çok paramız olsa da aptalca para harcamak aptallık olduğu için değişmeyecek kurallardır.
1) islemçi ram ekrankartı farketmez örnek verelim en son çıkan model 3.0 ghz olsun işlemcide veya da en son demesek de üst modeller diyelim 3.0 ghz ile 2.8 ghz arasında çok büyük performans farkı olmaz. Ama fiyat farkı genelde uçurum olur. BU uçurum da performans farkını karşılamaz. Aptal değilsek lüzumsuz bir fark için bu parayı harcamaya değmez.
2) ekran kartı konusu hasas bir konuydu daha düne kadar. lakin xbox369 PS3 ve PC platformlarına ortak oyunlar çokça çıkmaya başladığı için hasasiyeti kaybetmiştir. Ekran kartlarının 0rtaüst-üst hatta orta modelleri bu iki ilkel konsola göre jet uçağı yerindedir. tutup iki üç monitörü yanyana koyup 3x full hd oynamayacaksanız üst model ekran kartları tamamen gereksiz orta üst model ekran kartları bile gereksizdir. şugünün parasıyla bir ekran kartına (dolar molar arttı gerçi) 400 liradan fazla para verilmez. PS4 çıktığında da değiştirirsin ekran kartını. yok ben değiştirmem yüksek model alacağım malım ben dersen ne gerek var saat hızları yüksek olsa da dünyanın parasını vererek aldığın ekran kartı eskiyince fazla elektrik çekmesine fazla ısınmasına. Mimariler değişiyor zamanla. kasanın içerisinde eski teknolojili bir soba taşımak istiyorsan elektrik faturasının kol gibi gelmesini istiyorsan bilemem.
3) kesinlikle PSU'Yusu yeterli iyi bir kasa. iyi termal macun kullanılmış stok fan olsa bile güzel olduğu sürece farketmez işlemci vs soğutucuları. kasa değişir yeavv demeyin. iyi bir kasa sizi yıllar yılı götürecek yegane şeydir ve esasında pahalı bir üründür de o yüzden bir kere alınır tam alınır. PSU'yu da sli meselay manyaklığına gidilmeyecekse yok 700 watt yok bilmem kaç yüz vat almaya gerek yoktur. şuanki makinemde 460 vat bana paşalar gibi yetmektedir. Ha ben yine eşşeği sağlam kazığa bağlayayım 600 watt alayım dersen olur. bununla beraber bilgisayar parçalarında marka genelde önemsizdir. stok hızlı ekran kartları için soğutucu önemlidir. KEza anakartlar vs için de. özellikleri uyumlu şekilde yüksek olsun soğutumu iyi olsun isterse armut marka olsun.
Bilgisayar alabilmek için önkoşul olan para konusunu hallettiniz varsayıyorum.
1-) ne ekran kartı,ne ram,ne de işlemci. Anakarta parayı gömün. Elastiki olan, istediğiniz parçayla , alıp taktığınız anda çalışacak kartı seçin. Yani gidip 4gb ram alıp 1333 mhz, anakartınız 1033 mhz destekli veriyoluna sahip ise bir boka yaramaz o 1333 mhz. Bunu aklnızdan çıkartmayın. Anakartınızın üzerinde onboard ekran kartı olmasın, paravermeyin , gidin onboard ekran kartsız fakat bilimum, ethernet , 7.1 çıkışlı kartları tercih edin. Salyalar saçarak koşmayın ekran kartına , ram e , işlemciye...
2-)Bu da tüm ekran kartı, ram,ve işlemci diyen güruha özgün bir maddedir. Seçeneklerinizi iyi belirleyin. işlemciyi, hatalı üretim serilerini bir kenara not ederek, size en uygun olanını seçin. i7 olması sana birşey kazandırmaz. film aynı film. oyun aynı oyundur. i3 ilede işlevini gösterir. Laboratuarda çalışmıyorsan, 8 çekirdek kullanmayacaksan alacağın her yüksek işlemci cebine biner. Tek dikkat etmen gereken cash bellek olsun. ne kadar yüksek o kadar stabil ve güzeldir.
