giriş, materyal metot, bulgular, sonuç, tartışma, öneriler şeklinde yazılan. yazılan her şeyin tekrar tekrar çeşitli devrik, düz, yatay, diyagonal cümlelerde tekrar edildiği (bkz: #5423870) araştırma, deney, derleme yazılarıdır. bir de bunlarda hırgür çıkmasın diye kaynakları referans verebilmek için bin çeşit formülasyon bulunmuştur. okurken bile komalık olunabilen bu yazıları yazmak yürek, göt, sabır, narkoz bolca virgül ve noktalı virgül ister.
uluslararası atıflı dergilere yazılan makaleler ise tam beladır, sabır ölçerdir. makale gönderilecek dergilerin kendine göre kuralları ve gönderildikten sonra da yine abuk subuk prosedürleri vardır. örneğin mart 2008'de gönderdiğim bir makaleye hala cevap gelmemişken, mart 2009'da gönderdiğim makale kabul olmuştur.
APA'nın 6. baskısına göre yazılır. ankara üni. sosyal bilimler fak. incelenip yayınlanır. bir sürü kuralı vardır. terim isimlerinin italik yazılması, kaynakçaların bir sürü türevinin yazımı vb. bilimsel makale kısa bir özetle tüm makale başlıklarını kapsayacak şekilde başlar ardından anahtar kelimeler var bundan sonra giriş - burda problem, yaklaşımın belirtilmesi zart zurt-, yöntem (nasıl yaptın sen bunu ), sonuç, varsayımlar,kaynakça, birde teşekkür var. bilimsel makaleyi konu alan üniversite derslerinden biri konu tarama ve kaynak yazma dersidir.
apa: amerika psikoloji derneği- american pysgological association
Sabahtır ieee formatında yazmaya çalıştığım makale türü. Siz siz olun cümlelerinizde geniş zamandan başka zaman türü kullanmayın. Sizli bizli falan yazılmaz. Kaynakçaya ise önem verin.