adam arapçada adem kökünden gelir ve adem insan demektir yani bazı aklı evellerin dediği gibi adam erkek demek değildir velhasıl konumuza dönersek bilimadamlarının çoğunun kadın olduğunu söylemek 1950 lere kadar doğru önerme iken artık gerçeklik payı kalmamıştır.
bilinen bilim insanlarının hep erkek olması demek daha doğru olacaktır. kadına bilimle uğraşma imkanı verildi de o mu uğraşmadı? seçme ve seçilme hakkı bile yakın tarihte verilmiş kadınlara bilimde, siyasette, hukuk alanında niye yoktular gibi bir yaklaşım abesle iştigal etmektir. interneti sözlüklerde cinsiyetçilik yapmak dışında biraz da araştırma için kullansak bilim kadınlarına ve neden isimlerinin erkekler kadar bilinmediği bilgisine kolayca ulaşabiliriz. yine de bir kaç sebep sıralayalım kadının toplumsal cinsiyet rolü gereği ev ve aile sorumluluğu, belli bir tarihe kadar üniversitelerin bilim kadınlarına sertifika ya da onay belgesi dahi vermiyor oluşu, bir çok buluşun mucidi kadınların buluşlarını erkek ismiyle lanse etmek zorunda kalışı (başka türlü finanse edecek kurum bulunamıyordu.)nedenleri çoğaltmak mümkün.
saçma sapan "kadınlar eziliyor, çiziliyor" konularına alet edilecek tespit...
yahu arkadaş, kadın kadındır, erkek de erkektir. bunun lamı cimi yok.
kadından bilim adamı olur tabii ki...
ama çok azından.
büyük çoğunluğu bu işe yatkın değildir.
yaratılış olarak böyle.
yapacak bir şey yok.
bu bir eksiklik de değil.
bilim yapmak bir üstünlük olmadığı gibi...
insan olun insan...
kadınlar çalışkandırlar ancak mesleki kariyerlerinin sonuna dek gidememektedirler. erken emeklilik, çocuk sahibi olmak gibi sebeplerden ötürü bazı şeyleri yarım bırakmak zorunda kalıyorlar. devam etseler bile fazla ilerleyemiyorlar.
bilim insanı olarak düzeltme yaparak yola çıkalım.
sözü edilen tarihe damgasını vurmalar ortaçağdan başlayarak 1900lü yılları da içine katan tarih kesiti ele alınacka olursa kadınlar geri bırakılmıştır.
2000 li yıllara geldiğimizde ise buluşlar tek kişilik veya bir kaç kişilik çekirdek kadrolar yerine makro boyutlarda ekipler tarafından yürütülür. (en büyük örneği devasa büyük hadron çarpıştırıcısı) (bkz: büyük hadron çarpıştırıcısı). bu ekiplerde de hem kadınlar hem erkekler görev alır. (istatistik yapmadım kaçı kadın kaçı erkek)
günümüzde üniversitelerde erkek öğretim üyeleri kadar bayan öğretim üyeleri de görev almaktadır. ve oldukça güzel araştırmaları da vardır. (bilim dediğin nedir ki? bilim insanı dediğin kimdir ki)
edit: çekirdak ne yahu. çekirdek yazacaktım elim sürtmüş. (bkz: )
20. yuzyilin basindaki bilim adamlarindan bahsediyorsak kadinlarin olmamasi cok normal cunku toplumsal normlar ona goreydi( 50 yil onceki turkiyeyi dusunun). en iyi universitelere bile alinan doktora ogrencisi bir elin parmaklari sayisini gecmiyordu ki bu kontenjani kadinlara ayirsinlar.
eger gunumuze donersek, basligi acana cidden bilim yapan universitelerin sitelerine soyle bi bakmasini oneririm ki "leading science" yapan bir suru kadin gorecektir. (bkz: ada yonath)
ayrica basligi acanin bilim denen seyden anlamadigina kanaat getirebiliriz (en azindan doktorasi olmadigini soyleyebilirim) zira bilim sadece zekayla yapilmaz. motivasyon ve o zekayi "efficient" kullanabilme kabiliyeti gerektirir. ayrica bir bulus zirt diye ortaya cikmaz, bir birikim gerektirir ve bu birikimi kadin erkek herkes saglar, ama son noktayi koyanin ismi duyulur maalesef.
bir de curie sadece polonyum elementini bulmamistir, radyasyonun fiziksel kuramlarini ortaya cikarmistir. 20. yuzyilin basinda, butun "zeki" "erkek" bilim adamlari fizigin temelleri ortaya atarken, 2 nobel alan kadina (chemistry, physics) "polonyumu bulmus, hergun kullaniyoruz zaten" demek cidden gulunc.
marie curie'nin içine sıçamadığı genellemedir. sanırsın 500 kişi curie. tek bir taneden başka örneği olmayanların, aklı sıra bir örnek vererek ayar verme çabasıdır.
ayrıca benim kast ettiğim şey, iğrenç kelime esprisi değildi. kadın olduğu halde bilim adamı olarak addedilen insanlar da mevcut. ben elle tutulur bir iş yapabilmişlerinden bahsediyorum, madem curie'de bilim dünyasına çok büyük şeyler katmış ve her gün işimize yarayan polonyum elementini bulmuştur.
sözlük bu kadar gerizekalı kaynarken laf anlatmaya çalışmaya kasmamak gerek, bunu da öğrenmiş olduk tekrar.
işte büyük bir haksızlık efendim. çok büyük. bu ülkede erkek faşizmi var valla bak. hatta tüm dünyada var amınüm. türkiye'de kadın cumhurbaşkanı yokmuş. türkiye'de kadın general yokmuş. fakat dünyanın her yerinde var di mi ?
türkiye'de kadın bilim adamı da yok. dünyada da yok. he şimdi bana, " vardır lan bilgisiz. " demeyin. tarihe damgasını vurmuş veya hali hazırda şu zamanlarda bile iyi projeleri ve iyi fikirleri bulunan bilim adamlarının da hepsi erkektir.
bu bir cinsiyet faşizmi değil sevgili feminist arkadaşlar. iq oranı ile alakalı bir şeydir. ne yazık ki, dünya sizin sandığınız gibi vajina ile yönetilmiyor. ona tamah etmeyenler de var.
2 tane siyaset ile uğraşan kadın söyleyeyim hemen. merkel ile çiller. isim uyumlarından ziyade zeka uyumlarıyla da örtüşür. kadın bilim adamı veya asker aklıma gelmediği için yazamıyorum. jean d'arc'ı bu konuda ayırıyorum.