Özellikle ülkemizde bilim ile din sürekli yarıştırıldığından ortaya çıkan sorunsaldır. Spnuçta her zaman bilim kazansa da dindarlar bu zaten kitapta yazıyordu diyerek şampiyonluk kupasının kendilerine iade edilmesini istiyorlar. Tam bu noktada bir sorunsal ortaya çıkıyor. Din mi yoksa bilim mi daha önemli? Burada bahsedilen sorunsal işte bu sorunsaldır. Bu sidik yarışında kim önde kim geridedir.
Edit1: burada bahsedilen sadece islam dini değil islam dini dahil tüm dinler.
Edit2: bir çok alanda çakıştıkları düşünülürse ve insanların hayatlarını yönlendirme de çok önemli bir rol üstlendikleri düşünülürse karşılaştırılmaları hiçte yanlış olmayacaktır.
din işin maneviyatıdır. Bu gün din bilimden önce gelen gelir diyen arkadaşlar beyin ameliyatı olmak için lütfen üfürükçülere gitsinler diyiyorum konuyu kapatıyorum.
şu anda kullandığımız faydalandığımız şeyler bilimin ürünüdür. sadece bu bile yeter bilimin önemini anlatmak için. ki bilim bize yaşadığımız dünyayı, evreni, kendimizi, canlıları, vs. anlamamız için yardımcı olur. bilime göre dinin masallardan ve destanlardan farkı yoktur. bilim için temel denenebilirliktir. bilim her zaman şüpheyle yaklaşır sorgular. bilim gün geçtikçe kendini yeniler daha çok gelişir. fakat bu dinde böyle değildir.
Bilim ve din karşılaştırması çok yanlış bir olay. Din insanın maneviyatını ilgilendirip maddi hayatta da yönlendirebilen bir olayken, bilim maddesel anlamda insanlara kolaylık sağlayan ve kavrama yeteneğini geliştiren bir durumdur. Ayrı ayrı değerlendirmek daha sağlıklıdır.
Bılım de dın de onemlıdır. Ikısını yarıstırmanın amacı ne asıl sorunsal bu. Dın manevıyatı yasama seklınızı davranıslarınızı etkıler bununla ılgılıdır bılım ıse yasamda kullandıgınız aracları ınsanların bazı sorularının bılınmezlerının cevaplanmasını saglar ınsanın hayatını kolaylastırmak ıcın yararlı bır seyler yapmak ıcın vardır. Alanları baskadır dının ve bılımın.
islam araştırma yapmayı Allah'ın verdiği akılı kullanmayı teşvik eder. Nitekim Kuran-ı kerim her yönü ile dünya da ki tek mantıklı ve akılcı bir kitap , bu sorunun cevabı yine Kuran-ı kerim de gizlidir.
zamanında bu soruyu soranlara din cevabı verenler; cennetten toprak almaya çalışır, dünyanın öküz boynuzlarında olduğuna inanır, ay ikiye bölünmüş muhabbetlerini ağlayarak dinlerler.
bilim ile dini kıyaslamak bilime büyük haksızlıktır.
artık şu iki kavramı aynı kefeye koymaktan lütfen vazgeçin. din ve bilim çok ayrı şeylerdir. ne bilim dini geçersiz kılmaya çalışmaktadır ne de din bilimin keşiflerine kitaplarından örnek vererek "biz zaten biliyorduk" dememelidir.
bilgisayar ve internet kullanarak şuraya entry giren, hastalanınca antibiyotik alan, sıcaklayınca klimayı açan, yedikleri önüne hazır gelen insanların bu soruyu değil yanıtlaması, sorması bile abesle iştigaldir. bilimin alternatifi amazon yerlisi gibi yaşamaktır. hoşuna giden hiç durmasın...
bilimle gerçek din asla çelişmediği için ikisde gayet önemlidir. ilk emri ikra oku,araştır,incele olan bir kitabı olan islam dini asla bilme ilme karşı değildir. yobaz müşrikler kendini Müslüman sanmadıkça...
hurilere bakarsan din bu dünyada adam gibi bir hayata sahip olmak istiyorsan bilim.
zira ikisi bir olmuyor. yapabilende yahudi hristian müslümanlar götüremiyor bu işi.
ya hurilerden ödün vereceksin ya dünyada cahil hiç bir şeye katkısı olmayan bir hayat süreceksin.
bir de insanın asla görmediği emin olmadığı bir kitaptan okuyupta kendini bu kadar inandırabildiği bir evren için hayatını şartlandırıp düşüncelerini kısıtlıyor olması da zaten onun bilime bir katkısı olamayacağının bir göstergesidir.
bunu başarabilmek ağır düşünememe yetisi gerektirir.
yani cahilliğinize din diye kılıf uyduruyorsunuz.
bilimin ve dinin hayatınıza getirdikleri kolaylıkları karşılaştırınca hiç duraksamadan bilim diyeceğiniz ama doğmatik bilgileri sorgulamadan kabul edince din diyeceğiniz bir sorunsaldır. bu sorunsalda kalanlar yeterince tarafsız muhakkeme etme becerisi gösteremeyen (bkz: homo sapiens idaltu) grubunda ki kişilerdir.
Böyle bir sorunsal yoktur. ikisi de çok farklı işleyen mekanizmalardır. Yaygın inanışın aksine müslümanlık bilimi reddetmez, destekler. Müslümanlık doğruluğu araştırmaya,bilimi ve ilimi öğrenmeye teşvik eder. Bilimi reddeden bir zamanların Katolikleridir ve modern yaşama geçişte bu tarz katı yaklaşımlar asimile olmuştur. Bilim de dini reddetmez. Çünkü din bir inanç sistemidir. Aynı ideolojiler gibi, bilim dinide araştırma konusu yapmazken sosyal bilimler dine bir kurum olarak yaklaşır. Önem sırasına gelince de bu bir sorunsaldan çok kişisel bir görüştür.
Sikimi ayrı şeylerdir diye karşı çıkılası ayırımdır. Din ile bilim birbirinin yerini alır ve çatışma halindedir. Din çamurdan geldik, bilim maymunun kuzeniyiz der. Nasıl karşılaştırılmazmış amk dedirtmeyin insana.
gözünüzü seveyim, bunu müslüman ülkede sormayın çünkü her ikisinin birlikte ilerletilmesi toplum olarak dini görevimizdir. gidip bunu dünya dönüyor diyenin kellesini koparan hristiyanlara sorun.