üniversitelerde 2 yıllık eğitimi verilen, öğrencilerin programlama dillerini öğrenmeleri için açılmış olan, ancak o kadar kısıtlı zamanda çok fazla bilgi sahibi olamadıkları için okuldan sonra mutlaka ama mutlaka kurs ya da sıkı çalışma ile üzerinde durulması gereken ve 2001 yılında mezun olduğum bölüm.
yazarın notu : bölüm adının değişmiş olma ihtimali nedeniyle gerek görüldüğünde bu entry kendi kendini imha edecektir.
bu haftaki finallerden sonra bırakacağım (seve seve değil) sokarım böyle derslerin ızdırabına dedirten bölümümdür. n'apalım kpss den 76 aldık belki bi yere memur olarak gireriz. *
meslek yüksekokulu programıdır. buradan mezun olup programcılık yapan bi tane bile adam tanımadım daha. meslek lisesi mezunu olduğum için sınavsız geçiş hakkım olmasına rağmende okumadım.
meslek lisesi olmama rağmen okumayacağım bölümdür.biraz kasıp mühendisliği kazanmayı denemek gerek.2 yıllığa herkes gider diye düşünmekle beraber hiç şansı yoksa insanın yine de 2 yıllıkta olsa okumaya değer bölümdür demekteyim.
meslek lisesi mezunu olmama rağmen istemediğim bölüm. Ilkin istiyordum ancak staj yaptığım yerde 2 yıllık okuyanlarla aynı işi yaptığımı görünce soğumuştum.
Kodlamayı süper bilmeniz ve Yazılımlarla aranızın çok iyi küçük yaşta PC kurdu olmassanız yapamayacağınız anlamına gelen o bölüm aslında ben lisedeyim ama evde eğitim görüyorum Yazılım eğtimi okula gidiyorum anadolu lisesi çok zor oluyor.
2 yıllık üniversitede öğrendiklerinizle bir şey olamayacağınız bölüm ama kafa patlatıp .net, java, c#, c++ gibi programlama dillerinin mantığını anlayıp kavradıktan sonra iş imkanı açısından iyi fırsatlar yakalayabiliceğiniz bölümdür.
şimdi bir öğrenci, ikinci üniversite okuyan biri, bir çalışan ve bir bilgisayar aşığı olarak bu bölümü kafasından geçirenlere bazı tavsiyelerde bulunacağım.
bu bölüme gelecekseniz kendinizde bazı kriterler arayın. hangi okul türünden geldiğinizin önemi yok. dışarıdan da girebilirsiniz; bir bilişim lisesinden geçiş de yapabilirsiniz. bilişim teknolojilerine meraklıysanız, matematikten öcü gibi korkmuyorsanız, yenilik takip edebiliyorsanız, öğrenmekle okumakla bitmeyen ve sürekli gelişimde olan bir sektöre ayak uydurabilecek dinamizme sahipseniz, okulda verilenle yetinmeyecekseniz, derdiniz sadece sınav geçmek olmayacaksa, bir problemle karşılaştığınızda sızlanmayıp çözüm arayabiliyorsanız, adaptasyon yeteneğiniz kuvvetliyse ve çok yönlü düşünebiliyorsanız; ama en önemlisi bilgisayarlarla uğraşmaktan hoşlanıyorsanız gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
ikincisi; tavsiyeler kısmı.. temponuz ve seviyenizi her zaman okuldaki müfredattan yüksek tutmaya çalışın ama her şeyi bir anda öğrenmeye çalışmayın. çok basit görünen konuları bile ara ara tekrar edin. google dostunuz olsun, onlarca pdf dökümanı internette sizi bekliyor. türkiye'de henüz emekleme seviyesinde olan bir bilişim kitaplığı piyasası da var. tavsiyem kitaplara dalmadan önce dalacağınız kitabın konusunun mantığına değinen kaynaklar okuyun. programlama öğrenmek isteyip piyasadaki işe yaramaz bir sürü kitaptan birini alıp soğuyan insanlar var. çünkü programlama mantığı ve programlama dili ayrı şeyler. programlama mantığı için kerem köseoğlu'nun yazdığı "programcılık mantığı" kitabını öneriyorum. reklam olsun amk, eşi benzeri yok çünkü piyasada. mantığı kaptıktan sonra istediğiniz ya da merak ettiğiniz dilin kitabını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. veritabanı kitaplarından önce veritabanı mantığını kavrayın, network ve protokollere girmeden önce temel network bilgisi edinin. neye başlıyorsanız temelini ve mantığını en önce alın.
okul müfredatı tek başına asla yeterli olmaz bu bölümde. hangi üniversiteye giderseniz gidin. ayrıca matematiğinizi iyi tutmaya bakın çünkü bu işi seviyorsanız muhtemelen mühendislik fakültelerine geçmeye çalışacaksınız. sadece dgs'de değil gideceğiniz bölümde de matematik önemli bir yer tutacak.
önünüzde cidden sınırsız bir dünya ve olasılıklar kümesi var. ne kadar donanımlı biri olacağınız okulun size vereceği müfredattan çok sizin araştırma ve öğrenme merakınıza bağlı. iki hukuk mezunu ya da iki tıp mezunu birbirinden kolay ayırt edilmez. ama iki programcı; iki bilgisayar mühendisi birbilerinden çok kolay ayrılabilirler. bildiğiniz ekstra bir dil, platform ya da konu sizi her zaman öne çıkarır.
son kısma gelirsek en önemlisi bu işi sevmek, angarya görmemek, ide'nin başına geçtiğinizde kendinizi artist gibi hissetmek ve bol bol pratik ve uygulama yapmak. en küçük uygulamaları bile tekrar ettikçe bilinç altınıza bir refleks gibi yerleşecek mantığı. kibir en büyük düşmanınız. iki satır kod yazıp wozniak edasında dolaşmak sizin önünüze büyük bir ego seti çekecektir. mümkün mertebe yaptığınız şeyleri beğenmeyin daha iyisini yapmaya kasın.
bu sene uğramadığım okulumdaki bölümümdür. önceden temeliniz yoksa beynin alevlenmesi söz konusu olabilir. heves ve merakınız varsa bu bölümün üstesinden kalkabilirsiniz ve zevk ile okursunuz.
bölümün puanı düşük olduğu için bölümün ne olduğunu bilmeyen kişilerin doluştuğu bölümdür ayrıca.