bilgisayar toplamak

entry36 galeri1
    7.
  1. Doların rekor artışından sonra her parçanın fiyatının ayrı ayrı artması ile askıya aldığım fikir.

    Allah razı olsun akp.
    0 ...
  2. 5.
  3. tecrübemin olduğunu düşündüğüm ender konulardandır.
    10 sene lan boru mu?
    1 ...
  4. 8.
  5. Her geçen gün doların artmasıyla iyice zorlaşan ve yapılamayan iş.
    3 ...
  6. 7.
  7. hazır bilgisayardan daha iyisini daha ucuza getirmektir.
    1 ...
  8. 7.
  9. Yeterli bilginiz yok ise bir bilgisayarciyla anlasip parcalari belirlersiniz o birlestirir ve rehberiniz olur.
    0 ...
  10. 6.
  11. 90larda popüler olmuş, ikibinli yılların başlarında ise yavaştan kaybolmaya başlamış tabir. laptop'ın fena halde pahalı, tablet vs. gibi şeylerin esamisinin okunmadığı zamanlarda bütçesi ancak desktop'a yetenler, fiyatı daha da uygun hale getirmek için "noname" bilgisayar toplarlar/toplatırlardı.

    artık vatan bilgisayar, teknosa gibi yerlerde çok ucuz paralara oldukca tatminkar bilgisayarlar satıyorlar her şekilde, bu yüzden başlığı görünce insan "yıl olmuş 2012, hala mı bilgisayar toplamak?" diye sorabiliyor...
    0 ...
  12. 5.
  13. çok zevklidir.

    bir zamanlar bilgisayar mağazasına gidip tek tek tüm parçalarını(kasa dahil) kendim seçmiştim. insanı acayip mutlu ediyor yahu.
    2 ...
  14. 4.
  15. şu sıralar toplayacağım için üzerinde fena kafa patlattığım durum. core i7 ler fiyat bakımından genele feza kadar uzak olduklarından intelde en mantıklı seçim core i5 2500k. ancak intel makine toplanırsa performans olarak yakın bir amd sisteme göre fazlasıyla para ödüyorsunuz. bu fark 300-400 lirayı bulabiliyor. bir şeyi kesinliğe kavuşturmak gerek ki, core i5 performansını aşabilen bir amd işlemci ortada yok. 6 ve 8 çekirdekli fx serileri oyun konusunda kesinlikle overclocksuz phenom ii x4 980 in altında. 6 çekirdekli phenom ii x6 ise tam bir muamma. 6 veya 8 çekirdekli makineyle kesin uçarım demek büyük bir hata. mühendislik programları için uygun olabilirler ancak oyunlarda ekstra bir katkı kesinlikle yapmıyorlar.

    ram konusunda g.skill ler kingstonları yıkmış durumda. 1600 mhz düşünülmeli.

    ekran kartı konusu cidden karışık. amd tarafında 6870-6850, nvidia tarafında gtx 560 ve 560 ti ler revaçta. 1gb ram ve 256 bit özelliğindeler. shader model 5 ve dx11 destekliler. uygun fiyata sahip markalar arasında xtx başı çekmekte. saphire ise her zaman güvenilir bir marka.

    harddisk konusu da karışık. 60 gb ssd size yeterse ssd alın. yok yetmezse kasmayın bir wd ürününe eliniz gitsin. caviar blackler oyunlar için ideal.

    kasa ve power supply konusunda hiçbir bilgim yok ancak, 650 watt ın altı kurtarmıyor böyle bir sistem için.
    1 ...
  16. 3.
  17. en zor kısmı anakartı kasaya takma kısmıdır. geri kalan kısmı için teknik bilginiz yoksa zaten girişmemeniz gereken iştir.
    0 ...
  18. 2.
  19. yap-boz yapmak kadar kolaydır. teknik bilgisi olan herkes yapabilir.
    0 ...
  20. 1.
  21. yapması zahmetli olan bir eylemdir. ancak, sonunda doğru parçalar seçilir ise verilen emeğe değer.

    bilgisayar toplarken öncelikle bu konuda bilgili olmak şarttır. yoksa crossfire anakarta 2 tane sli 8800gt takar, bakarsınız alete. bu nedenle bilgisayar toplarken bu işlerden anlamak bayağı önemlidir.

    anakart ve işlemci uyumu mutlaka araştırılmalıdır. mümkün ise ilk olarak işlemci seçilmelidir zaten. daha sonra gerekli filtrelemeler ile işlemciye uygun fsb hızları ve işlemcli modeli-anakart uyumluluğu kontrol edilmelidir. örneğin, phenom işlemci alırken "yav bu anakart zaten athlon x2 destekliyo... bunu da destekler nasılsa" denilmemelidir. zira, bazı anakartlar belli bir işlemci modelini desteklemesine karşın, aynı modelin daha hızlı versiyonunu destekleyemeyebilir. mesela, amd athlon x2 5200+ desteklediği halde 5600+ desteklemeyen kartlar mevcut. bu nedenle belirlenen anakartın sitesindeki cpu compatibility bölümünde mutlaka seçilen işlemciye bakılması gerekir.

    ram seçimi de en az anakart-işlemci seçimi kadar önemlidir. anakart ve işlemci seçildikten sonra, anakartın sitesindeki memory compatilibility bölümünden uygun ram seçilmelidir. yoksa anakart ile uyumsuz ram seçer, paso mavi ekran ile karşılaşırsınız. bazı anakartların düşük ram kapasitesi olabiliyor, mesela en fazla 4gb gibi. bu sebeple anakart-ram kapasitesi de göz önünde bulundurulmalıdır.

    ekran kartı konusuna değinirsek, öncelikle "yav piyasada bir sürü 128/256/512mb'lık ekran kartı var, peki bunların fiyat farkları neden 500 dolara kadar çıkabiliyor?", "ikisi de 512mb olan iki ekran kartı aynı mıdır?" sorularının üzerinde düşünülmesi gerekir. her ne kadar iki ekran kartının hafızası aynı da olsa, önemli olan şey bu aletlerin grafik işlemci çalışma frekansları ve veriyolu hızıdır. örneğin, 512mb'lık bir ekran kartının gpu'su 600mhz olabilirken, 256mb'lık bir kartın gpu'su 1000mhz olabilir mesela. bu nedenle araştırma yapılarak uygun olan kart bulunmalıdır. "şurdan alayım bi 1gb ekran kartı" demekle olmamaktadır bu işler malesef.

    bazen de çift veya daha fazla ekran kartı teknolojisi kullanmak gerekebilir. zira, 1000 liralık bir kartın verdiği performansı, iki tane 300 liralık ekran kartının kolayca geçmesi mümkündür. araştırma şarttır. eğer çoklu ekran kartı kullanılacak ise anakartının sli mı yoksa crossfire mı destekliyor, bakılması gerekir.
    not: bu arada, yanılıyor olabilirim, çoklu ekran kartı için 4 çekirdek işlemci şart diye duymuştum ama emin değilim, bu konuda pek bilgim yok.

    son önemli şey ise power supply/güç kaynağı seçimidir. güç kaynağını almadan önce forumlara girip toplanan sistemin kaç watt enerji çekeceği ve ekran kartının çıkışlarında kaç amper güce ihtiyaç duyduğu araştırmak gerekir. bir de, ucuz güç kaynaklarından uzak durulmalıdır; milyar liralarla toplanan bir sistemi 20 liralık bir güç kaynağına emanet etmemek gerekir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük