o entelektüel bakıs acısı için heyecanlı olman gerek.
mesela jurasic park filmini izlediğimde çok istemiştim. Lan ne güzeldi fosil kazısı yapmak yeni tür bulmak nasıl olduğunu özelliklerini sınıflandırmak bla bla.
ama türkiyedeydim işte aq.
bir kere ne yap et içinde yaşadığın kültürün seni eritmesine izin verme.
bilim adamı demek kültür üstü bir insan demektir.
Carl sagan'ı oku Isaac asimov'u oku o adamların o harika entelektüel bilim kurgularını anla. işte o zaman o gazı yersin işte. Eğitim kısmı işin kolay kısmı
yoksa makine mühendisi olup bana krank milinin ülkemizde yapılmasının imkansız olduğunu (cnc diye bir şey var) söyleyen genç yaşında dayı olmuş adamlardan oluverirsin.
Türkiye de, şapka takıp, içki içip, laik olunca olunuyor. Zaten kemalist ve ateistsen bilim adamı kategorisındesın demektir. Onun için daha üç yıl önceye kadar dünya sıralamasının ilk beş yüzü içinde bir tek üniversitemız yoktu. Seküler kafalılarımız kemalist oldu uçtu, dincilerımız arapça öğrenmeyi insanlara din, ilim diye yutturdular. 100 yıl sonra bir baktık ki ne din kalmış nede bilim. E şimdi düşman 100 yıldır fırında tuttuğu yiyeceği yemeye geliyor. Yeni yeni çalışmaya başladık, kendi topumuzu, helikopterimızı, yazılımlarımızı, iha larımızı ortaya koyduk,ürettik. Organ nakli, kendi mühendislerımızın eserleri felan başka yol tuttuk. Hem kemalistler hemde din somuruculer rahatsız oldu.
bilim insanı olabilmek için öncelikle doktora derecesine sahip olmak gerekir. doktora derecesine sahip olmak için ise lisans, tezli yüksek lisans ve ardından doktora yapmalısınız. doktora dünya çapında geçerliliği olan bir olaydır ve derecelerin en üstüdür. (1. derece lisans, 2. derece yüksek lisans, 3. derece doktora olarak isimlendirilir.)
lisans veya yüksek lisans seviyesinde bilimsel çalışma yapmaya başlayabilirsiniz. fakat yüksek lisans düzeyine ulaşmadan kendinizi bilim insanı olarak adlandırmanız komik olacaktır. netice itibariyle bilim artık uçsuz bucaksızdır ve takibi aşırı derecede zahmetli olacak şekilde gelişmektedir. bu gelişim o kadar hızlıdır ki doktora düzeyinde birisi bile bütün literatürü tarayamaz, yetişemez. hangi bilim dalında olursa olsun. dolayısıyla literatürün küçücük bir parçasını bile tarayamamış bir lisans öğrencisinin kendisini bilim insanı olarak ifade etmesi çok yanlıştır. bilim insanı olarak isimlendirmek için spesifik bir alanda uzmanlaşmak, çalışma yapmak şarttır.
tabii bu dediklerimi yapabilmek için her şeyden evvel mesleği sevmek gerekir. sevmeyen, keyif almayan bir insanın doktora yapması mümkün değildir. yapamazsınız yani, bitmez. istediğiniz kadar kanırtın yine bitmez.
çok istisna birisi olmanız, doğuştan bu iş için yaratılmış olmanız şart değildir. önemli olan kendinizi geliştirmenizdir. bakış açıları zamanla oturur. bilim insanı olmak tamamen bir yetenek olayı değildir, çok çalışırsanız olursunuz. aynı bir futbolcu gibi düşünün. çok yetenekli olursanız elbette sizden bir cristiano ronaldo, lionel messi çıkabilir çok çalışma ile birlikte.
bakış açısı geliştirmek için öncelikle felsefeye ilgi duyulmalıdır. netice itibariyle bütün bilimler felsefeden doğmuştur. kişinin felsefe öğrenmesi nasıl düşünmesi gerektiği konusunda kesinlikle faydalı olacaktır. bu da bakış açısını geliştirecektir.