günümüzün teknolojik ilerlemeleri doğrultusunda artık çok genel kalmış bölümdür. bilgisayar mühendisliği; yazılım ve donanım olarak artık 2 temel bölümde inceleniyor ve bu bağlamda yazılım sektörü "yazılım mühendisliği" adı altında zaten ayrılmaya başladı bile. eğer hedef bilgisayar programcısı(coder) olmak ise yazılım mühendisliğinde eğitim görmek sektöre girişte avantaj sağlayacaktır. hee yok ben donanım adamıyım, büyük şirketlere servis sağlayıcıları ve ağ bağdaştırıcıları kuracağım filan diyorsanız bilgisayardan devam edebilirsiniz. işsiz filan kalmazsınız, elinde telefon olmadan sıçmaya gidilmeyen bir dünyada bilgisayar mühendisi işsiz kalmaz haliyle.
Küçüklük hevesim olduğu için ve ilgi alanıma girdiği için okumak istediğim bölümdür. Ama kimisi iş bulunur kimisi bulunmaz diyor. Bilen arkadaşlardan yardım istiyorum
iş olanakları nasıl ve üniversite kısmının zorluk derecesi nedir.
elektronik mühendisliği düşünmeme rağmen şu sıralar kafamda olan bölüm. acaba okuyan veya bilgi sahibi olan var mı? yurt dışında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum dil ile ilgili eksiğim yok fazlam var.
bilgisayar mühendisliği değil ama onlarla iş hayatında aynı kefede olan bir bölümden mezunum. dersleri geçer okulu bitirirsin bir şekilde ama arkadaşların da dediği gibi eğer işi öğrenip bu mesleği yapmak istiyorsan kendini çok çok çok öyle böyle değil çok fazla zorlaman gerek, abartmıyorum gece gündüz çalışman araştırman gerek, aksi takdirde üzerinde seni aç bırakacak bir lanete dönüşür bu mezuniyet.
Yakın bir zamanda mezun olacağım bölüm ve sahip olacağım ünvan.
Bilgisayar mühendisliği bitiyor mu? diye komik bir şey sormasın kimse bildiğin cem yılmaz esprisi olur bu. şu an tüm dünyayı etkisi altına alan yazılım 2030 larda dünyada asıl söz sahibi olacak. yani belki sıçtığınız klozeti bile yazılım ile programlayacaklar ki geçen gün akıllı klozet diye birşey gördüm. işte çevrede gördüğünüz her akıllı kelimeli nesneleri bilgisayar mühendisleri kodluyor.
onlarca hatta yüzlerce alt dalı var bilgisayar mühendisliğinin. kontrol mühendisliği, test mühendisliği, satış mühendisliği, yazılım mühendisliği, sistem mühendisliği, donanım, veritabanı yöneticiliği gibi saymakla bitmez sadece sizin ilgi alanınız ve zevkinize kalmış.
normalde dünyada en uçuk alanını seçin bilgisayar mühendisliğinin iş vardır. ama malesef türkiyede çoğu şeyde olduğu gibi bu da tekele inmiş durumda. web site yazılımcılığı ve yeni yeni gelişen android yazılımcılığı üzerine çark dönüyor türkiyede. gerçekten kötü. mesela bir oyun sektörü içinde çalışmak isteyen kardeşlerimize ekmek çok zor bu ülkede. halbuki adamın hayali ama piyasa yok. ama yurtdışında milyar dolarlar dönüyor.
bu meslekte başarılı olmak istiyorsanız son gün çalışmalarla olmaz bu bilin. müthiş derece pratik ve çalışma gerekiyor. sürekli çalışmalısınız sürekli kendinizi geliştirmelisiniz. şayet bugün çok iyi bildiğiniz bir teknoloji yarın yerini daha yeni bir teknolojiye bırakıyor. hiç birşeyin garantisi yok. sadece sürekli yeni şeyleri öğrenmeniz gerekiyor.
okuduğum bölümdür. bizim üniversite ile mi akalalıdır bilmiyorum ama bizim bölümde inanılmaz bir kopukluk ve gruplaşma var. örnek vermek gerekirse diğer mühendislik bölümlerinde bir soru sorulunca ya da sınav konuları birisinin eline geçince genelde paylaşılır herkesle. ama bizde öyle olmuyor. önemsiz derslerinkisi paylaşılıyor ama önemli derslerin eski sınav soruları kesinlikle paylaşılmaz. herkes kendi grubuyla paylaşıyor. minibüste denk geldim bizim bölümden çocuğa cayır cayır sınav sorularını atıyordu arkadaşlarına. whatsapp grubuna yazdım sınıfın sorular elinde olan atabilir mi diye defalarca ama atmıyor. soruncada kardeşim bende yok ya diyorlar. birde özellikle eşşek gibi çalışıp çalışmadım deme özellikleri var. bilgisayar mühendisliği okuyacaklara tavsiyem 1 tane iyi arkadaş edinin ve onunla takılın onunla ders çalışın. ben öyle yapıyorum mesela. bu bölümde insanlar genelde bencil olabiliyor.
yazılması elzem bir mühendislik dalıdır. bölümü okuyup girdiğin gibi de çıkarsın, boş bilgisayar mühendisi titrin olur. ilgi, alaka, emek gösterip çok iyi konuma da gelebilirsin.
