bilime inanmak paradokstur. bilim, kökeni itibariyle "bilgi" kelimesinden gelmektedir. Gercek bilgiye sorgulamayla ve deneylerle ulasilir. Bu deneyler de felsefenin kurallariyla gerceklestirilir. (bkz: hipotez) (bkz: deney) (bkz: gözlem) (bkz: ispat) (bkz: tez)
inanç kelimesi sanıdan ibarettir. O da gerekcesiz ve karsiliksiz kabul etmektir.
Bir bilim insani "bu böyledir" dediginde; o bilim insanina inanmak, bilime inanmak degildir. Burada bilim insanina yani; bir kisiye inanmissinizdir.
Ama "Dur lan! Dogru mu acaba?" diye sorgulamaya basladiginiz anda bilimi yapmaya baslarsiniz. Arastirmalar yapar ve deneyleri de gerceklestirebilirseniz o zaman ispata giden pozitif bilimi yapmis olursunuz.
bilime inanılmaz. insan bilmediğine, anlamadığına inanır. din gibi.
edit: efendim, bilim inanılması gereken değil, anlaşılması gereken bi kavram. inanmak bir tür umut etmektir. nesnellikle alakası olmayan bi terim.
Telefondan yazdığım için konuyu aciklayamadim. Mesela mucizeler bizlere gore mucize. Fakat bilimsel olarak hepsinin bilim olarak aciklâmasi var. Mesela miraç mucizelerin en buyugudur. Çok çok kısa bir surede hz.muhammed'in o kadar yeri gezmesi boyut farkı ve boyutlar arası zaman farkı olması konusu şimdi araştırılan bilimsel konulardir. Çok kısa bir surede yer değiştirme yanı ışınlanma da aynı durum fakat mucize değildir. O yüzden bilim ilerleyince isinlanmanin mümkün olabileceğini düşünüyorum. Mesela kuranda geçen tatlı su ile tuzlu suyu karistirmazdik manalı ayet. Bilim adamlarinin kurandan okuyup arastirmalari uzerine Cebelitarık bogazinda bu durumu gozlemleyip aciklamalaridir.
Yanı kardeşlerim mucizelerin hepsinin bilimle açıklaması vardır. Din ile bilimi birleştirip ikisine de hakim olabilen adam ufuk olarak çığır açabilecek adamlardir.
islam bilime inanmayın demez. Bilakis dünyevi ilimleri öğrenin der. Yoksa lokman hekim,ibni Heysem, ibnul arabî, evliya çelebi gibi saglam musluman olup avrupadan bile once buluslar yapmaz, arastirmazdi. Bilimden kastın isvicreli hiyarlarsa kadınların ustunde göğüs büyüklüğü hakkında sevisme oranını belirleyen bilimler bütün dinlere gore gereksizdir, aptalcadir. Darwin çoğu bilim adamına gore de tartışmalıdır.
bilime inanmak diye bir şey olamaz çünkü bilim inanç temelli değildir. dinlerin asıl hedefi aslında inançla doğrulara ulaşmaktır. bu yüzden insanları inanmaya zorlarlar çünkü inanırsa doğruya ulaşmış olur.
oysa bilim ve din iki ayrı konu ve asla bir araya gelmeyecek alandır.
bilim insanları inanmaya zorlamaz ve doğruya inanç yoluyla ulaşmaz. bilim sorulara inanç temelli cevap değil rasyonel cevap arar.
bilimde bu yüzden esas olan inanç kuvvetiniz değil fikrinizi kanıtlayabilme gücünüzdür.
zaten insanda inanma ihtiyacı var sözü tamamen bu dindarların uydurduğu bir şeydir, ilk insan inanmıştır aha da kanıtı da palavradır.
bir kere insanda inanma değil bilme ihtiyacı vardır ve inanma o bilgiye ulaşmanın bir yoludur. tek yolu değildir, kimisi inanarak bilir kimisi inancı takmaz kanıtlayarak bilir.
ayrıca bilinmezliği olağanüstü şeylere bir tapınma üzerinden açıklamayıp gayet doğa yasalarını dikkate alıp açıklamaya çalışanların varlığı dinler kadar eskidir.
insanların hepsi şimşek çaktığında tanrı bize kızdı demiyordu yani.
bilime inanmam sadece sorgulamaya yeniden ve yeniden bir şeyler öğrenmeye, keşfetmeye inanırım. neticede bilimde de bir teori bir müddet sonra daha iyisi ve gelişmişi ile yer değiştirebiliyor öyle değil mi?
Inanmak ve bilim kelimelerinin yanyana gelmesiyle olusan, sorgusuz sualsiz öyle kabul etme durumu.
Bilim sorgulayarak, sorarak ve deneylerle ispatlamaya calisarak uygulanir. Bilim de kabul etme durumu vardir ve sorgulamaya devam edilir. Inancla catisma durumu mevcuttur cünkü; inancta sorgulamadan, nasilsa öyle kabul etme vardir yani dogmadir.