bilim adamı

    28.
  1. 25.
  2. 1.
  3. ben eskiden bu adamları aşmış, her şeyi bilen insanlar olarak hayal ederdim. belki de bize öyle sunulmuştu bilmiyorum. şimdi farkına vardığım bu adamlar da bizim gibi insan. kariyer kaygıları var. kitap satma kaygıları var. dekan, rektör olma hırsları var. bazen ideolojik görüşlerini işlerine yansıtabiliyorlar.

    bilim adamına güvenmeyin demiyorum. ama bilim adamının vardığı sonucu hemen kabul etmeyin. o sonuca nasıl vardığını öğrenmek daha öğretici olur. mesela bir bilim adamı big bang'i kabul etmiyordur. başka bir bilim adamı kuantum fiziği nedeniyle sonsuz sayıda evren olduğunu iddia ediyordur. sadece vardığı sonuçlara bakıp o sonucu kabul etmek oldukça yanıltıcıdır.
    3 ...
  4. 4.
  5. beyaz dağınık saça sahip olan ayarsız, hafif ürkütücü bakışlı bu insanlar minimum iki haftada bir yıkanırken, günün yirmi saati opto-elektronik osilatörlerle sinüzoid dalgalar üretmeye çalışırlar. aile yaşamında başarısız olan bu zangoç kılıklı insanlar, ayakkabılarını reşit olduktan sonra bağlamayı öğrenirler. yüzde 82'lik bir kesim yüzme bilmezken, yüzde 35'i de portakal soyamaz. tamamının pi sayısının ilk 15 rakamlarını ezbere bildiği bu beşerlerin türkiye'ye gelişi, turist ömer uzayda filmiyle gerçekleşmiştir.
    2 ...
  6. 12.
  7. an itibariyle güldüğümüz meslek dalı.

    Bilimadamları Mars'ta yağmur bekliyormuş. hayır yağsa nolur yağmasa nolur. Mars'ta tarlan mı var, mahsulün mü kuruyor, ne bu heyecan yani?
    3 ...
  8. 26.
  9. Bilim insanı desek? Her boka adam eklemek niye? Bunu sadece erkekler yapmıyor? O halde bilim insanı.
    4 ...
  10. 22.
  11. isviçre'de babadan oğla geçen bir meslek. *
    2 ...
  12. 6.
  13. yanlış bir tanımlamadır. zira bilim erkeklerin tekelinde değildir.
    doğrusu için (bkz: bilim insanı)
    3 ...
  14. 13.
  15. 2.
  16. erwin schrödinger şöyle söylemiş;

    etrafımdaki dünyanın bilimsel resmi oldukça eksiktir. bu resim bana bol miktarda gerçekçi bilgi sunmakta bütün deneyimlerimizi muazzam uyumlu bir düzen içerisinde bir araya getirmektedir.
    fakat kalbimize gerçekten de yakın olan,bizi gerçekten de ilgilendiren şeyler konusunda pek birşey anlatmamaktadır. kırmızı ile mavi, acı ile tatlının yarattığı hisler. neşe keder duyguları hakkında tek bir kelime bile söylemez. güzel ve çirkin, iyi veya kötü, tanrı ile sonsuzluk hakkında hiçbir şey bilmez.
    bilim bazen bu alanlardaki soruları cevaplıyormuş gibi görünür, fakat verdiği cevaplar çoğunlukla o kadar saçmadır ki bunları genellikle ciddiye almayız.
    bilim bizlerin de bir şekilde bir parçasını oluşturduğumuz,ait olduğumuz büyük birlik söz konusu olduğunda sessiz kalır.
    bu büyük birlik için günümüzde en yaygın kullanılan ve isim baş harfi büyük harfle yazılan ''tanrı'' kelimesidir.
    bilime genellikle ateistlik damgası vurulur. söylediğimiz onca şeyden sonra şaşırtıcı sayılmaz.
    eğer bilimin dünyaya dair çizdiği resim üzelliği neşeyi kederi kapsamıyoorsa eğer kişisellikten bilinçli olarak yoksun bırakılırsa bu resmin kendisini insan aklına sunan en yüce fikri kapsaması nasıl beklenebilir ki...

    bilim adamlarının da a priori düşüncelere sahip olduğunu,
    mevcut bilimsel camianın düşünce baskısına maruz kaldığını,
    aynı verilerin herkes tarafından farklı yorumlanabileceğini ,
    düşünürsek bilim adamlarına aşırı güvenmenin de anlamsızlığını ortaya koyabiliriz.

    her konuda ''bilim şöyle diyor'' , ''bilim böyle diyor'' , ''bilim bunu da açıklayacak'' gibi toptancı yaklaşımlar sağlıklı değildir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük