bilim ile din olmaz demek

entry7 galeri0
    1.
  1. bilim doğayı anlama yöntemidir. bu nedenle bilim ile olamayacak bazı hadiselerin listesi:

    sosyal hadiselerin açıklanması
    kelime oyunları
    kokteyl partileri
    para pul işleri
    aşk meşk
    futbol sevgisi
    vatan hasreti
    bir tabak yemeğin seni altı yaşına geri götürüp duygulandırması
    politika
    psikoloji
    ve elbette din...
    2 ...
  2. 2.
  3. bir üst entiri akla hakaret kıvamındaydı.. öncelikle bunu belirtip şu bizim milletin bilim algısı ve kısıtlı kapasitesiyle bilimi sınırlandırmasına da ayrı hayranım..

    neyyse.. bilim ile din olmaz demek çokça gariptir azizim..
    1 ...
  4. 3.
  5. Az önce bir yazarın nickaltında biraz karaladıktan sonra bu başlığa denk geldim.
    Aynı mesele.

    Efendim, bilim ile din ayrı şeylerdir. Birbirinin alanına kaymadıktan sonra bir kişi için sorun oluşturmazlar. Çünkü biri deneysel ilerler, diğeri salt metafizik kuralları ile anlatılır.

    Yani, kaba bir örnekle; kebap vs uçak gibi bir kıyaslama bu yapılan.
    Ortak alanlara kaymaya başladıklarında ise bilim gereken araştırmayı yapar. Bunu da din için yahut dini haklı çıkarmak amacıyla değil, iddiayı doğrulamak/yanlışlamak hedefi ile gerçekleştirir. Din ile zıt da düşebilir, onunla aynı paydada da buluşabilir.
    Bu da uçakta kebap yemektir.

    Edit: ısrarla bu iki meseleyi birbirine karıştıranlar var.
    Örneğin, Ben görünmez tek boynuzlu ata inanıyorum. Bu benim biliminsanı olmama engel değil. Yahut herhangi bir bilim argümanı da inancımı sorgulamama sebep teşkil etmiyor. Ve bahsi arttırıp diyorum ki, Bigbang’ı görünmez tek boynuzlu at gerçekleştirmiştir. Bizim anlatılarımızda böyledir.
    Karşı çıkabilecek var mı?

    Zaten en çok zorlanılan nokta bu. Elma ile armudu birbirine karıştırıp sonra isin içinden çıkılamaz hale getiriyoruz.
    3 ...
  6. 4.
  7. "artificialhuman" gibi bir nick ile sanki "naturalhuman" olabilirmiş gibi yanlış bir izlenim verenler tarafından tek işi gücü insan tarafından yorumla değiştirilemeyecek kanunları (yani atom nasıl işler, dna nasıl protein sentezler, gök cisimleri nasıl davranır, vs.) anlamaya çalışan bir bilme biçiminin altını o bilme biçiminin çapını mesnetsizce genişletme gayretiyle oyma eylemine dur demektir.

    bilimin gücü, çapını ve uygulama alanını bilmekten gelir ve keyfi değildir. masal kitabı ile uyuşturulabilen dimağların harcı değildir. kimlerin bilimde yol aldığı ve dahi kimlerin günümüz bilimine gram katkısı olmadığının sağlaması her daim yapılabilir.

    (bkz: islam ı medeniyet yapan gücün kuran dan gelmemesi)

    yani yırtıp başına geçirseniz yine de olmaz, zorlamayın isterseniz...
    1 ...
  8. 5.
  9. vahiy tamamen metafiziksel bir olay. bunu bilimle açıklamaya çalışırsan zaten safsın demektir. burda da devreye iman girer. inan ya da inanma. tatava yapma seç ve geç.

    yalnız çok safça entryler görüyorum. böyle dinsiz olacaksanız olmayın daha iyi. kutsal kitaplar hep yerinde sayıyormuş ama bilim ilerliyormuş. bu nedenle bilim ve din birbirine zıtmış. sana teker teker açıklamam bile zaman israfı. kaldı ki kuranın kendisi, bir işi bitirnce hemen başka bir işe sarıl diyor. ama arkadaş her sene yeni basım kitap inmesini istiyor. kuran teferruat kitabı değildir. genel geçer konularda hükümlerini verir. her sene bulunan icadın kutsal kitaba eklenmesini arzu ediyor her halde ahahah. neyse bişey demiyorum, ama çok sakat mantık arkadaşım.
    2 ...
  10. 6.
  11. dinler bilim sayesinde ortaya 'mucize' koymuşlardır. Bilim ile uğraşan insanlar olmasaydı dinler de olmazdı.
    1 ...
  12. 7.
  13. (#39453116)
    Futbola verilen gereksiz önemin sebebini bilim 5000 yıl araştırsa da , tanrı parmağını şıklatsa da bulamaz. Anne sevgisi falan diyin bari. Futbolu taşımak için yine en alakasız başĺıklardan birini seçmişsiniz.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük