başlık; "bilim kurgu filmlerini çocuk filmi kategorisine sokan zihniyet" olacaktı, malum karakter sınırı. yoksa bilim kurgu filmiyle, çocuk filminin herhangi bir cinsel birleşimi bulunmamakta...
zihniyettir. (açık ve net tanım.)
vardır böyle insanlar ve sinir bozucudur. bi hevesle vizyona yeni girmiş bi filmden bahsedersiniz, söylediği sözlerle bütün hevesinizi kaçırır gavat.
misal;
-baba lord of the rings ne üçlemeydi ya... bi daha gelmez öyle yapım! adam her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmüş.
+hadi lan ordan. insandan başka bi sürü ırk, o neydi o kulakları koca koca olanlar... ehaha ne komikti lan!
-baba star wars'un yenisi geliyomuş. anakin skywalker kötü tarafa geçicek felan diyolar.
+yaa olm skseler gitmem o filme. ışın kılıçları felan, bi de küçük yeşil bir şey var usta usta geziyolar, yoda mıdır nedir!?... çok matrak, tam bebe filmi.
-baba batman the dark knight nası filmdi ya! özellikle heath ledger'la christian bale'in karşılıklı oynadığı sahneler. cidden o oyunculuk...
+hadi lan. bildiğin malkoçoğlu bu! çocukken kandırıyolardı da şimdi kanmam elin amerikalılarına. dalıyo 30 kişinin arasına hoop birini alıyo çıkıyo hop öbürüne bi tane koyuyo, valla malkoçoğlu!
sonra seviyesine iniyim dedim;
-baba bu şahin k filmlerindeki kurguda çok ilginç aslında. o sekreterli olsun, deniz kenarı felan karakterler ilginç.
+heh be olm saçmalıyosun sabahtan beri batman, star wars bunu bekliyodum işte. hadi sevişelim.
-seninle sıçmaya gitmem pis herif!
demek ki neymiş bilim kurgu filmlerini çocuk filmi kategorisine sokmayacakmışız. arkadaşlığınızı bozar vallahi, bak!
dünyanın en salak kahramanı, o bir ekran şebeği, sevgi pıtırcığı, himenin komşusu, kaptan mağara adamıyla hala dayı çocuğu yakınlığında."
çocuk bunu izleyince zaten diyordur ne salak bi dünyada yaşıyorum ben diye. kurgu diziler iyi güzel hoş eskiden power ranger felan vardı biz izlerdik. ama en azından robotlu kısımları felan kurguydu. şimdi düşün çocuk dünyada doğa üstü güçleri olan bir yaratık var ve ne kadar salak sadece türkiyeye hizmet ediyor. hadi onu geç bu gerizekalı kendi aleminde de türkçe konuşuyor. burdan şu dersi çıkarmalı. elin gavuru hary poter yapıyor. biz selena yapıyoruz.
çocuk kendi aleminde düşünmez mi hary mi döver selena mı?
bilim kurgu, 19. yüzyılda ilk örneklerini vermiş bir türdür. aslında bu edebiyat koluna dair öncül nüveleri 1600 lere kadar götürebiliriz. kepler'in somnium isimli eserini bilim kurgu türünün başına koyan çoktur. (türün sınırlarını belirlerken çektiğiniz çizgiye göre daha eski eserlerde de bilim kurgu öğeleri bulabilirsiniz). somnium'dan yaklaşık bir asır sonra yayınlanmış voltaire'in micromegas ya da bir buçuk asır sonra yayınlanmış mary shelley'in frankenstein romanları kepler'in eserine göre daha bir özgündür, bilim kurgu tanımına daha bir yakındır. ama ancak jules verne, hugo gernsback veya h.g.wells'e geldiğimizde bağımsız bir türden bahsedebiliriz. erken dönemlerden bize kalan en iyi yazarlar da bunlardır.