türkiye'de bilgisayar bilimleri olarak başlamış lakin yökün ısrarları sonucu bilgisayar mühendisliği olmuş* eğitimi insanların 2 yıllık mı bizim bilgisayar bozuldu bi bakıverele demesine rağmen elektronik mühendisliğine yakın bir bölümdür.
afedersiniz ama en kral programcı gelsin en dandik bilgisayar mühendisinin tırnağı olamayacaktır. çünkü ilki taşeron diğeri mühendistir. programcının kullandığı toolları yazanlar kimler sanıyorsunuz (bkz: sistem programlama)
efendim öss'ye girilceği zaman geleceğin mesleği olarak tanıtılan mesleklerden birisidir.şu an son sınıfta okuyan bir bilgisayar mühendisi olarak şunu söyleyebilirim ki bu işi yapmak için ne biliyim oyun oynamayı sevmek, bilgisayar başında vakit geçirmekten hoşlanmak falan, eğer ege bölgesinde yaşamayı düşünüyorsanız geleceğin mesleğini olayına yatmak yeterli değildir. çünkü bilgisayar mühendisliği sevimli bir iş değildir. eğer insanlarla iletişim halinde olmayı düşünüyorsanız bu meslek seçilmemelidir. Öte yandan her ne kadar burada kötülesek de bir şekilde icra edeceğimiz meslektir.
her yaştan insanın sizinle sidik yarıştırabileceği meslek. 4 yaşındaki çocuk dahi bilgisayarı sizden daha iyi bildiğini sanır. oysa bilgisayar mühendisinin işi format atmak değil, program yazmaktır.
4 yıllık eğitim sürecinde çesitli yazılım dilleri, yazılım tasarımı, yazılım donanımı ve matematik alanında dersler aldığınız bir bölümdür. Ancak esas olarak hesaplanabilirlik, algoritma, yapay zeka, bilgisayar mimarisi, bilgisayar arayüzleri ve işletim sistemleri gibi alanlarda bilgilendirilirsiniz ki bu sınırlı müfredat ile 4 yıllık eğitim bu bölüm için asla yeterli değildir kişinin sınırsız zaman dilimlerinde kendisini geliştirmesi şarttır. Yurtdışında bilgisayar mühendisliğinin eşleniği computer science olarak bilinir. çağımızda kendi içinde ihtisas alanlarına ayrılmıştır(yazılım, donanım, web tasarımı, network...).Bu bölümü okuyan 3 tip öğrenci vardır. Birincisi sadece fiyakalı bir isme sahip olduğu veya aile baskısı yüzünden okumaya gelenler ki bu öğrenciler 4 sene boyunca neredeyim ben? neden bu bölümü seçtim? diye kendine sık sık sorular sorarlar nefret ederek okurlar ama iş hayatına atıldıklarında mutlaka cok baba bir torpilleri vardir ve çok para kazanırlar, ikincisi bu bölümü okuduğu esnada kendisindeki algoritma zekasını keşfedip okuyanlar ki bunlar çok azdır ve özenilesi bir yaratıcılığa sahiptirler yaratırlar zevkle okurlar asla bölüm derslerine çalışmazlar fakat iş hayatında cok baba bir torpilleri olmağı için genelde ortalama paralar kazanırlar ve çok çalışırlar ancak kendilerine ayıracak vakitleri olmaz ve giderek asosyalleşip göt büyütüp göbeklenirler aynı zamanda hayatlarının sonuna kadar şişe dibi bir gözlükle nefes alırlar, üçüncü ve son tip öğrenci ise toplum arasında inek olarak tabir ettiğimiz öğrencilerdir yaratıcı değillerdir ve çakma bir algoritma zekasına sahip olduklarını zannederler ancak yüksek dozda hırsa sahiptirler iş hayatında iyi yerlere gelirler ancak hiçbir zaman mutlu olamazlar çünki ne sosyal hayatın farkına varırlar ne de hayatlarını adadıkları bu alan da gerçek bir yeteneğe sahiptirler. Her bilgisayar mühendisinin hayatı C den gecer ve bu bölümün ne demek olduğunu bilmeyenler tarafından -aaaa format atmayı biliyor musun? diye sorular sorulur üstüne birde -yoksa bilmiyor musun? ne biçim mühendissin sen diye yorumlar yapılır. Kısacası bu bölüm okumak isteyenler için hayata siyah bir konsoldan bakabilmek, tüm hayatınızı verip yazdığınız binlerce satırlık kodların 10 yaşında bir çocuk tarafından günün birinde kırılabileceği ihtimali ile yasayabilmektir. Toplum icinde ise herzaman bilgisayar tamircisisinizdir.
bilgisayar mühendisliği günümüzde tek başına mezun olup diplomasını almakla asla bir işe yaramayan mühendisliktir. it business size tecrübe olmadan hiç bir şey sunmayacaktır.
