çok klasik olacak, fakat gözlemlediğim kadarıyla, din olgusu bir çok kavramın önüne geçiyor bu ülkede. sürekli din denilerek bakılıyor. youtube da ki bir çok videonun yorum bölümünden belli oluyor bu. Diğer gelişmiş ülkeler dini farklı bir yerde alıyor ve bırakıyor. Bir kategori oluyor o devletler için. fakat bizde anayasaya dönüşüyor. bu bir sorun. Biraz daha özgürce yaklaşmalıyız
Güzel soru. Cevaplanıp artık çözüme ulaştırılması gerekli bunun.
Üzgünüm ama cevap basit,"din" yüzyıllar geçmesine rağmen din kavramının tam anlamıyla kültür ile homojenize olamamasından. Ayırıpta ayrı bir kefede tutamıyoruz onu. Bunun arkasından tepetaklak geliyor her şey eğitim, bilim, ekonomi, refah vs. Tabi bizi aşağıya çeken yanlış politikalar ve hükümetlerin de payı çok.
Bir jenerasyon gerekli, ondan sonra alıp yürürüz belki. Bu işler de enerjisel. Rönesansta floransa akımı, alman ekolünün yaratımı gibi vs. Burdan yurt dışına çıkıp önemli çalışmalar yapabiliyorsa türk bilim insanı, burda ortamı sağlarsan da buna ulaşır.
Şahsi kanaatimce dinle bilim birbirini yüceltebilecek iki kavram. Bilimle dinlerin temelini, dinlerle de bilimin gerekliliğini bu iki kavram uyum içerisinde yürütüldüğünde daha iyi görürüz. Ancak bizde biraz ondan olsun biraz bundan algısı hakim olduğundan bilim dinin temeline, din bilimin gerekliliğine 'karşı' durmakta. Bu yüzden bizde din bilimden önce geliyor. Kitaplardan kuru ezberlerle, aile geleneklerinden köken alan belirli davranışlarla ne din tam yaşanır, ne de bilim geliştirilir.
inandığı dinin kitabını okumayıp, Allah'a kendi dilinde dua ibadet edemeyen, bunca kitap peygamber akıl veren yaratıcı ve ağzı açılınca "bunlar Kur'an da var" diyen ve yaşam da sayısız örnek olduğunu söyleyip Allah ile kendi arasına şeyh şıh hacı hoca koyup Kur'an değil de yol gösterici olarak din tüccarlarını seçen toplumdan ne bekleyebiliriz?
Adam dinine saygı duymuyor, bilime mi saygı ilgi alâka duyacak?
Cunku tembeliz. Sabirsiziz. Usengeciz. Ne oldum delisiyiz.
Bilim 2 gunluk is degil. Bilim kumultatif bir olay. Senden onceki calisir sana aktarir sen calisirsin senden sonrakine aktarir seklinde devam eder. Maalesef ki ulkemizde kendi bildigini kendine saklayan, amaci sadece bilimsel makale basmak olan cok afedersiniz akademisyen musveddeleri var.
Lablara gelince...
Her ne kadar materyal bakimindan disa bagimli olsak da uretim ve ar ge yapabilecegimiz alt yapimiz var. Kafasi basan caliskan insanlar var. Ama bu insanlardan yararlanacak yonetici yok. Butceler cok az verildigi icin yokluk icinde varlik gostermesi zor oluyor.
Sabirsiziz, bunun nedeni bilimsel calisma uzun yillar aliyor.
Usengeciz, bunun nedeni hemen para edecek sey dururken kimse bunun temelini olusturmaya calismiyor.
Halbuki nasil da potansiyelliyiz. Sadece calismak gerektigini bir idrak etsek...
Dinle minle ilgisi yok bu işin. insan üretebilmesi için refah seviyesinde olmalıdır. Boş oturuyor bu adama neden maaş veriyoruz diyen zihniyet var bizde. Şimdi sadece ar-ge yapacak adamin görevi araştırmak proje oluşturmak ve sunmaktır. Sadece görevi bu olan biri Türkiye standartlarında Zor barınıyor. Çalışan varsa bile bir süre sonra göze batıyor. Beklentilerin yüksek olmasından motivasyon düşüyor üretkenliğini kaybediyor.
Farklı sebepleri de var elbette. Sadece bununla açıklanamaz. Nobel ödüllü bir tıppcimizi biz sallamiyoruz örnek almıyor saygı duymuyoruz. Örnek aldığımız yolunu izlemeyi seçtiğimiz insanlar parayı kolay yoldan bulanlar oluyor. Yani bizim hayattaki amacımız zenginliğe kavuşmak oluyor. Ülkeye ya da dünyaya katkı sağlamak değil burada da eğitim sisteminin yanlışlığı ortaya çıkıyor.
geçenlerde birisi din ile bilimi ayrıştırdığımız için demişti.eskilerde bilim adamları ile din adamları aynı kişilermiş.şimdi ise din adamları yobaz bilim adamları ateyiz oluyor.
