türkiye'de ve çevremde örnekleri çoktur, öğrencilikten başlar daha sonra üniversite hocalığında siyasete atılmaya kadar gider. kötü bir şey değildir diyeceğim ama üniversitelerin gelişememesinde, bilim üretememesinde önemli bir etkendir. siyasi görüşün olması gereklidir ama vaktini bu işlerle harcamak gerekli midir öğrenci kendine sormalıdır.
(bkz: siyasetle uğraşmak yerine faydalı şeyler yapmak)
birilerinin de siyasetle uğraşması gerektiğini düşünürsek yadırganmaması gereken öğrencidir.
zira herkes aynı şeylerle uğraşırsa bunca farklılığa yazık edilmiş olur.
bilimle, ticaretle ilgili çok iyi yerlerdeymişiz, çok üretkenmişizcesine hareket eden; muhtemelen bir süre sonra -öğrencilik sonrası, statü değişimi döneminde- ya hükümetin değişmesi ya da gelir düzeyindeki artış sebebiyle saf değiştirecek olan öğrenci.
Ayrıca siyasetin kirli kara batak bir alan olduğunu baştan kabul etmek kadar anlamsız bir iştir gençleri siyasetten uzak tutmaya çalışmak. En azından idealde siyaset temiz bir alan olarak bıraksak, bizler siyasetin aslında bir fikir yarışması olduğunu ve temiz yapılabileceğini kabul etsek; siyaseti kayserili pastırma tüccarlarına, yıldızı sönmüş futbolcu eskilerine, kimlik arayışı içerisindeki sokak serserilerine bırakmak yerine akıl mantık bilgi sahibi, bilim disiplinine haiz gençlere bir parça siyasette yer versek, fikirlerine değer versek, dertleri neymiş bir dinlesek daha iyi olmaz mı?
siyasetle politikayı birbirine karıştıran kişilerin, siyasetle ilgilenen öğrencilerin bilimsel bir çalışma yapmadıkları düşüncesiyle ortaya çıkan yakıştırmadır.
politika genel olarak aktif gündem ve buna dair sorunları tartışma biçimlerini içerirken, siyaset, politika yapma biçimine tekabül eder. bu nedenle siyaset üzerine çalışan bir öğrenci siyaset bilimi ile çalışmak durumundadır, siyasetin kendi içerisinde dalları vardır, siyasal tarih, siyaset sosyolojisi, siyaset teorisi gibi. bunları okuyan öğrenci ise mutlak suretle bilime ve bilimsel prensiplere saygı duymak zorundadır.