öncelikle, eğer herhangi bir birimde özelleştirmiş olasnız bile kendinizi, li bu network management, user management, database administoring, cluster management vs ne olursa olsun yine de her zaman rakibinizin 5-10 liraya format atarım abilerden oluşan piyasada kendi işinizi yapmak olarak konumlandıracaksanız muhakkak ki kişisel bilgisayar satışından uzak durmak zorundasınız. üstüne de server farm ya da server kurulmuş sistem farklarını anlatmak için kendinizi heba etmeniz gerekecektir.
öte yandan bir şirkette çalışmak için de tek başıan yeterli olmayacaktır bu kalifikasyon.
tabi bilgi işlem müdürlüğü içinde ayrıca iyi bir şekilde öğrenmeniz gerekir, tcoo olayını. -*-
bilgisayar mühendisliği okuyorum. çevreme baktığımda ise bilgisayar mühendisliğinin ne olduğunu bilmeyen tonlarca insan görebiliyorum. kimileri bilgisayar mühendisini bilgisayar malzemesi ıvır zıvır satan kişi olarak nitelendirirken, kimileri de oyun oynayan internet cafe açan kişiler olarak nitelendiriyor. bu her ne kadar rahatsızlık veren bir durum olsada, bir süre sonra alışıyor insan. hele hele kimileride var ki -onları hiç anlayamadım bugüne kadar- bilgisayar mühendisinin yapıcağı işi benim oğlanda yapar diyor. baktığınızda anlıyorsunuzki insanları takmamak gerek. çünkü okurken bu tarz ifadeleri duymayan bilmüh çok azdır.
neyse saadete gelelim, bol bol yazılım dersleri ve istatistiksel dersler mevcut eğitim planında. peki 4 yıl bunlar için yeterli mi, hayır ... herşey ilgi alaka ve bu mesleği sevmekte bitiyor. bölümden mezun olup bir kaç yıl çalışmadıktan sonra çoğu kişi kendini bilgisayar mühendisi olarak nitelendiremiyor nedense. geleceğin ve günümüzün mesleği olarak gösterilebilecek bir meslek. çalışma alanı çok fazla; ama herşeyden önemlisi bu mesleği sevmek ve ilgi duymak gerek.
lise yıllarımdan beri hayalini kurup sonunda tüm tercihlerimi bu bölümle doldurarak girmeyi garantilediğim ve hala okumakta olduğum bölümdür~swh~
geçen süre zarfında programlama adına gördüğümüz pascal, c, ve birazcık da java dillerinden; en çok c dilinde ilerleme kaydettiğimi söyleyebiliyorum. kesinlikle 4 yılın sonunda okulun size verdikleriyle yetinirseniz babayı alabileceğiniz bir bölümdür ayrıca.
ilk sene bbg* dersi ve diğer ısındırma dersleri (bkz: fizik), (bkz: matematik), (bkz: kimya)*
ardından bölüm dersleri gelir efendim. onları saymakla uğraşmayacağım.
uzun lafın kısası kendinizi geliştirmeli, her şeyi devletten beklememelisiniz.
zorluğu su götürmez bir gerçek olan bölümdür. en zor olan mühendislik midir bilinmez ama eğitimi ağır, dili yabancı olan bir okulda okuyorsan sen farkında olmasan bile ruhen ve bedenen çeşitli problemler oluşacaktır mezun olana dek.
belki ortalamada kız yoğunluğu fazla olan mühendisliklerden biri olarak düşünülebilinir fakat göreceklerdir ki final döneminde hepsi asimile olmuş, saç sakala karışmış, senin benim kadar erkek olmuş.
mezunları/ okuyanları/ okuyacakları alınmasınlar ama endüstri, yazılım, tekstil ve gıdadan sonra en çok övülmüş ama yazanlarının çoğunu işsiz bırakmış ya da komik rakamlara muhtaç etmiş mühendislik.
