kendi at gözlüğünden dışarı değil adım atmayan bireylerin düşüncesidir.
bu başlığı okuyan ve hayatı şu uludağ sözlük sanan arkadaşların da akıllarını karıştırıcı nitelikte olması mümkün.
daha "din nedir?" sorusuna kendilerine empoze edilen kalıpların dışına çıkmayarak dini insanlığı geriye götüren bir şey olduğunu sanan bireylerin düşüncesi.
gerçi hak vermek lazım.
hindistanın z yöresindeki c kabilesi bu bilimsel gelişmelerden haberdar olsa, inançları sarsılabilir.
ama bir müslümanın inancı sarsılmaz. çünkü bilim ile çelişmiyor.
bilim kendini sürekli yeniler.
bu gün evrim, Allah için yeterli kanıt yok, tanrı yok gibi savları savunanlar, yarın çok feci faka basabilirler.
o değil de karşılaştırdıkları iki olgu birbirinden farklı.
biri dogmatik, diğeri olayları ve olguları açıklamak zorunda olduğu için şüpheci.
da ne alakası var biz çözemedik, bilim tanrı yoktur diyemez kesin bir dille. çünkü tanrının varlığı bilinmezdir. yani apriori bir kabul gerektirir kabul eden için. neyi inkar ettiğinizi bilmeden iş yapmayın derim.
ha diyorsanız ki tanrıyı kabul etmiyorum. iki kız sikmek için, orası sizin bileceğiniz iş. ama madem bu kadar riski seviyorsunuz, o zarı atın derim ben size.
olmayan olması da mümkün olmayan durumdur. ilerleyen bilim tanrının olmadığına değil, olabilme ihtimaline sıkça işaret etmektedir. bilim 19. yy comt pozitivist aydınlanmacılığının zırvalarını birbir kendi eli ile gömmektedir.
"e bi zahmet olsun o kadar" dediğimiz durumdur. kaç yüz sene geçmiş dünyanın şu durumda olması bile bir utanç meselesidir. elbette din bir gün işlevini yitirecek ancak böyle giderse o günü torunlarımız dahi göremeyeceklerdir.
küresel anlamda hissedilen bir gerçek olup, özellikle avrupa ülkeleri bilimde bayağı bir ilerleme göstermiştir.fransada başlayan ve Avrupa ölçeğinde yaygınlaşan bir ateizm dalgası var şu aralar. avrupa birliğine ne girmeye aday bir ülkeyi yöneten akp'nin yakından takip etmesi gerekecek, ama bunu nasıl yapacak merak konusudur.