feodal kafalı modern görünümlü insanlarda sıkça görülen, yaygın bir bağımlılık çeşidi. Eskiden dinciler vardı, onların etksi azaldı oh derken bunlar türedi bilimin dincileri. Evet.
Ne oldugunu bilmeden ' kesin dogurdur lan , bilim bu sonucta ' diyen insanlarin ahmakligi bilimin kabahati degildir. Benim dedigim dogrudur, bana inanmayani yakarim diyen bilim adami olmaz ( Butun tek tanrili dinlerde bu durum ironik bir sekilde tam tersine isler ), ancak bilim sorgulamakla, ispatla, delille gelisir. Bu sebeple bilim, dogayi aciklayan en dogru yaklasimdir.
Bilimi sorgulanamaz otorite kabul etmek bilimi dinlestirir, ancak bu durum eylemi yapan insanin cehaletidir. Tanim: Bilimsel anlayisi bilmeyen cahil davranisidir.
Ancak eger bir seyi sorgulamadan kabul edecekse kisi, din ve bilim arasindan bilimi tercih ederse daha az yanilir. En azindan bir tanesi yanildigini ve yanilabilecegini kabul ediyor.
(bkz: ybsg)
(bkz: ya ne olacağıdı)
ayrıca akademik ünvanın çerez gibi dağıtıldığı yerde bilime güvenemezsin sen de haklısın. bilim adamı var higgs bozonu buldurur, imamı okula hoca yaparlar saç baş yoldurur.
tam tersine bilim sorgulanabildiği için gelişmiş ve gösterdiği bilgilerle otorite olmuştur.
tabi karbondioksitle yaşayabilirsen otoritesi kalmaz o ayrı.
bu fikirde bir çeşit yobazlıktır efendim, yobaz olma halini bir tek dindarlarda görmüyoruz. etkileşime, değişime, sorgulamaya kapalı her şey sadece saplantıdır.kişi aslında doğru olduğunu düşündüğü için değil, takıntılarını yenemediği için sorgulamaktan kaçınır.
bilimi otorite kabul etmezsek depremler kuşağında yaşayan bir ülke olarak her depremde çok fazla can kaybına alışmak zorunda kalırız. kafana göre diyalektinde dalga geçiyorsun da arada götünden element uydurma bari. doğu diyalektiği döngüyü sabit görür, diyalektik materyalizm ise evrim devinimle mümkün der. sentez de buradadır.
Bilgi evrensel gerçekler takımı değil, işleyen hipotezler diye geçer. Şu noktada başlığı destekliyorum, bilim de gerici eğilimler gösteriyor, bir kitlenin mülküne girme durumu var. Bunun üzerine anarşik bilgi kuramları oluşturuyorlar. Lakin bilimin hayatilik özelliğini her alanda göstermesi beklenemez, adamın hayatında ışın cihazı yok ve sen kalkıp fizik bilgisine akademik düzeyde sahip olmayan bu adamdan bunu sorgulamasını bekliyorsun. işte bu noktada kişi çıkarı doğrultusunda bilime itaat ediyor ve bilim, bilimin uzağında olan kimseler için bir otorite halini alıyor. Pek tabii sorgulanır, kendini yeniler ve hatta sıfırlar.
dünyada kendini sorgulayıp yanlış gördüğünde düzelten tek şeydir bilim.
diyelim ki bütün bilim adamları körkütük bir şeye inanıyor, bir başka bilim adamı çıkıp bunun öyle olmadığını kanıtlıyor.
ona tü, bilimsiz, kafir, imansız vs demezler.
adam haklı amk, derler.
bilimin temeli sorgudur.
bilgiye sahip olmak, sorulara cevap verebilmektir, zeka ise doğru soruları sormaktır. bilim her zaman sorular ve aranan cevaplarla kendini yeniler.
diğerleri var olan bilgilerinden ötesini kullanmadan, her soruya o bilgileri kullanarak cevaplar vermeye kasar. çünkü sorgulanamaz kabul edilmişlerdir baştan. diğerleri ne mi? bilimin karşısına ne koyuyorsanız o.
