bilim dindir. çünkü din gibi dogmatikdir: sorgulanamaz. onun gibi kendini gerçeğin, doğrunun tek ölçütü olarak dayatır. dinde nasıl her şey tanrıya dayandırılırsa bilimde de deneye dayandırılır.
özetle, ikisi de aynı yapıya sahiptir. bilim bir dindir. zaten bilime her şeyden çok değer verenlerin ateist olduğu bunu kanıtlar. bilimin de erim teorisi vardır.
bilim dogmatik değildir. dogmatizm kuşkuyu ve eleştiriyi kesinlikle reddeder. oysa bilim kesinlik ister. kesin olana kadar da her türlü kuşkuya ve eleştiriye açıktır. bilimi sorgulamazsan bilim olmaz.
Dinin dogması sorgulanamaz ve değiştirilemez bir hakikat gerçeğini içerirken bilimin dogması her zaman değişime açıktır. Çünkü bilgiyle birlikte her şey değişir ve dönüşür çünkü Deney alanı da değişir. Bilimin din gibi dogmalara sahip olması için hareketin olmaması gerekir. Mesela aristoteles’in yer merkezli fizik anlayışı da dönemin dogmasıdır sonra gelen güneş merkezli kozmoloji de bilimin dogmasıdır. Bilimsel kesinlik ve doğruluk dönemlerce değişmektedir. Din bu bağlamda apayrıdır.
Yani din saçma şeylerin bilgisinin hakikatini iddia eder ama bilim kendi bilgisine nihai hakikatın bilgisi gibi bir nitelik atfetmez.