Ekran kartı ise en değişken, günümüzün cep telefonu teknolojisidir. Parayı kıran burdan kırar. Oyun oynamak istiyorum diyorsan 140 150$ segmentine bak. misal olarak benim ati radeon hd3870'im var.. fakat fanı büyük bir slot. kocaman fanı var ve bu normalde 300mhz ve 1100 vb.. seviyelerde gelen işlemci ve hafıza hızını 750 mhz ve 1200 mhz işlemci ve hafıza hızına çıkartmama engel olmuyor.Birde riva tuner ile fan hızını %100 yapıyorum.Sesli oluyor ama alıştım sıkıntı yapmıyor.Genelde ekran kartı fanları %20-25 seviyesine ayarlanır fabrika çıkışında ve değiştirtilmez pek.Ama riva tuner ufak bir ayar ile, %100 e getirtmekte ve inanılmaz overclocklara imza atmaktadır. birton para bayılmaktan kurtuluyorum akıllıca bir seçim yaparak. ve hala high da açamadığım oyunum yok.2008ten beri. ekran kartında sakın ama sakın işte bu 6870 9870 den kötüdür demeyin. O kanıya kapılmayın.ismi daha yüksek olan daha iyidir diye düşünmeyin. ekran kartı testleri yapan yüzlerce site var. Girin bakın.
Şimdi güzel uuser kardeşlerim. Ekran kartında bilhassa türk insanının mantığı olarak 1 gb mı 512 mb mı desem size abi 1 gb o daha iyi ya dersiniz. insan psikolojisi de böyledir. Ama öyle değil. ekran kartındaki önemli durum bitlerdir. Gerçek güçtür önemli olan. Ne kadar yüksek bit o kadar kaliteli görüntü, işlem yapabilme gücüdür. Nasıl çalıştığı ne yaptığı konusunu anlatmayacağım. sadece basit bir örnek.
1gb hd 9999 128 bit ekran kartı mı deseler 512 mb 256 bit ekran kartı mı deseler. gidin ve 512 mb olanı alın. 1.yi almak 100 km/sa yapabilen ve bunu geçemeyen, lpg li ferrari iken 2.si mercedestir. Daha da ayrıntısı yoktur. Tek ekstra da yine belirteyim, kesinlikle fanı büyük olan ekran kartı modeline bakın. ekstra slot olarak geçer genelde.
--aşırı derecede kritik spoiler--
Ram ise , ilk başlarda 2 gb yeterli gelir ama günümüz teknolojilerinin sahip olduğu yazılımlar, 2gb yetmesine rağmen genelde iyi kodlama yapılmadığından, darboğaza düşürmekte rami ve bu yüzden kullanıcıya para harcatmak üzerine kurulu. o yüzden alabiliyorsanız 4gb alın. aşıyorsa bütçeyi 2 gb alın sonra eklersiniz en ucuz donanımlardan biri zaten ramler pc fiyatına vurunca oranını.
3-) Çok kararsızım aslında aklımda birçok seçenek var zaten bilgisayarı almayı yüzde 80 bitirdik bunları belirledikten sonra. Sıradaki şey ise yine amaaan ucuzu olsun denilen kasa var. Gerçek ve teorik değerli kasalar arasında ayırım yapmalısınız arkadaşlar. Çoğu ucuz dandik kasada 400w güç kaynağı var denir ama bilinmeyen şey ise bu teoriktir. teoride bizimde prizlerimizde 311 v vardır fakat , elektriksel hesaplamalarda oluşan bir adet kare kök 2 den ötürü 220 v olarak gelir
kabaca hesaplarsak 400 w / kök2 = 282 volt gibi bir değeri olur ki, bu güç yetmez güzel kardeşim. kasaya parayı ver ve gerçek! 600w veren bir kasa al. minimumda 500 olsun ki tedbir iyidir.
bunu yılların verdiği bilgisayar toplama, ve teknoloji manyaklığıma ve acaba bu bilgisayar neden takılıyor diye gecelerce uykusuz kalma deneyimlerime bağlanarak edindim.
yardım isteyen olursa bir mesaj kadar da ötesindeyim. saygılar.
ultraedit: Bunu söylemeyi atlamışım,re-fresh editidir.
En önemlisi bilgidir. Mesela 1 gb ekran kartları vardır. ancak hepsi de aynı performansı sağlamaz size. Bilgili olanı bit'inden tut, aralığına, onboard mı değil mi'ye kadar bakar. Bilgisiz olan "aaaa 1 gb koy baba sepete" der eve gider. Arkadaşlarına; "1gb ekran kartım var amk boru mu lan" der. yanındaki bilgili arkadaşının 512 mb'lık ekran kartı ile oynadığı oyunu oynayamaz. Bilgi en önemlisi.
öncelikle para sorununun halledildiğini varsayıyoruz
1-) ne amaçla kullanıcağına göre parçaları teker teker seçin anakart üzerine birden fazla ekran kartı yada anakarta 10 - 15 tane ekstra donanım bağlamıyacaksanız anakarta hayvani bir para vermeye hiç gerek yok aldığınız işlemci ekran kartı ve ramlere uygun olsun usb çıkışı birazcık fazla olsun ve 7.1 ses sistemi desteği olsun yeter. eğer oyun oynayacak veya grafik tasarımcısıysanız* parayı ekran kartına gömün işlemci 2. planda kalabilir.
2-) ekran kartı seçimi yaparken 1 gb 512 mb' tan daha iyidir diye bir düşünceniz varsa bunu kafanızdan çıkartın ekran kartlarından hangisinin daha iyi olduğunu belirten birçok etmen var bunlardan birisi gpu çekirdek hızı ve bit veriyolu değeridir. en az 700 mhz olmasında yarar vardır ama mümkünse daha yükseklerine göz atın. bit veri yolu değeri 256 veya üzeri olmasında fayda vardır bütçeye göre 128 bitte alınabilir. ikinci etmen ise bellek hızıdır gddr5 belleğe sahip ekran kartları en hızlı modellerdir. bütçeye göre gddr3 te alınabilir. üçüncü etmen ise paralel işlemci sayısıdır. bu sayı ne kadar çok ise o kart o kadar iyidir yüksek olanı makbuldür. nvidia chipsetli ekran kartlarında bu değer cuda cores adı altında bulunurken ati chipsetli ekran kartlarında tam hatırlayamamakla birlikte sanırım Stream Processors adı altında bulunuyor. dördüncü etmen ise bellektir 256 mb ekran kartları çok yüksek çözünürlüklerde sorun yaşamaktadır ki zaten piyasada düşük model kartlar haricinde 256 mb ekran kartı bulunmuyor şu an piyasadaki ekran kartlarında en az 512 mb bulunduğu için bu dördüncü maddeyi atlayabiliriz ama aynı model ekran kartının 1 gb lık versiyonu 512 liğe oranla daha iyidir.
önemli not: piyasadaki 2 gb 4 gb gibi etiketlere sahip ekran kartlarına aldanmayın kartın kendi bellekleri 1 gb olmakla beraber 2 ve 4 gb a yükselmek için ramden çalıcaklardır ki zaten kartta bellek boyutu önemsiz olduğundan piyasadaki bu kartlara aldanmayın gerçek 2 ve 4 gb lık modeller çift gpu'ya sahip kartlardır ve fiyatları yüksektir.
3-) ve son olarak işlemci, ram, soğutma sistemi ve power supply kaldı. işlemcide abartıya kaçmanın pek anlamı yok ekran kartına dar boğaz yaşatıcak kadar düşük olmasın yeterki. 1333 fsb olanı makbuldür i5 in herhangi bir modeli yeterli olacaktır çok daha iyi olsun diyorsanız i7 yada abi i3 yeter diyorsanız onu alın gitsin.
ram konusuna gelicek olursak 2 gb birçok şeye yeter fakat zamanla sorunlar çıkartabilir almışken bir 4 gb alın en azından takılacak işlemci yüzünden mecburen ddr3 modellerine bakmanız gerekmektedir zira yeni nesil işlemciler ddr3 belleği desteklemektedirler ramlerin mhz değerlerine gelicek olursak ya anakartınıza uygun olarak alın yada anakartı almadıysanız ramlere göre anakart seçimi yapın en azından 1333 mhz olsun ramlerin hızı yine bütçeden dolayı problem olucak ise 1066 mhz den aşağı kesinlikle inmeyin.
soğutma sistemine gelirsek overclock yapmıyacaksanız bu kısmı geçin stok fanlar yeterli olacaktır olmadı kasaya 1 - 2 ufak fan takın yada işlemciye kule veya çiçek tasarımlı fan takın. ama ben overclock yapıcam diyorsanız zaten ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz sıvı soğutmadır yazılımlardır vs onuda anlatmama gerek yok o yüzden bu bölümü geçiyorum.
power supply konusuna gelicek olursak ekran kartının ve işlemcinin minimum ve işlemcinin güç tüketim değerine bakın kaç watt istiyor. genelde bu değerler birbirine yakındır o yüzden ona göre 450 veya 500- 550 watt arası bir güç kaynağı alın ekran kartı daha fazla güç tüketicek olursa 600 - 650 ye hatta 1000-1500 watt'a kadar yolunuz var. artık hard diski kullanma amacınıza göre 320 gb, 500 gb veya 1 tb yada daha yükseğini alın.
bilgisayar alırken de, diğer dünyevi ürünlerde olduğu gibi tek unsur paradır. ancak başlığa yapılacak ufak detaylar, bu sorunu ortadan kaldırır. bu durumda 3 kural şöyle olur böyle olur diye sizi zorlamıyacam çocuklar bugün, haydi sınıflarınıza.
1- Bilgisayar eğer kalabalık bir ortamda bulunacaksa, almayın. Çok pişman olursunuz.
2- Eğer bilgisayar hakkında pek bilginiz yoksa -kastettiğim marka, model, parçaları- bir bilene danışın.
3- Gidiciyseniz laptop alın.