bilimsel inanç

entry5 galeri0
    1.
  1. inancın bilimden beslenmesi, yani bilimsel bulguları yorumlayıp inanca meze yapma.

    normal şartlarda bilimin ortaya çıkardığının inanç ile bir ilgisi yoktur. yani kişi inansa da inanmasa da bilimin işaret ettiği, tespit ettiği, hesapladığı doğa hadisesi zaten gerçekleşir. misal: ELektromanyetik, yani elektrik manyetiğe ve manyetik alan da elektrik enerjisine dönüşür. senin buna inanıp inanmamanın, ya da bu bilgiden inancına malzeme çıkarmanın bir alemi yok. elektrikçi değilsen elbette...

    biyolojik evrim hadisesi bu konuya en güzel örnektir: bir sebepten dolayı dini inanç sahipleri yüzelli senedir evrim ile çarpışmaya karar vermişlerdir. bu çarpışma evrim teorisine bir mikron dahi fayda sağlamamıştır, çünkü konusu ile alakası yok. oysa kendi kafasında yarattığı evrim canavarı ile sidik yarıştıran dini inancın nasıl bir dönüşüm geçirdiği, ve dahi kendisini soktuğu durumlar ibretliktir...

    (bkz: evrim teorisi çürürse allah ın varlığı ispatlanır)
    (bkz: allah ı ölçüp kaydeden bilimsel iman sahibi)
    (bkz: din ile bilim arasındaki farklar)
    1 ...
  2. 2.
  3. bilimsel felsefesi yönelimdir. olaya bilimsel yakşalacak olursak şayet. yok eğer inanç olarak adlandırılacak olursa, o zaman manevi bir boyut kazanıyor ki o zaman dogmatik olduğunu söylüyorlar, e hani marjinal bizdik?
    0 ...
  4. 3.
  5. bilimsel bulguları yorumlayıp inançsızlığa meze yapmanın tersidir.
    2 ...
  6. 4.
  7. bilimsel inanç değilde, insanların kendi inançlarını bilim kılıfına uydurarak bilimi kullanmaları desek yeridir. Bilimsel bir inaca ne kadar güvenebiliriz? Dün anne sütünün zaralı olduğunu idda eden bilim bu gün yararlarından bahsediyor. dün vücüdun bilmem neresindeki parçanın gereksiz olduğunu anlatmaya çalışan bilim bu gün aynı parçanın ne kadar gerekli olduğundan bahsediyor. bu şekilde bir inanç mümkünmüdür? Bilimin cevap veremediği bir çok soru varken bilim adamlarının bazı konularda farklı farklı iddaları varken bilimsel inanç nasıl oluyo. Bilimidemi mezheplere ayıracağız.
    Bilimi kullanarak dini çürütmek mümkün değildir çünkü dünyaya gelmiş tüm kutsal kitaplar, insanların yaşam şeklini ve devlet kanunlarını anlatır. Kutsal kitaplar coğrafya, fenbilimleri yada biyoloji kitabı değildir. Dinlere inananların zaten bilimi çürütmek gibi bir çabaları yoktur çünkü bilim insanın yararınadır. Darwin teorisi denilen teoriyi zaten çürütmeye çalışmak gibi bir çaba içerisine girilmemelidir adı üstünde teoridir. Bu teori ıspatlansa dahi bir yaratıcı olmadan evrim yinede mümkün değildir.
    1 ...
  8. 5.
  9. bilimsel inanç, ahlak felsefesini doğurur çünkü insanın iyiliği için bilim yapma gerekliliğidir, ahlak felsefeside dini ortaya çıkarır antik yunan bunu binlerce yıl önce yaşamıştır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük