Gerçek zekilik; herhangi birine zekanı ispat etmeye çalışmanın anlamsızlığını kavrayabilmiş ve her zaman kendine daha fazlasını katmaya çalışandır . bu yüzden doğru önermedir .
ego karakter meselesidir.bilgi ise kendini geliştirme ile alakalı.
bazı bünyelerde bilgili olmanın yanı sıra karakter zaafiyetinden kaynaklanan ego görülebilir bundan dolayı bu tarzda bir önerme çok genel olacağı için yanlıştır şeklinde değerlendirebiliriz.
bilgi yediğimiz yemek gibidir yani bizde bir değişiklik yaratmaz ego ise içimizde olan bir şey. bilgi artsa da ego azalmaz aksine büyüyebilir. bu yanlışa çok düşülüyor.
öncelikle ego ile bilginin farklı şeyler olduğunu kavramak gerek.
bilgi, cahilligi önler, cahil birisinin ego sahibi olması bilgi kaynaklı olamaz çünkü yoktur. insan üstün gördüğü her yönüyle ego sahibi olabilir, bir insan düşünün ki; muhteşem fiziğe sahip, mükemmel bir surat, fakat okumamış, elinden tutuyorlar ve bir yerlere getiriyorlar, bu insan okumamış bile olsa ciddi ego sahibi olur. bu kişiyi alıp okutun ve gözlemleyin, okudukça ve bilgisi arttıkça güzelliğinden bir şey kaybedecek mi? hayır, peki okumadan önce de güzel miydi? evet, okumak onun bilgi egosunu geliştirir, aksine ego tatmin edeceği sebepler artar.
bilgi arttıkça ego azalır demek yanlıştır, ego karaktere göre değişkenlik gösterir, eğitim seviyesine Göre değil.
ilber hocanın bu önermeyi çürüttüğü gerçeği vardır. çok cahilsiniz amk. onun haricinde benim katıldığım önermeydi ta ki entellektüel izmirli bi kız faşist bir erkeği tercih ederek aksini yüzüme çarpana kadar.
iş hayatından örnek verecek olursak; bilgi arttıkça üzerinizdeki yük artar ve bencillikten bir an önce sıyrılıp işi ekip çalışmasına yönelmenize neden olur.
Mantıklı olmasına ragmen yanlış genelleme. Egonun artıp azalması tamamen kişilikle ilgilidir. Eğer insan yeni şeyler ögrendikçe egosu azalıyor ve daha çekilir oluyorsa adam gibi adamdır. Bir kişi ögrendiklerinden hiç ders almayıp egosunu şişirmeye devam ediyorsa karaktersizdir.
Sokrates binlerce yıl önce sahip olduğu bilgiye ilişkin olarak bu sözü sarf ediyor.
Gerçekten de Bildikçe açlığı artmaz mı insanın? Her adımda Henüz yolun başında olduğunu duyumsamaz mı doğru bilgi peşinde koşanlar.
Sürekli yolda olmaktır bu. insanın sürekli keşfetme ve öğrenme arzusuyla yanmasıdır.
Burda bencillik yoktur. En başlarda çocuksu bir ümitle elde ettiğiniz ilk bilgiyi gözünüzde yüce bir yere koyarsınız. Daha sonra ve sonra yani her bilgide biraz daha eksildiğinizi hissedersiniz. Paylaştıkça daha da azalırsınız.
Ama budur sizi yeni ufuklara yönelten. Bu açlık ve eksikliktir doğru bilginin peşinden sizi sürükleyen.
Böbürlenen insan arayışı bırakmıştır veya de tek çabası esareti altına alacağı bilgi parçalarıdır. Sadece kendi yararını gözeten insan git gide hakikatten uzaklaşıp ve kendi içinde elindeki bilgileri ısmarlama bir biçimde sunar ancak. Amacı sadece kullanılacak bilgidir. Bu pratik Bilgi gerçek bir düşünüşten uzak ve onun ürünü değildir.
birçok öğretmenle bunun doğruluğunu kanıtladık öğrenciler olarak. ne kadar az biliyorlarsa, o kadar egoları tavan yapar ve bize o kadar can çekiştirirler. ne kadar çok biliyorlarsa, o kadar insanca yaklaşıp, bilgilerini aktarmak için ellerinden geleni yaparlar. birçok öğretmeni rezil eden bir tezdir ve doğrudur da.