doğru ifade. bilgi bir güç ise ve bu güç belli bir zümreye ait olursa aynı zümre dünyayı kolayca yönetebilir. bu yüzdendir ki eskiden ortaya bir takım ezoterik örgütler çıkmış ve bazı bilgilerin yalnızca kendilerinde bulunmaları gerektiğini düşünmüşlerdir. peki bunun kararını veren kim? onlar. peki doğru olan bu mudur? kime göre neye göre öyle değil mi. bana sorulacak olursa doğru değildir. özellikle bilimsel tüm bilgiler halka açık olmalıdır. bununla da yetinmeyip taban seviyesinin bilinçlenmesi adına bilginin kolay açıklanabilir hale getirilmesi gerekir. bunu ise ilimciler yapacaktır. yine de sonuçta bilgiye sahip olmak ve onu paylaşmama olayı insanlığın evrimi sırasında bir şekilde gerçekleşecekti ve oldu da, şu anda da olmakta. kısacası beklenen (fakat yanlış) şeyler oluyor. hiyerarşik düzen atom zerresine kadar evrenin dört bir yanına dağılmışken uzayda salınan küçük bir noktada yaşayan bazı varlıkların keşfettiği her bilginin herkes tarafından erişilebilir olması da sanırım saçma ve ütopik bir hayal olurdu.
genelde bilgisizlik veya kayıtsızlık mutluluk getirir derler. ama bilginin de güce giden yolda önemli bir parametre olduğu kuşkusuzdur. bu durumda hayvan gibi bir çelişkiyle karşılaşıyoruz ve bir feragat mekanizmasının olmazsa olmaz olduğu sonucunu çıkarıyoruz. yanim mutlu olmak istiyorsan güçten uzak durcan...
Francis bacon'a ait bir söz. Onun felsefesini özetler. Gözlemler, deneyimler ve sonuca ulaşır. Süreci yöneten de sürecin sonucu da bilginin gücüyle olur.
Bazen ne kadar bilseniz de gücünüz olmaz. sadece bilmek ve acı çekmekle kalırsınız. Cahil olan en mutlu yaşarken olayların gerçeğini bilmek her zaman güç katmaz. Kendinize kanıtladığınız güç, güç değildir.