bu bölümü okuyan/okuyacak arkadaşlara bir abileri olarak tavsiyem yazılım teknolojilerin de kendilerini geliştirsinler. Gelecek yapay zeka, blockchain, otonom araçlar, akıllı evler üzerine kuruluyor. Tüm bunların da altında yazılım yatıyor. bugün işine hakim iyi bir yazılımcı 15k TL gibi rakamlarla iş bulabiliyor. yurtdışında daha iyi rakamlarda ve pozisyonlarda çalışabiliyor.
son birkaç senede elektrik elektronik mühendisliği mezunu olup bu bölümde master'a başlayan çok insan gördüm. son yılların revaçta bölümü ve popülaritesi de giderek artacak, hem türkiye'de hem dünyada. tercih yaparken arada kalanlar varsa bunu göz önünde bulundurabilirler. ayrıca fizik sevmiyorsanız ve matematik seviyorsanız puanı yüksek vs diye elektronik yazmayın sakın, doğru yer bilgisayar.
edit: en önemli şeyi yazmayı unutmuşum. ingilizce öğrenemeyecek kadar tembelsen gelme. ingilizce bilmeyen adam anca front-end'ci olup butonu sağa sola sürükler ki bunu yapmak için bilgisayar mühendisliği okumaya gerek yoktur.
Bilgisayar mühendisliğini gönül rahatlığı ile yazabilirsin. Radyasyona maruz kalmayı kafana bile takma, oraya gelene kadar ne kadar radyasyona maruz kaldığını bilsen bilgisayarın içine girersin. Yazılımcı olmazsan Uzun süreler bilgisayar başında yapacak bir işin olmaz. Oyun oynamak dışında. Göz rahatsızlığı kişiye göre değişebilir. Uzun süreler sabit bir noktaya bakmak ve bunun sürekli olması göz rahatsızlığı oluşturabilir kanısındayım. Şimdi ekran teknolojileri daha iyi. Ortam ışığına göre kendi ışığını ayarlayabiliyor. Asosyallik bilgisayar mühendisliği okumakla olmaz. Sen dışa dönük değilsen ne okursan oku asosyalsen asosyalsindir. Bunu aşmanın en güzel yolu da üstüne gitmektir. Girdiğin ortamlarda bir-iki sıkılırsın sonra sende farkına varırsın açıldığını ve rahatsızlık hissinin ortadan kalktığını. Seç sen bilgisayar mühendisliğini ve yazılım alanında kendini geliştir.
radyasyon hikayedir. laptobu kucagina alip kullanmazsan diger turlu bir sey olmaz. telefonun radyasyonunun yaninda sorun degil yanisi. cok da korkuyorsan uzak baglantili bir klavye alirsin devam edersin. bunca yillik bilgisayar delisi birisi olarak gozlerin bozulmasi diye bir sey de gormedim. asosyallik konusuna gelirsek bu senin sosyal yasantinla alakali. meslegini yaparken gidip golf oynamayi dusunmuyorsan elbette.
tercih edecek arkadaşlara az çok yardımcı olabilirim diye düşünüyorum kendinizi geliştirmeniz çok önemli bu meslekte üniversite bir inşaat veya bir makine mühendisliği kadar önemli değil etiket olayı yok denebilir kısacası kendinizi geliştirirseniz çok geniş bir yelpazede iş olanağı bulunuyor.
birçok kişinin format atmaktan veya facebook hacklemekten ibaret sandığı bölüm. bilgisayar mühendisliğinin yazılım, sistem ve ağ uzmanlığı, siber güvenlik gibi çok farklı alanları var. fakat ne yazık ki türkiye'de diğer meslekler gibi pek fazla kıymeti kalmamıştır.
Her bölümden insanla içli dışlı birisi olarak söyleyebilirim ki mühendislikler içerisinde okunabilecek en güzel ve bence en saygın bölümdür.
Düşünüldüğü kadar kolay değildir ancak çok zor diyenlere kulak asmamak gerekir(hele makine gibi bölümlerle karşılaştırılınca).
Mümkünse teknik üniversite'de okunması daha iyi olur tabii ama teknik olmayan üniversitelerde de çok büyük eksiklik yaşayacağınızı sanmam zira laboratuvarlarını kurmak fazla maliyetli değildir ve pek çok üniversite kolayca kurabilir. Bunu söylemekten üzgünüm ama pek çok bölümde olduğu gibi bu bölüm için de küçük anadolu üniversitelerinde büyük şehirlerdeki kaliteyi bulabileceğinizi sanmam. Bunun da bazı istisnaları var tabii.
Bölümle ilgili sorusu olanlar yazabilir. Bölümü tercih edecek olanlar beni heyecanlandırıyor. *
çok çok riskli bir mühendislik bölümüdür. bi kere üni bittiği zaman çok iyi kod biliyor olmanız lazım. diğer meslekler gibi işi çalışırken öğrenme durumu yok. ya kod bilirsin ya işsizsin.
o yüzden deli gibi kod yazmayı sevmek gerek yoksa olmaz. artık çoğu insan yandan kodda yazmaya başladı. adam maden mühendisi ama kodda yazıyor.