bilim

entry197 galeri21 video3
    22.
  1. Bilim; doğa, toplum ve düşünceyle ilgili daha ileri bilgi edinmeye yönelik araştırma alanıdır.
    3 ...
  2. 21.
  3. bilim yalanlanabilir bilgidir. yalanlanamıyorsa "kabul"dür.
    1 ...
  4. 20.
  5. bilimle ilgili en ağırıma giden şey şudur:
    insanların çoğu bilimin ne olduğunu bilmez, anlamaz, hatta küfreder ona.
    bilim uğruna yapılanları takdir etmezler veya eleştirmezler. umurlarında bile değildir. ortaya konan teorileri veya işlemleri genellikle uygunsuz bulurlar.
    ama yine aynı insanlar onun her türlü iyi yönünü sonuna kadar talep ederler. ilaçları isterler, genetik testleri isterler, televizyonları isterler, isterler de isterler.
    ancak şu vardır ki onu anlamayıp takdir edemeyen, onu üretmeye çalışmayan ama onun her tür iyi yönünü talep edenler sonunda onu üretenler tarafından sömürülmeyi de peşinen kabul etmiş sayılırlar. ve bunun adil olmayan veya şeytani bir tarafı yoktur.
    amerikaya küfrederken izlediğiniz televizyonu kimin icat ettiğini unutmayın.
    1 ...
  6. 19.
  7. emin kansu'nun deyimiyle bilimin üç türü vardır:
    1. akli bilim:
    oturup sorgulayan, araştıran, bulan, bulduğunu aktaran adamın yaptığı bilim.
    2. nakli bilim:
    textbookları, makaleleri, vsyi okuyup, sorgulamadan, merak etmeden, araştırmadan, üretmeden bunları başkasına aktaranın yaptığı iş. türkiye'deki yaygın bilim anlayışı.
    3. nakdi bilim:
    para, makam gibi her tür çıkar için kötüye kullanılan, çarpıtılan, ırzına geçilen bilim.
    1 ...
  8. 18.
  9. ideolojilerle birlikte yürüyemeyen kavram.
    1 ...
  10. 17.
  11. nesnel dünyaya ve bu dünyada yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve sistematik deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak adıdır.
    4 ...
  12. 16.
  13. +evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkaran hedeye nedir bilirmisin?
    -he biliim
    +harbiden bildi lan *
    ..
    .
    1 ...
  14. 15.
  15. 14.
  16. 13.
  17. Neden-sonuç ilişkisine dayalı olarak olgu ve süreçleri kuramsallaştıran ve bu kuramlarla gerçeği açıklayan sistematik bilgiler topluluğu.
    2 ...
  18. 12.
  19. 11.
  20. Kötüye kullanılabileceği çok sayıda fırsat olsa da bilim yeni uluslar için yoksulluk ve gerilikten çıkışı gösteren altın yol olabilir. Bilim ulusal ekonomileri ve küresel uygarlığı ayakta tutar. Bilimsel gerçekler yerleşik inançlara meydan okuyabilir. Ürünleri siyasetçilerin ya da sanayicilerin ellerine teslim edildiğinde, kitle tahrip silahlarına ya da çevre için ölümcül tehditlere dönüşebilir. Bilimin doğrudan gözlenir başarısı, aklın yolundan gelir. Bilim gerçek konusunda TEKEL dir.

    Bilim bizi, önceden bildiklerimiz ya da sandıklarımızla uyuşmasa da gerçekleri kabul etmeye çağırır. Alternatif hipotezler geliştirip gerçeğe en uygun düşenleri belirlemeye yönlendirir. Rahatımıza düşüp eleştiriden kaçındığımız, umutlarla gerçekleri birbirine karıştırdığımız her defa da sahte bilim ve batıl inanış çukuruna yuvarlanıyoruz. Bilimin en önemli kurallarından biri, otoriteden gelen açıklamalara güvenmemektir. Bilimde yasaklı sorular, incelenmeyecek denli hassas konular, kutsal gerçekler yoktur.
    2 ...
  21. 10.
  22. bilim, neşv-ü nemasını doğmaya borçlu olmasından öte, kendi içerisinde aksiyom diye tabir edilen doğmalara sahiptir. aksiyomları ispatlayamazsınız ama sezgisel olarak doğru olduğunu kabul eder ve bilmi bu aksiyomlar üzerine inşa edersiniz.
    0 ...
  23. 9.
  24. felsefenin ekürisidir. felsefe "düşünür", bilim "yapar". bazen felsefe bilimin olmadığını yaptıklarının yanlış olduğunu düşünür, bazende bilim felsefenin düşündüklerini yanlış çıkartır ama genelde birbirini tamamlarlar.

    çoğu bilim adamı aynı zamanda iyi birer felsefecidirde. yaptıklarıyla yetinmezler aynı zamanda yapılabilecekleri bir felsefe olarak ortaya atar ve ilerisi için açık kapı bırakırlar

    bilimde bir şeyin "kanun" olarak adlandırılmasının zorluğunun nedeni de felsefeyle sahip olduğu birlikteliktir.
    1 ...
  25. 8.
  26. 7.
  27. felsefi olarak inkârdan geçen bir algısal yaklaşımdır.

    akıl ve neden tabanlı bir farkındalık "algısı" olan bilim, kuramsal ya da deneysel olarak gözlemlenemeyen hiç bir şeyle ilgilenemez. gerçekliği önceden doğaüstü olarak telakki edilen şeyleri nedenler ve sonuçlar olarak ayırır ve bilimsel açıklamalarını getirir.

    bilimin başlangıç noktası "sıfır"dır. herhangi bir takım dogmalar değildir. dogmalarla başlayan bilim, bilim değil ancak ve ancak laf salatası, lakırdıdır*.
    3 ...
  28. 6.
  29. doğanın kanunlarını anlamaya yönelik yapılır, deney ve gözleme dayalıdır, sistemli çalışmalar sonucu ortaya çıkar.
    4 ...
  30. 5.
  31. kökü bilmek fiili olan türemiş isim.
    Ayrıca somut sonuçların alındığı her türlü uğraş dalına son zamanlarda bu ad verilmektedir.
    2 ...
  32. 4.
  33. 1953 yılında %100 Türk sermayesi ile kurulmuş olan bir ilaç firması.
    3 ...
  34. 3.
  35. bilim, ancak felsefenin bir alt kolu olarak mesru varligini devam ettirebilecek bir alan olmasina ragmen, bircok noktada ancak teorilerle destekleniyor olmasi sebebiyle felsefenin tersine spekulatif bir kurumdur.
    3 ...
  36. 2.
  37. sahip olduğumuz en değerli şey.. (bkz: albert einstein)
    5 ...
  38. 1.
  39. Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük