bilim felsefesi

entry26 galeri0
    1.
  1. bilimin metodu, nasil'i nicin'ini soran ve cevaplamaya calisan felsefe alt dalidir.
    5 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
  5. 5.
  6. Bilim felsefesi, epistemoloji, ontoloji, etik ve estetik gibi felsefenin temel alt bölümlerinden birisidir.
    3 ...
  7. 6.
  8. 7.
  9. Bir tezin bilimsel bir tez olup olmadıgını, bir bilimsel paradigma nin nasıl kurulabilecegini, yine bir paradigmanın baska bir kuram tarafindan nasıl eleştirilebileceğini, yeni bir tezin eski bir tezi nasıl geliştirebileceğini, bilimsel genellemelerin ve onermelerin nasıl olması gerektigini, neyi bilim neyi bilim disi sayabilecegimizi tartışan felsefe alanıdır. Karl popper ile birlikte thomas kuhn un ismini de anmak lazım gelir bu durumda.
    2 ...
  10. 8.
  11. ilefte bir zamanlar nur betül çelik'in verdiği ama alanların ısrarla öğrenmeyi reddettiği ders.
    1 ...
  12. 9.
  13. 19. yüzyılda doğduğu kabul edilen felsefenin alt dallarından biri.
    1 ...
  14. 10.
  15. bilimin, bilimsel dogrunun nasıl elde edildigini sorgulayan felsefe türü. metodolojik açıdan incelendiginde uc arastırma yolu ortadadır. dogrulamacılık, yanlıslamacılık ve bilimsel arastırma programlarıdır.
    dogrulamacılık, dogru bilgilerin metafizik icermedigini, deney ve gözlemle çelişmeyen bilgilerin dogru bilgi oldugunu savunur. yanlıslamacılık, bilimsel bilginin, dogruların birikimiyle degil, yanlıslarınaykanmasıyla ortaya cıkacagını öne sürer. en önemli temsilcisi popper dır. bilimsel araştırma programları* ise gözlemle celisen bir deneyin yan hipotezlerle yeniden canlanabilecegini düsünür. lakatos ismi bu alanda ön plandadır..
    1 ...
  16. 11.
  17. 12.
  18. 13.
  19. bilgi felsefesinden ince bir çizgiyle ayrılır .bilime sonsuz hizmeti vardır .sorgulama aşamasında daha önce akla gelmemiş "şey"e temel oluşturup bilime yol gösterebilir .
    1 ...
  20. 14.
  21. ygs 2012'de 1 soru çıkacak sosyal bilgiler konusudur.
    1 ...
  22. 15.
  23. kaç tane bilim insanının derinlemesine bilgi sahibi olduğu merak konusu olan felsefe.
    1 ...
  24. 16.
  25. hayatımda gördüğüm en bayık ders olur kendisi.
    0 ...
  26. 17.
  27. Bir fizikçi olarak felsefeci bir insanla (evet hiç felsefeci arkadaşım yok) uzun uzun konuşmak istediğim konudur. (kafalarda iyi olursa varoluşun sırrına kadar gider mevzu)
    3 ...
  28. 18.
  29. biz, e eşittir mc2 deki m nin ne olduğunu bilmeyen ama platonun karakterini tahlil edebilenlerin mezesi. adam hadron çarpıştırıcısında elektron şeysi yaratıyor. düşünemedi. nükleoit asitler dans ederken satürn şey yapıyor.
    2 ...
  30. 19.
  31. bu olayda insan aklı, yine insan aklının bir faaliyeti ve ürünü olan bilimi kendisine konu olarak alıp, ürünlerini felsefe kategorisine atmaktadır.
    2 ...
  32. 20.
  33. thomas kuhn'un bilimsel devrimlerin yapısı farklı bir bakış açısı için okunabilir.
    2 ...
  34. 21.
  35. Bilim felsefesi, bilimin ne olduğunu, bilimsel kuramların özgül yapısını, bilimsel bilginin epistemolojik statüsünü, bilimsel yöntemin (ya da yöntemlerin) anlamını, bilim alanı ve bilimsel bilginin nesnesini, bilimin gelişiminin anlamını, özet olarak bir bütün bilimin konumu, gelişimi ve iç-yapısını değerlendiren, bunu kuramsal düzlemde ortaya koymaya çalışan felsefe bölümüdür.
    2 ...
  36. 22.
  37. Önsöz

    Evrim kuramının kuramdan öte olduğunu söyleyenler evrim kuramı bilimsel değildire getirirler lafı. Kuram değil de ne ebenin amı mı evrim?

    Adamlar o kadar salak o kadar salak ki açıp iki kelime terim öğrenmezler fakat onlardan iyisi yoktur neyin ne olduğunu bilme konusunda.

    ------------

    Entri

    Popper, Kuhn ve Lakatos'un 20. yüzyılda ciddi ilerleme kaydettiği bilimin metodolojisini ve metodolojik terimlerini üretmekle sorumlu, epistomoloji ile yakından ilgili felsefe dalı.
    1 ...
  38. 23.
  39. bir ömer demir kitabı. yüksek lisans ve doktora adaylarına okumalarını öneririm. netice itibariyle tüm bilimler felsefeden çıkmıştır, bir bilim insanı adayının da öncelikli olarak bilgi sahibi olması gereken alandır.
    2 ...
  40. 24.
  41. felsefeye özgü düşünme ve çözümleme yönteminden yararlanarak bilimin kavramsal yapı ve işleyişini aydınlatma amacı taşıyan etkinlik.
    5 ...
  42. 25.
© 2025 uludağ sözlük