Yanlıştır tutumdur. Aksine bilim kendini sürekli sorgulamakta ve bu sebeple gelişmekte ve ilerlemektedir. Bilimin kendi doğasında ilk kendini sorgulaması yatar ve bu sayede adım adım ilerler. Din olayına gelince işte orada asıl ipler geriliyor. Asıl sorgulanması gereken aslında dindir. Sorgulamaya her daim açık olmalı ki sebep sonuç ilikisi kavransın, dinin kurallarının ve yasalarının neden ve hangi sebeple zorunluluk haline geldiği, akıllara ve beyinlere temiz bir şekilde yatsın. Kuran ayetlerini incelediğimizde de çoğu ayetin ardından allah sebebini açıklamış ve bazı ayetleri çifter çifter tekrarlamıştır. Sebebi "anlayasınız" diyedir. ayrılığa düşülmesin diyedir. Demek ki ayetler ve hükümler de sorgulanabilir sorguladıkça dinin saflığı ortaya çıkar. Düşünme ve muhakeme güdüsünü veren allah, bunu kullanılsın diye vermiştir. Düşünmeden yargılayıp sorgulamadan kabullenilen inanışın,allah nezdinde de pek kıymeti olmayacağı aşikardır. bu böyle olmasa, formatlanmış hayvanlardan bir farkımız olmazdı. Sorgulamayı reddeden ve hatta bunu günaha girmekle ve hatta dinden çıkmakla açıklamaya çalışan güruhlar, dini çıkarları doğrultusunda kullanmayı amel haline getirmiş ve bu fikir yapısında olan cahil toplumlar peydah etmişlerdir. Bu konu " kuran ın arapçadan başka dillerde anlaşılamayacağı anlamının bozulacağı" yalanına kadar gider dayanır. inançsız bireylerin bütün vebali işte bu sorgulamayı bırak, inanacağınız dinin kurallarını bile bizden öğreniceksiniz dayatmasını yapan zihniyetindir.işte bilime ve yeniliğe düşman yobaz ve cahil toplum bu şekilde yaratılıyor. Müslümsn milletlerin çektiği bütün sıkıntılar bu sebepledir.
yapılan ispatların ispat için kullanılan araçlarının da gerçekliği ispat edilmelidir. yoksa gerçek zannedilen yanlışlar arasında yerini alır o bilgi gibi bişey.
Hem dogru, hem yanlis eylemdir.
Bilim sorgulanamaz degildir.
Bilimsel teori, tekrarlanabilir ve tumuyle deneysellestirilebilir olgularin uzerine teoriler insa etmekten yanadir.
Evrenin her noktasinda benzer kosullarin benzer sonuclara yol acmasi prensibine dayalidir. Dolayisiyle test etmektir aslinda bilim.
Bu sebeple, bilimin Kabul ettigi bir olgu aslinda bir bakima otoritedir. Ancak bilimsel teori kapsaminda bir kural'a karsi cikan tek bir kisi dahi varsa aslinda bilim bunu Kabul etmemistir.
Bilim insanlarinin ki buna Yozgat Universitesi Balik Muhendisligi akademisyenleri de dahildir ( kitlenin genisligini gostermek amaciyla yapilan minik gondermecik ), Kabul ettigi bir kanun bilimsel teori kapsaminda gerceklik kazanmissa bu onu pek tabi otorite kilar. Ancak hic bir sey sorgulanamaz degildir.
Bilim otorite degil yea diyen insanlarin aslinda derdi bellidir. Din. Din, bilime alternative degildir. Bilim, nereden geldigi, nasil oldugu belli olmayan tekrarlanamayan ve irdelenemeyen seyler ile ugrasmaz. Zaten bilimsel kimlik ile hic bir bilim insani cikip da " dine hurmet etmeyin " demez. Bilim nedir yeaa diyen insanlar genelde cahil dindarlardir.
Bu arada, zaten akli selim bir dindar bilime hurmet etmeyi bilir. Din, bilime engel degildir. Bilim de dine.
Bilimin kesin bir doğru ve değişmez gerçek olduğunu sanmaktır. Ama yanlıştır.
Bilimin kabul ettiği herşey aksi ispatlanana kadar öyledir ve aksi ispatlanması için sürekli çalışmalar yapılmaktadır. Bilimin kendisi sorgulamadır zaten.
bilimin doğasına aykırıdır, çünkü bilim hiçbir otoriteyi zaten kabul etmez, bilimi bilim yapan özellikler kısaca; genelleyici olması, olgusal olması, mantıksal, nesnel, eleştirel! ve seçici olmasıdır.. bu özellikler bilimin kısa bir tanımıdır, bilimin ne olduğunu öğrendiğinizde açılan bu başlıktaki mantık! hatasını da kolaylıkla görmüş olursunuz,, bilim sorgulanabildiği sürece bilimdir, ve otoriteyi asla kabul etmez.. (bkz: nikola tesla)