bilgisayarı hızlandırmak göreceli bir kavramdır. bilgisayarı ilk aldığında zamanın şartlarına göre (piyasa şartlarından bahsediyorum) üst seviye bilgisayar aldıysan eğer o zamandan bu zamana geçen süre içerisinde gelişen yazılım teknolojisini de düşünürsek yavaşlaması doğal. Neden doğal çünkü yeni çıkan programlar ve oyunlar daha fazla donanım gücüne ihtiyaç duymaktadır. Eğer elinde ki bilgisayarın donanım gücü bu yazılımların ihtiyaçlarını karşılamıyorsa ne oluyor biliyor musun? Bu yazılımlar bilgisayarının hayatını s.kercesine boşta ne kadar donanım kaynağı varsa kendi kullanımına tahsis edip arkasında diğer programlar için kullanılacak bir kaynak bırakmadığından o kullanmakta olduğun bilgisayar sana yavaş geliyor.
Teknik dille söylersek senin bilgisayarının işlemci hızı (cpu) 2Ghz, mevcut bellek miktarı (ram) 2gb olduğunu varsayarsak bu değerlerin üzerinde donanıma ihtiyaç duyan yazılım yavaş çalışacaktır, kaçarı yoktur. Ama örnek verdiğim değerlerin altında donanıma ihtiyacı olan yazılımda ise sorunsuz çalışacağından yavaşlıkla ilgili bir sorun olmayacaktır.
Bu arada bilgisayar üzerinde yüklü olan yazılımlar, oyunlar kurulum esnasında kullandığın işletim sistemi içerisine de dosyalar kopyalar, kayıtlar açar. Bunları kaldırarak (uninstall) bilgisayar üzerinde kısmen bir hız artışı elde edersin. Neden kısmen? Şu yüzden.
Çoğu yazılım kaldırıldıktan sonra arkasında dosya artıkları ve sistem kayıtları bırakırlar (bunları temizleyen yazılımlarda mevcut). Bu artıklar ve kayıtlar disk üzerinde yer kapladığından bilgisayarın disk üzerinden veri okurken göreceli yavaş okur. Bu durumda ne yaparım dersen disk birleştirme(defrag) yaparsın. Dosyaların asker gibi sıraya girerler. Dolayısı ile bir miktar hız artışı sağlar.
Bütün bu anlattıklarım elindeki mevcutla neler yapabileceğinle ilgili idi. Eğer bütçen genişse git yeni bir bilgisayar al. Yok fazla bütçem yok dersen cpu ve ram takviyesi yap yukarıda yazdıklarımı uygula bir süre daha seni götürür.
Bilgisayarı hızlandırmanın tek yolu, gidip paraya kıyarak daha sağlam özelliklere sahip olanından almaktır. Programlar yüklemek, gereksiz programları kaldırmak sadce geçici çözümler olup, anlık hızlanmalar dışında performans artışı falan sağlamazlar, sadece o andaki işlem yükünü hafifletirler. *
görüntüyü düşürmek (masaüstü özellikleri yada tema)
gereksiz programları kaldırmak.
combofix çekmek.
güzl bi virüs programı ile pc yi taratmak (free olarak avast tercihimdir)
ccleaner çekmek.
vsvs...
* takıldığı zaman mouse ile ekranda daireler çiziyorum.
* yazma hızımı yavaşlatıyorum, görece olarak hızlanıyor.
* virüs, antivirüs, windows derken ne varsa kaldırdım, mc dos kullanıyorum. Kafam rahat.
* esc, backspace gibi tuşlara olabildiğince çok basarak bilgisayarıma yardımcı oluyorum.
çok kasıyorsa pc'miz ctrl+alt+delete yapıp görev yöneticisini açıyoruz.işlemler bölümünden explorer.exe yi buluyoruz.sağ tıklayıp işlem ağacını sonlandır diyoruz. ve böylece pc'miz bütün gereksiz programları kapatıyor.
ardından yine görev yöneticisinden çalıştır , explorer.exe diyoruz böylece olayımız tamamlanmış oluyor.
-ram almak
-işlemci almak
- yavaş olmasının da bir sebebi ısınmasıdır. malum yaz geldi. önce sakince pencereler açılmalı ardından pc nin kapağı , hafta da bir tozu alınmalıdır.
msconfig ile sistem başlangıcında arkaplanda otomatik başlatılacak programlar ve hizmetler listesini düzenlemek. gereksiz programlarla yüklenmemek ömür uzatır nitekim.
konuşmak, yavaş yavaş kaplumbağ gibi çalışarak bir yere varamayacağını ona uygun bir dille anlatmak gerekir.
dinlemezse bir kaç şaplak darbesiyle kendine gelmesi sağlanabilir.