oldukça dinamik bir meslektir. sürekli gelişmekte olan bir bilişim sektörü vardır ve sürekli yeni metodlar çıkarılmaktadır. bu nedenle bilgisayar mühendisliği mezunlarından iş ilanlarında olur olmaz her şeyi istemektedirler. *
ayrıca emo'dan ayrılarak kendilerine ait oda kurulması üzerine çalışmalar sürmektedir.
iş bulmanın kolaylığını test edip onayladığım bir meslek dalı. şimdi iş bulamayanların hışmına uğramak istemem ama mezun olduğum 2011'in haziran ayından şimdiye kadar geçen 3,5 aylık sürede 4. işime başlamak üzereyim. ilkinden javayla çalışmak istemediğim için, ikincisinden birlikte çalışacağım ekibin çok yetersiz olduğunu düşündüğüm için ayrıldım. üçüncüsü de sadece deneme amaçlı girdiğim bir analistlik işiydi ki ondan da 3. hafta dolmadan ayrıldım. şimdi önümüzdeki pazartesi de kalıcı olacağımı düşündüğüm işime başlayacağım. tabii böyle deneme yanılmayı kimseye tavsiye etmem cv'de hiç güzel durmuyor hem de maaşınızın artmasına engel oluyor, çünkü deneyimsiz bir yeni mezunun alacağı maaş çok yüksek olmaz istisnai durumlar dışında. o yüzden bir yerde en azından bir sene çalışmak hem tecrübe açısından hem maddi açıdan çok daha iyi olur.
bunları yazıyorum ki gelip bakan bir bilgisayar mühendisi veya bilgisayar mühendisi adayı fikir edinsin. maaş olarak hiç biri pek parlak değildi, maaş + yemek olarak değerlendirirsek hepsi 2000-2100 civarındaydı.
halkın "crack yapabiliyon mu, format atak şu bilgisayara" gibi isteklerle kendisine geldiği mühendislik dalı. ayrıca daha fazla uzatmaz isem 1 sene sonra olacağım meslek.
artık insanların şunu anlaması lazım, bilgisayar mühendisi demek bilgisayarı yalayıp yutmuş adam demek değildir. insanlar öyle yanlış biliyor ki okula gidince bize crack yapmayı, msn hatalarını, firefox'un neden çöktüğünü anlatıyorlar sanıyor. evde kullanılan pc'ler ile ilgili herhangi bir şey görmüyoruz. acı oldu sizin için biliyorum.
hayır sonra herhangi bir sorunuza cevap verince kral oluyoruz, yapamadığımız an yerden yere vuruluyoruz. olmuyor böyle.
ben ne bileyim kardeşim 100232028b msn hatasını. internete bakıp çözünce kopya çekmiş oluyoruz.
3 sene okuduktan sonra, hala 1. senenin derslerini aldığımı fark edip, en azından kendimi toparlamak adına 1 seneliğine dondurduğum geleceği parlak bölümüm.
yahu çalışmadık, tamam yaptık bir hata ama bu kadar zor olmamalı lan.
yapan nasıl yapıyor derseniz ağzınıza su çarparım. zor gelmesi bir yana, yata yata geçilecek bir bölüm değildir.
fakat bitirdikten sonraki rahatlık, * beni biraz olsun kendine çekiyor gibi.
gelişmelere en açık bölümdür. işi teoriye döktüğünüz zaman sıkılırsınız, öğrendikçe zevk alırsınız. gördüğünüz dersler her ne kadar gereksiz de gelse hayatınız bir kenarında çıkıyor ne yazık ki....
Bu bolume girmeden once duzenli bir hayatim vardi ve uyku duzenim gayette duzgundu. Eger bu bolumu yazacaksaniz nacizane tavsiyem uykunuzu iyi planlayin, uzun uykusuz/duzensiz gecelere hazirlikli olun,
uyumamak icin uygulayacaganiz kahve/kola kombinasyonlarini unutmayin, bunu yapinki ise girdiginizde eger 7*24 bir is yapiyor olursaniz rahat edersiniz.
asil isminin bilgisayar bilimi veya yazilim muhendisligi oldugu bolum. zira bilgisayar muhendisligi elektronik muhendisliginin alt dalidir ve isi bilgisayari olusturan elektronik komponentlerin dizayni, uretimi gibi konulardir.