kısaca fayda maksimizasyonu denilebilir.
fayda maksimizasyonu : tüketim yoluyla elde ettiğimiz utilityleri en üst düzeye çıkarma işidir.bu maksimizasyonu etkileyen en önemli parametre ise kişinin bütçesidir.
tüketme eylemini bilinci yerindeyken yapması dışında, tükettiğin şeyin ihtiva ettiklerini, nerden gelip nereye gittiğini bilen ve tüketme işini maksimum verimle yapmaya çalışan insanlara verilen bir tür sıfat.
tam olarak ne kasdedildiği anlaşılmayan ifadedir.
acaba bilinç ile ne kastediliyor sorusu akılları kurcalar durur. son kullanma tarihi manyağı olan, hijyene önem veren, alınacak mamülün imalat yerinin temizliğini bile merak eden ve bu vesile ile sağlıklı ürünler almaya çalışanlar mı bilinçli tüketicidir, yoksa cebindeki bir liranın hesabını yapıp şundan da olmayıversin ya da şu ucuz olan da sağlıklı gibi duruyor ama şu daha da ucuz diyerek gelirine göre alışverişine sınır koyanlar mı bilinçli tüketicidir bilinmez.
bilinen tek bir şey varsa, bilinçli davranması gerekenler, yani üreticiler bilinçli davrandığı taktirde tüm tüketicilerin takınacağı sıfattır.
önce alışveriş sonra fiş almaktan ibaret sanılsa da daha geniş bir bilinç düzeyini kapsar. kişinin neyi, ne kadar, nereden, nasıl ve neden alması gerektiğiyle ilgilidir.
iki alana bir bedava diye bir fiyatına iki tane aldığını sanmayan aslında fiyata dikkatli bakıp başka yerlerdeki aynı ürünle karşılaştırınca ikisinin o fiyata geldiğini hesap edebilen kişidir. ucuz diye neidüğü belirsiz şeylere para vermeyen, aç karnına markete gitmeyen, yüzde elli indirim var diye mağazalara koşmayan, kredi kartlarının limitlerini zorlamayan, 50 ayakkabısı varken ucuz diye 51 inciyi almayan bilinci yerinde şuuru açık insanlardır.
Tüketici: Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiye denir. Hayatımızın her alanında tüketici hakları yasalarla güvence altına alınmıştır..