ön yargıdır muhtemelen yoksa insan bilgisi olmayan bir şey hakkında fikir sahibi olamaz bence. yoksa en fazla kendini fikir sahibiymiş gibi gösterir diye düşünüyorum.
adam, nietszche'nin bir eserini okumamış. okuyup okumamayı bir kenara bırak nietszche nin hangi felsefi ideolojileri benimsediğine dair zerre bir bilgisi yok. gelmiş bana filozofu eleştiriyor.
klasik türk tipi işte her konuda bir diyeceği vardır. konuştukça da cahilliklerini yedi cihana sergilediklerinin farkına varmamaları bir hayli gülünç.
çok az okuyan, başkalarından duydukları her şeye inanan, başkasının yanlış fikrini kendi fikriymiş gibi benimseyip üstüne bie de deli gibi savunan milyonlarca insan yaşıyor bu topraklarda...
herkesin her konuda bir fikri var ama bilgi desen nanay...
bir de sokak ropörtajlarında cahilliğini özgüven zanneden +65'ler vardır, bağırır çağırırlar, düşüncelerinin aksini düşünen gençlere laf vermez, onları kendince hain ilan ederler.
önyargının akademik olmayan tanımıdır. insan ilişkilerini ve iletişimi zedeler. gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin gelişmemelerini ve gelişmekte olarak kalmalarına etken olan bir durumdur.
daha çok cahil , vasıfsız insanların yaptığı durumdur. ama şu demek değildir ; insan bilmediği bir konuda da , geçmiş tecrübelerine dayanarak bir fikir sahibi olabilir gayet tabii. buna da tecrübeye sabit denir genelde. iyi tartmak lazım durumu.
cem yılmaz ın faruk eczanesi esprisini andırır.
bizler millet olarak hayır,istemiyorum ve özellikle ''bilmiyorum'' kelimelerini kullanmaktan aciz bir bedbahtlık içindeyiz.
capcahil kafalarımızın içinde,bomboş seslenişler sergiliyoruz...
dinlemiyoruz, çok konuşuyoruz.
anlamıyoruz ama çok bilgili gibi görünüyoruz.
kitap okumuyoruz ama kitap okuyanlara laf etmesini çok iyi biliriz.
ha bir de tabi acizane benim gibi paçoz ve aciz birisini kadınlara şov yaptığını ve hiç haz etmesemde bu kelimeden kadın düşürmek için kitaplık yaptığımı düşünenler...
bilgin yok ise sus ve izle
bilgin yok ise sus ve dinle
bilgin yok ise sus ve oku.
Her zaman savunurum ki bilmemek değil yahu öğrenmemek ayıptır.
ben okudukça cahil olduğumu öğrenen bir adam olarak nacizane bunu tavsiye eder çekiliveririm.
e hürmetler.
özellikle de sahip oldukları fikirleri akıcı bir dille karşı tarafa aksetme yetenekleri olan kişilerce kullanılırsa daha da tehlikeli bir dezenformasyon aracı haline gelir.
Felsefi veya ahlak ile ilgili bir konuysa, bu o kadar da anormal değildir. Yaşayışın getirdiği fikirler olur. deneyim veya tecrübe ile oluşur.
Fakat pozitif bilimlerde, somut bir bilgi için bilgi yoksa yorum da olmamalı. Bence şöyledir ya da böyledir veya böyle olmalıdır demek yanlış ve de tehlikelidir. Farkında olmadan yanlış bir fikrin yayılmasına sebebiyet verir. Somut örnek vermek gerekirse Bunu mevcut hükümet algı yaratarak çok başarılı bir sekilde yapmakta zaten.ne kadar tehlikeli fikirlerin ortalıkta dolaştığını görmemek de ayrı bir cahilliktir.
Etrafımızda bu tarz insan sayısı o kadar çoğaldı ki: Buna, cehalet ile narsizm sarmalı demek lazım. Cehalet, sığlık, çiğlik ve yavanlık narsizmi, narsizm de onlarıi besliyor.
En vahim olan şu: Bu sarmalı meşrulaştıran sosyal paylaşım ağları.
Sonuç: Farkında olmaksızın her gün birbirine işkence uygulayan bir yığın insan.
Sanıyorum bu yüzden insanlarla bir arada yaşamak, bu denli nefret edilir hale geldi.
Cehalet göstergesi değil, yarı-cehaletin en önemli özelliğidir.
Lisedeki tarih hocam bu sözü söylediğinde, o an ciddi manada ufkum genişledi. Bilgi dayanağı olmadan doğru kabul ettiğim fikirlerimi önüme koydum ve bomboş kaldım.