ateizm ve bilim eğer var olanın sadece nasıl var olduğuna insan aklına yatkın bir çerçeve çizmekle ilgileniyorsa evet bilim ateisttir ve hatta ateistler bilim insanıdır. fakat neden sorusunu o zaman hayatımızdan çıkarmamız gerekmez mi?
insanın varlığını evrim teorisi ile açıklıyor bilim. bir takım akla dayalı senaryolar yazıyor. kuramlar geliştiriyor ve formuller üretiyor. yaptığı deneylerle de bunu ispat etme gayretini gösteriyor. çok güzel. peki birisi çıkıp da insanlar bu dünyada neden yaşıyor diye sorarsa? bu felsefenin konusu, bilimi ve ateistleri ilgilendirmez mi diyeceksiniz? felsefeyi bilimden soyutlayacak mıyız ki felsefe müspet bilimlerin atasıdır. işte dinler bu noktada işlevsel. neden yaşadığımıza dair bize bazı yollar gösteriyorlar ve insan olarak bence bizim buna ihtiyacımız var.
bilim, allah'ın koyduğu kurallardır. buna islami literatürde adetullah denir. allah, kainattaki her şeyi belli bir düzen ve sistem içinde yaratmıştır.
daldan düşen yaprağı düşüren kuvvet yerçekimidir, bu doğrudur. fakat, yerçekimini yaratan ise allah'tır. o halde hakikatte daldan yaprağı düşüren allah'tır. allah, kendisiyle arasına sebepler koyar. işte biz bu sebeplere bilim diyoruz.
dogmatık görüşleri sorgulamasından kaynaklanır. ateistlikten daha cok materyalistlik denebilir. her bılgıyı, kişiyi, inancı vs. kalıba sokar. bundan kaynaklıdır çünkü tanrı yı da kalıba sokmaya calışmaktadır..