tübitak tarafından aylık yayımlanan ve 7 yaş üzeri çocuklara hitap eden dergidir. benim de çocukluğumun dergisidir. bilim ve teknik'i (bkz: bilim ve teknik) arada bir takip eden babam, her ay düzenli olarak bize bilim çocuk alırdı. dergide görüp yaptığım deneyler, dergideki yazılarda yönlendirilen internet siteleri, her sayıda verilen kartlar sayesinde fen bilimleri alanındaki birikimimin temelleri atılmıştır. bahsi geçmişken bilim çocuk kartlarının yeri ayrıdır, birçok bilim çocuk okuru gibi ben de hala saklarım o kartları. sokakta veya doğada gördüğüm kuşları tanımamı sağlayan bu kartlar olmuştur. ne yazık ki çocukların sınır tanımayan merakını desteklemek şöyle dursun, engelleyen eğitim sistemimiz içerisinde bilim çocuk'u çocuklarınıza almanız onların merakını diri tutmakta pay sahibi olacaktır. güncel senelik abonelik bedeli 50 lira, derginin fiyatı ise 6 liradır ki yayıncılık sektörünün içerisinde bulunduğu ekonomik şartlarda epey ucuz bir fiyattır. bir de yine tübitak tarafından çıkarılan meraklı minik (bkz: meraklı minik) vardır, o da okul öncesi çocuklara hitap etmektedir.
2006’dan 2011’e kadar sıkı takipçisi olduğum dergi. Buradan öğrendiklerimle YGS‘De bir sözel öğrencisi olarak 5’i biyolojiden toplam 9 fen bilimleri net çıkarmıştım. Sanırım benden sonra da epey kötülemiş. Neyse beni kurtardı *
Not: zaten sınava ‘fenden en az 5 net’ diye girmiştim ama hocalarım ‘sen önce edebiyatı tarihi hallet’ Demişti. :)
Burdan karşıdaki kırtasiyeye gitsem renkli çıktıyı adam 2 tl ye veriyor. Burdan hesap edince dergiyi direkt renkli çıktıdan ucuza almış oluyorum. Hiçbir şey değil yani. Mis gibi.
elimde 1999 yılının dahi sayısı bulunan aylık bilim dergisi.
ancak söyle bir şey var, bu dergi ben çok küçüktüm diye mi o zaman yetişkin dergisi gibi geliyordu bana yoksa sonradan mı böyle oldu bilmiyorum.
annem hala daha alıyor ama son 2-3 senedir ya bana hitap etmeyi bıraktı ya da ciddi anlamda dergi bilim çocuk oldu.
eskiden kartları filan ne kadar kaliteliydi yahu. okuma bilmesen de onlara hep bakardın. şimdi okuma bilmeyen çocuk bu dergiden ne yarar alacak?
yiğit özgür'ün, bu dergi'nin son sayfasında çizdiğini yıllar sonra öğrenince şok oldum. buket anlatıyor diye bir dizi vardı ya. onu çiziyormuş.
ayrıca son sayfalarında oyunlar bölümü olurdu. onları çok severdim.
bir de kartlar dağıtırlardı. örümceklerden tutun uzay araçlarına kadar birçok şeyle ilgili bilgi veren kartlar verilirdi bu derginin yanında. onları biriktirirdim.
çocukluğumun dergisidir.her ay heyecanla bekler okuduklarımı bütün gün babama anlatırdım.hala kuzenlerimde denk geldiğimde okurum.her çocuğun okuması gereken dergidir.
çocukluğumun kabusu. ne zaman d&r a gitsek ben hemen (bkz: hey girl), (bkz: cosmo girl) veya (bkz: go girl)tarzı dergilere yönelirdim. bana bilim çocuk ve benzeri dergiler okutmayı kutsal görev edinen ailemle kavga nedenimdi kendileri.
tübitak'ı akp kadrolarının ele geçirmesinden sonra çocuklara okutulmaması gereken dergi. evren hakkında doğru bilgiler edinmelerini istiyorsanız gidin national geographic kids falan alın çocuklara!
verdiği bilim kartları, içerdiği deneyler ve kar tanesi incelemesi, telefonun çalışma prensibi vs. gibi konulardaki aydınlatmalarıyla aklımda yer etmiş dergidir..
içerisindeki bilgilerle çocuklara bilimi sevdirmeyi başaran tubitak dergisi. bu dergi ile büyüyen çocuklar ileride bilim ve teknik dergisine geçiş yapabilirler.
tübitak tarafından ilk öğretim öğrencileri için yayınlanan aylık dergi. http://www.biltek.tubitak.gov.tr adresinden 30 ytl karşılığında abone olabilirsiniz.