bilimsel olarak ispatlanmamış bir şeye inanmak

    2.
  1. yazar duyu organlarımızla algıladığımız derken, bilimsellikte somutluk olayına değinmiş ve somut olmayan şeylere inanmamalıyız diyor.
    (bkz: rüya)
    (bkz: aşk)
    (bkz: sevgi)
    (bkz: vicdan)

    (bkz: yazar sıçmış kaçın beyler bayanlar)
    16 ...
  2. 18.
  3. mümkündür ve hatta su an farkinda olmasaniz bile yaptiginiz eylemdir.

    bilimsel arastirmalarda ispat, matematik ve mantiktaki gibi yapilmaz. 2 kere 2 her zaman dört eder diyemeyiz. bilimde bazi durumlari, olaylari aciklamak icin varsayimlar ortaya atilir, hipotezler olusturulur. bu varsayimlar yillarca deneyler ve hesaplamalarla, bulgularla desteklenir! (desteklenmediginde zaten varsayimdan öteye gecemez) böylece postülatlar, teoriler hayata gecirilir. yani bu varsayimlar aksi ispatlanincaya kadar herkes tarafindan "bilimsel gercek" olarak kabul edilir. zaten kanitlandiklarinda bilimsel kanuna/yasalara dönüsürler.

    örnegin, su anda evreni aciklayan iki fizik teorisi vardir; kuantum mekanigi ve görelilik teorisi.

    (bkz: kuantum mekaniginin postülatlari) ya da
    (bkz: kuantum teorisi)
    (bkz: sicim teorisi) (string theory)
    (bkz: einstein'in görelilik teorisi)

    gibi.. sicim teorisi atom alti parcaciklarin tanecik degil de sicimlerden olustugunu önce sürer. sicim denilen atom alti yapitaslarini gözlemlemek neredeyse imkansizdir. bu teori yakin zamanda test edilemeyecegi icin fizik dünyasinda en cok tartisilan konulardan biridir.

    ayrica cokca tartisilan baska bir teori de:

    (bkz: evrim teorisi)

    edit: imla.
    4 ...
  4. 29.
  5. Mümkündür. Çünkü bilimin henüz herhangi bir şeyin farkına varamamış veya ispatını gerçekleştirememiş olması, o şeyin doğru olmadığı anlamına gelmez. Bilginin kaynağı olarak sadece deneysel bilgiyi görmek dogru değildir.
    2 ...
  6. 26.
  7. anlatım bozukluğudur. zaten bilimsel olarak ispatlanmış bir şeye inanamazsınız, o zaman "biliyor" olursunuz. inanmak, bilmediğiniz bir şey hakkında kanıya varmış olmaktır. çimenin yeşil olduğuna inanıyorum diyemezsiniz çünkü yeşil olduğunu bilirsiniz. bilimsel olarak ispatlanmıştır.
    1 ...
  8. 16.
  9. bilimsel olarak "ispatlanacak" bir şeye inanmaktır kimi zaman. eğer bilmin dar sınırları içinde kalsaydı insanoğlu, bugün bı ilerleme mümkün değildi. bilmi geliştirmek için geniş düşünmek, aklın bilmi aşması gerekir.
    1 ...
  10. 7.
  11. materyalist olanların yapmayacağı eylem.

    örneğin bazı kavramlar vardır ve insanlar bunların bilimsel ispatının olmadığını sanar. bunların da ispatı(yerine göre tanımı da denilebilir) zaten hali hazırda vardır.

    Rüya(Dream)'nın wikipedia tanımı: dreams are successions of images, ideas, emotions and sensations occurring involuntarily in the mind during certain stages of sleep.[1] the content and purpose of dreams are not yet understood, though they have been a topic of speculation and interest throughout recorded history. the scientific study of dreams is known as oneirology.

    Vicdan(conscience )'ın wikipedia tanımı: conscience is an aptitude, faculty, intuition, or judgment of the intellect that distinguishes right from wrong. moral evaluations of this type may reference values or norms (principles and rules). in psychological terms conscience is often described as leading to feelings of remorse when a human does things that go against his/her moral values, and to feelings of rectitude or integrity when actions conform to such norms.

    hala duyuların 5 ile sınırlı olduğunu sanan insanlar da vardır. onları entry girmeden, yaftalamadan, gaza gelmeden önce araştırmaya davet ediyorum.

    not: aşk, sevgi gibi duyguların tanımı onlarca kaynakta bilimsel olarak yer alıyor. çok merak edene kaynakları özel mesajdan atabilirim.
    2 ...
  12. 13.
  13. Binlerce yıl önce elektromanyetik dalgalar 5 duyu ile algılanamıyordu; hatta böyle bir şeyin varlığından insanoğlunn haberi yoktu. Oysa şimdi bu dalgalar bilimsel olarak ispatlanmış durumda.
    3 boyutlu evrende olduğumuzu düşünüyorsunuz; aslında 4 boyutlu bir evrende yaşıyoruz. Dördüncü boyut zaman. Peki ya yanlış biliyorsak? Ya dört değil 5-6-7... boyutlu bir evrense ve biz algılayamıyorsak? Ya algılayamadığımız boyutlarda melekler, Allah... vs varsa?
    Yani manyetik dalgalara, ruhlara, "akıl" denen görünmeyen, 5 duyu ile algılanmaya şeylere inanmak saçmalık değildir.
    Ateizmde ölümden sonra hiçbir şey yoktur. ilahi dinlerde ahiret, cennet, cehennem kavramları vardır. Şayet ateistler haklıysa inançlarımız hususunda kaybedecek bir şeyimiz olmayacak. Toprak olacağız demektir. Ama ya biz haklıysak? Tanrı varsa, ve din haksa?
    2 ...
  14. 27.
  15. bilimsel olarak kanıtlanan bişey'e inanmamak diye bişey mi var amına koyayım?
    1 ...
  16. 4.
  17. sadece sayılarla ispatlanan şeylerin bilimsel olduğu gerçeği yüzyıllar ve yüzyıllar öncesi aristo ve platon tarafından söylenmiştir. sayısal olmayan şeyler için gözlemin var olduğu bilinen bir şeydir. sosyal bilimler buna bir örnektir. şimdi durup düşünmekte gerek. sosyalse neden o zaman adı sosyal bilim bu noktada tartışma ve paradigmalara açıktır.
    1 ...
  18. 3.
  19. materyalist olmamak, maneviyatı yüksek olmak.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük