bugün

Bilimsiz din kördür, dinsiz bilim topaldır - Einstein.
Dinsiz ilim kör, ilimsiz din topaldır (Einstein).
Araştırmayı öğrenmeyi seven insanlar için ilginç içerikleri olan bir bilim ve teknoloji sitesi tavsiyesi
(bkz: https://merakliadam.com.tr/)
görsel
Einstein'a göre bilim, her türlü düzenden yoksun algılar ile mantıksal olarak düzenli düşünme arasında uygunluk sağlama çabasıdır.
Russell'a göre ise bilim, gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla önce dünyaya ilişkin olguları sonra bu olgulari birbirine bağlayan yasaları bulma çabasıdır.

Her iki tanimda da olgulardan ve mantıksal uslamdan söz edilir ama Einstein'in tanımında bilime algısal olarak konu oluşturan olgular düzensizdir. Yani algı dünyamız bir kaostan ibarettir. Duzen ise aklın mantigin bir niteligidir. Russellin tanımında ise akla olguları düzenleme görevi değil, gözlem ile saptanan olgular arasındaki ilişkileri bulma görevi düşmektedir. Russell Einstein'a göre doğayı daha düzenli sayar.
safsatadır.
yöntemle elde edilen ve uygulamayla doğrulanan, her zaman ve her yerde geçerlik ve kesinlik nitelikleri taşıyan yöntemli ve dizgesel bilgi.
evrenin, evrendeki olguların ve olayların bir bölümünü ele alıp birtakım yöntem ve deney yolları kullanarak ve gerçeğe, gerçekliğe dayanarak birtakım yasalara ulaşan bilgi yolu, düzenli ve tutarlı bilgi.
kadınlara kalsaydı ateşi yeni bulmuştuk maalesef.
erkek işi.
Bilim, insanın şimdiye dek giriştiği en büyük tinsel maceralardan biri olarak son derece anlamlıdır.

karl popper tarafından söylenmiş ve bir çok kişiyi etkilemiş söz öbeği. ve şunu da ekler ardından;

''Yanlış bilim anlayışı, hep haklı çıkma tutkusuyla kendini ele vermektedir.''
ne bilim...
bilimünati her yerde...
görsel
Fal hakkında söylenileni aslında bilim için söylemek gerekir. Bilime güvenmeyeceksin ama bilimsiz de kalmayacaksın.
hayatımızda merak ettiğimiz sorulara yanıt bulan ve hayatımızı kolaylaştıran şey.
Sermayenin orospuluğunu yapan köpek ruhlu "bilim adamları" yüzünden makul insanların gözünde saygınlığını kaybetmeye başladı. bu hızla devam ederse 10 yıl içinde büyük çoğunluk için hiçbir şey ifade etmeyecek.
Gelişmenin en önemli anahtarı. Avrupa' ya bakın rönesans ve reform sayesinde avrupa çağ atladı.
Adamlarda yıkanmak günah diye nitelendiriliyordu. Zaten parfüm rahibelerin kokularını gizlemesi için icat edilmiştir. Bakın böyle bir milletten böyle bir millet çıkmış. Bilim çok önemli bir velinimettir.
Bilimin temeli kuşkuculuktur ve bazı konularda değişkenlik gösterebilmektedir.
Özellikle bir konu hakkındaki tez o dönem şartlarında dahi yeterli veri yoksa ve büyük ölçüde olasılıklara dayanıyorsa, henüz gözü kapalı savunulamaz.

Nasıl ki "aşıda çip var, aşı kısır yapıyor abey" sözleri sığ ise, "adamlar yapmış abey, herkes oluyor, bilim düşmanısınız" demekte sığlıktır.

Hele kimi insanlar var üretilen aracı, aracın sahibinden çok savunmayı bilim aşkı sanır. Komiktir.
"...Herkes çalışmasını diğerlerinin hataları üzerine inşa ediyor. Bilimde gerçekten orijinal olan hiçbir şey yoktur. Önemli olan, her bir bilim adamının eldeki bilginin toplamına yaptığı katkıdır..."

(Algernon'a Çiçekler - Daniel Keyes, s.224)
Fiziki evrenin gözlemler, deneyler ve düşünce vasıtasıyla sistemli bir şekilde incelemesini yapan uygulamalı ve entelektüel disiplinler bütünü. Ayrıca incelemenin yanı sıra diğer başka şeyler de yapar. Ve bulduğu şeyleri somut kanıtlarla sunar. Bilimi diğer disiplinlerden ayıran şey de işte budur.
Biz bilimin sadece Ay'ın Dünya çevresindeki bir tam turu ve Dünyanın Güneş etrafındaki bir tam turu tamamlamasıyla ilgileniyoruz.

1. Ay dünya etrafında 1 tam tur atsada ay başı gelip maaşlar yatsa.
2. Dünya güneş etrafında 1 tam tur atsada yılbaşı gelip maaşlara zam gelse.