2009 Haziran sayısında anlamsız bir şekilde derginin yarısından fazlasında Mehmet Akif Ersoy ve dini inancı hakkında yazılara yer vermiş olan ve bu sayısıyla satın alınmayan dergidir. Kafalarına tuğla düştü herhalde.*
ideolojik değil tam anlamıyla bilimsel bir bakış açısına sahip olan dergidir. bu dergiyi "ideolojik" diye suçlayan kişinin önce bilim ve ideoloji kavramları üzerine bir araştırma yapıp, güzelce bir düşünmesi gerekmektedir
bilim ve gelecek dergisi, bir zamanlar "bilim ve ütopya" dergisini çıkaran, ender helvacıoğlu yönetimindeki ekip tarafından yayınlanmaktadır. dönemin vasatlığına inat, artan gericiliğin baskısına rağmen. alâeddin şenel, rennan pekünlü, hasan aydın gibi değerli akademisyenlerden oluşan bir yazar ekibi vardır. son iki senedir de, "bilim ve gelecek kitaplığı" ismiyle kitaplar yayımlamaktalar.
dergi esas olarak, zaman zaman benim de dâhil olduğum kişilerin gönüllü emeği ile ayakta durmaktadır.
türkiye'de "bilimsel düşünce"nin yavaş yavaş ölmesine göz yummak istemeyenler, dergiye mutlaka destek olmalıdır.
2009 eylül sayısında "evrim yürüyor" başlığıyla çıkarılan ve kapak resmi ile gülmeyi garanti eden aylık bilim, kültür ve politika dergisidir. Ayrıca harunculara istemedikleri kadar geçiş fosilleri sunarak bir nevi evrim kuramı ile ilgilenenlere amme hizmeti de yapmışlardır. Elleh razı ossun.* http://haber.sol.org.tr/b...sayisi-cikti-haberi-17640
gerçektende popüler bilim dergilerinin bayalığından ve bilimi metalaştıran unsurlarından uzak, boğucu bir atmosferde bir buzkıran niyeti gören bir dergi konumuna gelmektedir bilim ve gelecek. özellikle evrim konusunda yayınladığı makaleler ile zihin açıcı olan, bilimi kendinden menkul bir alan olarak görmeyen ve onu toplumsal yaşamla -hayat- ile bağlayan bir yayın. ancak bir dönemdir sürekli olarak aynı konuları işlemeleri kendileri için dezavantaj oluşturmakta. yayın içeriği zenginleştirerek geleceğe dair bakış açılarını daha geniş kesimlere ulaştırabilirler. bu sayede bu boğucu ortamda radikal sayılabilecek bir çıkışı ve kopuşu sağlayabilir, bu çıkışa ek enerjiler kazandırabilirler. bir okur olarak benden söylemesi.
bilimsel bir kuram olan evrimi savunan ve öğreten, aralık sayısında osmanlı saraylarındaki haremleri eleştirel ve doğru biçimde anlatan dergi.
bilime inanan herkesin okuması gereken dergidir bilim ve gelecek dergisi.
ocak ayı sayısında; fethullah gülen dosyasını açmış olan dergi.
bilim ve gelecek dergisinin bu ayki sayısında; fethullah gülen'in bilimsel (!) fikirlerini okuyabilirsiniz.
okuyunca "bu kadar da olmaz" diyeceksiniz.
fethullah gülen'i seven, sevmeyen herkesin kaçırmaması gereken bir sayı.
mart 2012 sayısında "dindar nesil" meselesine değinen bilim, bunun yayında içerisinde işçi sağlığı, sulak alanlarımız, bilimsel ilerleme, google'nın gizlilik politikası ve Earthship örneğinde biyolojik mimarlık gibi konular hakkında yazılmış sağlam yazıları da barındıran aylık bilim, felsefe ve politika dergisi.
bilimsel olguları ideolojik zemine değil, ideolojik olguları bilimsel temele oturtmuş dergidir. elbette bir ideolojisi vardır. ama bu ideoloji, burjuva anlamda değildir; yani egemen toplumsal ilişkileri korumak için bilimsel gerçekleri örtbas etmez, manipülasyon yaparak kendi çıkarı doğrultusunda saptırmaz. çünkü en başta derginin öyle bir niteliği yoktur; bilim ve gelecek egemen zümrenin dergisi değil, devrimci bir dergidir. dolayısıyla ideoloji bilim ile çelişirse ideolojiyi sorgulamalarında herhangi bir engel yoktur. ancak ne var ki marksizm zaten bilimsel bir doktrindir ve marksistler bilimin saptırılmasına karşı mücadele etmelidir. bilim ve gelecek'in rolü de tam olarak budur.
bilmeden sallamak ne ahlaki bir davranış değildir.
bilimin herhangi bir ideolojiden - ki genelde ideoloji nedense bir ideolojisi olanlar tarafından sanki ideolojiler üstünde kişilermişcesine kötü anlamda kullanılmaktadır- münezzeh algılanması mümkünmüş gibi düşünenlerin dar kitle dergisi olarak eleştirebildiği ve bunun böyle olmadığının varlık sebebi dergidir.
bu sayılarındaki bir yazıda satır aralarında, ''elbette sosyalizmi bir gerçek haline getirmeye çalışıyoruz ve tabii ki bunu başaracağız'' diyerek nasıl bir bilim dergisi olduğunu suratlara çarpmıştır.
''ideolojik bilim dergisi'' kıvamında bir dergidir... keşke sadece bilimle ilgilenseler. bu muhteremler için ''akp'nin muhafazakar demokrat tanımı gereği kızlı erkekli evlere karşı olması'', birçok bilimsel meseleden önde ki, evvela ilk sayfaları buna ayırıyor, abdülmecid'in kaç kadınla yattığını falan anlatarak kendi çaplarında bir anti tez oluşturuyorlar.
ülkemizdeki popolar science ve bilim ve teknik gibilerinin dergi değil dergicik olduğunu gösteren dergidir. makaleler kesinlikle boş degildir. tek bir makaledeki 100-150 tane dipnot yada alıntılanmayı görünce anlarsınız ne kadar büyük bir uğraşla yazıldığını. insanı gerçekten aydınlatan dergidir. ideolojik yönü ise sandığınız kadar baskın degildir. başkalarının dediği gibi kominizm propagandası yapma amacıyla kurulmamıştır. Ağustos 2015 sayısında pop siyaset dili ve değişim fantazmagoryası diye bir makale vardı ve ülkemizdeki siyaset yapma tekniklerini anlatmıştı, okuyunca baya şaşırdım neden şaşırdığımı sizlerde okuyunca anlarsınız.