Sabahtır ieee formatında yazmaya çalıştığım makale türü. Siz siz olun cümlelerinizde geniş zamandan başka zaman türü kullanmayın. Sizli bizli falan yazılmaz. Kaynakçaya ise önem verin.
oldukça emek isteyen bir çalışmadır. içeriği kadar yazı düzeni, yapısal görüntünün de çok önemli olması işi iyice zorlaştırmaktadır.
bir makaleyi eğer ingilizce yazacaksanız, mutlaka abartılı cümlelerden, bilinmeyen kelimelerden kaçınınız (ulan artslik bir kelime kullanayımda havam olsun demeyin). çünkü sizin makalenizi okuyan insanların %80'inin ana dili ingilizce olmayacaktır. yazınız ne kadar sade olursa o kadar verimli olur. bilimsel makale bir edebiyat gösteri yeri değildir. yes no ile bile derdinizi anlatabiliyorsanız yeterlidir. yeter ki çalışmalarınız kaliteli olsun.
buradan akademisyen olmayıp, çeşitli fabrikalarda şirketlerde çalışan mühendis, biyolog, kimyager, doktor vs arkadaşlarıma seslenmek istiyorum; makale yazmak için sadece akademisyen olmak gerekmiyor. yaptığınız çalışmaları lütfen bir yayın haline getiriniz ki, yaptığınız çalışmalar öncelikle türkiye'ye sonrada tüm insanlığa ışık tutabilsin. amaaan benim çalışmamda çok dandik diye düşünmeyin. her bilimsel çalışma değerlidir, emek verilmiştir.
--spoiler--
Bilimsel bir deney, sonuçları yayımlanıp anlaşılmadıkça tamamlanmış değildir.
--spoiler--
APA'nın 6. baskısına göre yazılır. ankara üni. sosyal bilimler fak. incelenip yayınlanır. bir sürü kuralı vardır. terim isimlerinin italik yazılması, kaynakçaların bir sürü türevinin yazımı vb. bilimsel makale kısa bir özetle tüm makale başlıklarını kapsayacak şekilde başlar ardından anahtar kelimeler var bundan sonra giriş - burda problem, yaklaşımın belirtilmesi zart zurt-, yöntem (nasıl yaptın sen bunu ), sonuç, varsayımlar,kaynakça, birde teşekkür var. bilimsel makaleyi konu alan üniversite derslerinden biri konu tarama ve kaynak yazma dersidir.
apa: amerika psikoloji derneği- american pysgological association
uluslararası atıflı dergilere yazılan makaleler ise tam beladır, sabır ölçerdir. makale gönderilecek dergilerin kendine göre kuralları ve gönderildikten sonra da yine abuk subuk prosedürleri vardır. örneğin mart 2008'de gönderdiğim bir makaleye hala cevap gelmemişken, mart 2009'da gönderdiğim makale kabul olmuştur.
giriş, materyal metot, bulgular, sonuç, tartışma, öneriler şeklinde yazılan. yazılan her şeyin tekrar tekrar çeşitli devrik, düz, yatay, diyagonal cümlelerde tekrar edildiği (bkz: #5423870) araştırma, deney, derleme yazılarıdır. bir de bunlarda hırgür çıkmasın diye kaynakları referans verebilmek için bin çeşit formülasyon bulunmuştur. okurken bile komalık olunabilen bu yazıları yazmak yürek, göt, sabır, narkoz bolca virgül ve noktalı virgül ister.