Gerek duymadigimiz icindir. Ne de olsa kuran'da her bişeycik var. Ama anlayacagi dilde kuran okuyan yok. Ah bi olsa var yaa.. uffff uffff piyuuwww uçacaz amk uçacaz.
ta osmanlıdan kalma bir kalıp dayatması var. osmanlıda bilim insanı müslüman olmalı sarık takmalı gibi kuralları vardı. bunun farkına vardılar. sanayi devrimi tamamlandığında hangi osmanlı padişahıydı bilmiyorum ama ilim için müslüman ve sarık şartını kaldırmıştı. tabi farkına vardığında iş işten geçmişti, sanayi devrimi ilk devrimini tamamlamıştı. 2. devrim uçak devriminde atatürk farkına vardı. o da bişeyler yaptı ama ömrü yetmedi. lakin atatürk'ün de osmanlıdan farklı olmayan hataları yoktu değil. duyumlara göre hitlerden kaçan alman yahudi bilim adamlarına kapıyı kapatmış. atatürk öldükten sonra uçak sanayi atakları fayda etmedi sonra malum akp'nin fikir babası adnan menderes geldi. gerisi malum.
aç kalmamak için bilimle uğraşmamamız(!) gerektiğinden dolayı bilime uzak bir ülkeyiz. bilimsel bir araştırma yapıp, bunu sonuçlandırıp paraya çevirmek ve kendini telafi etmesi onlarca yıl sürebilmektedir. yatırımın geri dönüş süresi çok uzun olduğundan ve riskin yüksek olmasından dolayı araştırma geliştirme faaliyetlerini yapmaktansa dönerci açmak daha karlı oluyor. mühendisim, bu ülkede ortalama üstü bir gelire sahip olmak için gördüğüm yol kesinlikle kokoreççi açmak. neredeyse ücretsiz gibi bir yerde çalışıp patronun ağız kokusunu çekeceğime, kokoreççi dönerci falan açıp en azından karnımın doyacağını bilmek benim için daha iyi. patronlarda zaten uzun vadeli yatırımlar olduğundan dolayı bilime para yatırmak istemiyor. bende onların yatırmak istemedikleri paralar yüzünden bilim üretmek yerine kokoreç sarmayı mantıklı buluyorum. ne yapalım? aç mı ölelim.
Kuranda bilime teşvik vardır. Allah bilenle bilmeyen bir olur mu der, yüzlerce ayette içeriği fizik, kimya, biyoloji, astronomi vb olan doğa kanunlarına atıf yapar ve bunun üzerine düşünmemizi ister.
Velhasıl kelam, din ile bir ilgisi yoktur.
Hem tembellikle, hem de doğaya ve neden sorusuna merakımız olmayışı ile ilgilidir.
Ha bir de fakirlik.
Fakirliğin olduğu yerde bilimsel ve feksefik gelişme bekleyemezsin. Çünkü insanlar karnını doyurabilme ve hayata tutunabilme mücadelesi içindedirler.
diyanet ve tübitak yüzündendir. ilki bilime ayrılması gereken bütçeyi tek başına yiyiyor ikincisi zaten bilime tepki olsun diye kurulmuş ülkedeki "bilim ve teknoloji" merkezi. adamlar yarışma düzenliyor icad yarışması sonra gidip birinciliği arabanın yan tarafına kırtesiyeden aldığı led lambaları takan adama verip kaynağı bu kamile aktarıyorlar. olmadı minik türbanlı bacılar kutsal kitabımızdan matematik kullanarak sonuçlar elde etmişler onlara veriyorlar. diğer tarafta çocuk parande atan robot yapmış kendi imkanları ile onunla dalga geçiyorlar. bu ülkede böyle kurumlar varken bilim nasıl gelişecek ? sonra adamlar amerikaya gidip kanserin ilacını buluyor adı mehmet bilmem ne. 10 sene önce küstürmüşler adamı o da gitmiş amerikaya adama finans sağlamışlar çatır çatır ilaçlar buluyor tedaviler uyguluyor.
1958 yılında uzaya ilk roketi gönderen mühendisler 25-30 yaşlarında bir grup iken , ülkemizde 2016 yılında yapılan yarışmada ışıklı ekmeklik birinci oluyor oyuzden.