efenim bilim ile bilim haberlerini karistirmamakta fayda oldugunu öncelikle belirtelim.
gercek bilim dergilerinde yazarlik yapan kisiler, zaten bilim ile ugrasmis kisilerdir ve haberi yaparken makalelerini cok dikkatli bir sekilde yayinlarlar. yapilan arastirmalar, deneyler ve hatta ulasilan sonuclar yayinlanir. gercek bilim dergilerini bilimsel literatür niteliginde de kullanabilir miyiz? o da ayri bir tartisma konusu olsun.
fakat; "bu dergiler bilim yapiyor." diyemeyiz. sebep; bilim yapmak bambaska bir eylemdir. hatta bu dergilerde bile ara ara tuhaf basliklarla karsilasmak mümkündür.
bahsedilen bilim haberleri, günlük aldigimiz gazetelerdeki bilim haberleri ise; burada amac traj yapmaktir. haberi ilgi cekici kilmak icin de basligi öyle bir atarlar ki; haberin icerigi ile neredeyse alakasi yoktur.
örnegin;
baslik: bakin dünyanin icinden ne cikti?
haber: dünyanin cekirdeginin %80´inin demir ve %20´sinin nikelden olstugu tahmin ediliyor. ...
burada yalan söyleyen bilim degildir, bilim haberi yaparak kazanc elde etmeye calisan medyanin kendisidir.
isviçreli bilim adamlarının testlerinden geçen diş fırçaları vs. gibi. Ulan adamın işi gücü yok isviçreli bilim adamı senin götü kırık diş fırçanla mı uğraşacak.
sadece zeka seviyesi düşük insanlar bilimi eleştirir. binlerce formülle deneyle gözlemle bugüne geldik her deneyin belli şart ve parametreleri var. Deneyler binlerce kez tekrarlanmış üstüne matematiksel formülü elde edilmiş. birileri 1 deneyle bazı küçük değişkenleri değiştirerek veya bazı parametrelerin doğurduğu sapma durumlarını ihmal ederek videolar çekiyor. bu yüzyılda dünya'nın düz olduğuna inanan net gerizekalıdır net!
bilim yalan söylemez. belki bilim adına yalan söylenebilir.
örneğin;
"zattırıfort'un eklem ağrılarında iyi sonuç verityor. doktorunuz öneriyor"
"nanoborpower'ın aracınızın motorunu yıpranmalara karşı koruduğu aşağı ayrancı teknıkıl yunuvörsitiy tarafından onaylandı" gibi...