bilimin yanlışlanabilirliği

entry4 galeri0
    1.
  1. bilim felsefesinin önemli bir konusudur. çeşitli fikirler öne sürülmüştür.

    --spoiler--
    Popper, "yanlışlanabilirlik" ilkesiyle bilimi doğru bilginin temsilcisi olarak eleştirel rasyonallik ekseninde temellendirmeye çalışırken, bunun tam karşısında Paul Feyerabend'in bilimin hiçbir yöntemsel üstünlüğe sahip olmadığını, bilimsel kuramların geçerliliklerinin tarihsel olarak göreli olduğunu ve bilimin öteki bilgi biçimleri arasında yalnızca bir bilgi biçimi oldugunu söyleyen önermesi bulunmaktadır. Kuhn ise, "eş-ölçülmezlik" önermesiyle farklı bilimsel modellerin birbirleriyle kıyaslanamayacağını ve herhangi bir kuramın geçerliliğinin belirli bir oydaşmanın ürünü olarak var olduğunu öne sürer ve görelikli bir bilim anlayışını şekillendirir.
    --spoiler--
    1 ...
  2. 2.
  3. gerçek sen gözünü kapattığında orada olmaya devam edendir. bilim doğrulama değil yanlışlama üzerinden belli bir hata payıyla çalışır her zaman. kanıtın yokluğu , yokluğun kanıtı olmadığından yanlışlanamak için bilgi düzeyinin yetersiz olması doğruluğun kanıtı olarak gösterilemez ayrıca , sık sık düşülen bir hatadır.
    0 ...
  4. 3.
  5. sorgulama durumunun açılımıdır; bilimin yanlışlanabilirliği ki, şüphe olmasa idi bilim de olmaz idi.
    0 ...
  6. 4.
  7. bilim nesnel kavramlar içerdiği için yanlışlanabilirliği ve belli tezlerle çürütülmesi gibi olaylar vardır felsefemi la bu çürütülmemesi olsun.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük