şaşırtıcıdır. öyle şaşırtıcıdır ki evliya çelebi çakması, çok gezip bok getiren bir insanın bile içinden geçmediği için şaşırdığıdır.
her zamanki gibi takıntılarımdan biri olan içimden il trafik kodu sıralamayı başlamışken; "artvin 8, aydın 9, balıkesir 10, ıhhhh! onbir neydi lan, bingöl 12, bitlis 13 ama onbir neydi lan" diyerek kıvrandığımı farkettim. sonra dayanamayıp google amca'dan sorduğumda baktım ki, bilecikmiş amk.
söğüt ilçesi ile tarihi bir öneme sahip bir ildir, osmanlının kurulduğu topraklara ev sahipliği yapmıştır. ama para ekonomisi ile gözü dönmüş hükümetimiz bu topraklarıda özelleştirebilir. osmanlının ilk kurulduğu yeri 50 seneliğine yap işlet devret modeli ile satabilecek bir hükümete sahibiz.
Yalnız yanlış hatırlamıyorsam 4 coğrafi bölgenin (marmara-ege-karadeniz-iç anadolu) topraklarını bUnyesinde barındırır. Başka bi özelliği yok gibi. Bozüyük ilçesi kendinden daha büyüktür.
askerliğimin acemilik dönemini geçirdiğim şehir. öyle büyük bir şehir olmamasına karşın enteresan bir iklim yapısı vardır.
örneğin sabah kalktığınızda güneşliyken, 1 saat içinde kar yağabilir.
ayrıca sen acemiliği nerede yaptın kerkenez diyenler için geliyor: (bkz: gölpazarı)
Osmanli nin kuruldugu topraklardir. Seyh edebalinin kabri bulunur. En cok mermer cikarilan illerimizden biridir. Ve il trafik kodu siralamalarindaki bazi illerden cok daha iyi durumdadir. Bugün e kadar gelisememesi ise basa gelen gereksiz yoneticiler yuzundendir.
bilecek mi? 4 bölgeye de komşudur. karadeniz bölgesi, ege bölgesi, marmara bölgesi ve iç anadolu bölgesine komşu olan tek ilimizdir. tarihi önemi de büyüktür. osamanlı devleti bilecik iline bağlı söğüt ilçesinde kurulmuştur. ben mi bilecik li değilim, mersin liyim...
bursayla eskişehir arasında kalmış g.t kadar bir şehirdir. en ünlü ilçesi bozhöyük tür. zatn diğer yerler köy gibidir. bursa'dan eskişehir'e yada kütahya ' ya giderken mutlaka buraya uğrarlar. uğramasınlar vakit kaybı. bir şehrin ilçesi olacak şekildedir.
aslında bakarsanız marmara ege karadeniz ve iç anadoluya sınırları vardır yani bilecik istese tek başına coğrafi bölge bile olabilirmiş. asıl bayburtun il olması saçma bağlasınlar tekrar gümüşhaneye bildiğin ayak bağı lan ora.
yıllar evvel istanbuldan arabayla antalyaya geçiyordum yolum bu bileciğe düştü. * karnım da öyle bir acıkmıştı ki yanımdaki insana ''bileciğe geliyoruz durup pide falan yiyelim'' demiştim.
neyse giriş yaptık bileciğe. yanımdaki kişi ''hadi bul da bi yer yiyelim'' dedi, bende ''dur ya merkeze giriş yapalım buluruz'' dedim. bu cümleyi 1-2 dk sonra karşılıklı gene tekrarladık. ben gene ''merkeze varalım buluruz bir yer'' dedim, tam o sırada şehir bitti lan!
yani bu bilecik öyle bir yer ki başlangıcından sonuna 2 dk sürüyor ve merkez diye bir yer yok, köy lan bildiğin.
ben sanıyorum ki biraz ilerleyince fıstık gibi bir yere gelicez, şehrin merkezinde bakınıcaz, pide yicez vs vs. girdiğimiz gibi çıkıverdik bileciğe,bu kadarcık bir şehir.
Şeyh Edebali'nin türbesi buradadır. Bilecik, Marmara Bölgesi'nin güney doğusunda yeralmaktadır. Türkiye'de dört bölgede de toprakları olan tek şehirdir. Bilecik Marmara, Karadeniz, içanadolu ve Ege Bölgelerinin kesiştiği noktadadır.