tam bir centilmen sporudur. kesinlikle bağımlılık yaratır. özellikle üç bant oyunu gerçekten çok zevklidir. topun tüm masayı dolaşıp sayı olmasını beklerken yaşanılan heyecan ve zor bir sayı yapıldığında duyulan haz paha biçilemez.
lise yıllarımızın 3 banta sıkışmış oyunu. 3 top ve amerikan en çok oynanan türüdür. bence en zevklisi 3 toplu banttan oynananıdır. okul çıkışında ''hadi bi 30 çekelim'' muhabbeti bu oyunun hatırasıdır. bilardo başka bir oyundu her zaman benim için. masaya pike çekip kumaşı yırtmadığın sürece bilardo salonu en çok sevilen mekanlardan birisidir. çok ıstaka kırdık, çok pike çektik, çok tebeşir harcadık, özellikle leş kokan atari salonlarında camsız saati -bilardo oynarken dalıp gittiğimiz zamanlarda bize çaktırmadan- oyun hemen bitsin diye ileri alan atariciyi unutmak ne mümkün. lan erdal abi çekirdek yerken gazetede resmi olan sevda demirel e ettiğin küfürü hala unutamıyorum ahahhahah.
sanıldığı gibi çok zor olmayan spor dalı (her ne kadar türkiyede kabul edilmesede spor dalı olarak ).
oynandıkça bağımlılık yapar diye düşünüyorum hele bide 3 top bahisli oynanırsa.mersinde öğrenmiştim 5 yıl önce ve bırakamdım.her fırsatta oynarız üstelik dakikalı dakika tutup oynamakta zevkli.önemli olan duruş tutuş vuruştur.
bölümlerinden bahsedelim 3 top, pool, snooker.
bunlarda kendi aralarında bölümlere ayrılır.ama tavsiyem cadre 47/1 ve cadre 47/2 kurallarına göre oynamak müthiş zevkli.
yanlış hatırlamıyorsam dünya şampiyonasında da bu kuralla oynanıyor.
özellikle kahvelerde vs. 3 toplusunun oynandığı insanların uzmanı olduğu zaten sopayla oynandığı için bizim pek bir sevdiğimiz spordur gerçi elde viski ağızda sigara ile oynayanları gördükçe spor olma özelliğinin dışına çıkmaktadır.
(bkz: semih saygıner)
sadece toplara vurmaktan ibaret olmayan, üç taşlı satranç olarak ifade ettiğim son yirmibeş yılımı verdiğim, dökülen saçlarımı üzerinden topladığım, iyi oynadıkça kendini aratan hastalık derecesinde bağımlılık yapabilen 1993 yılında federasyonu kurulmuş spor dalımız. Şuan Başkanlığını Uğur Kurugöllü'nün yaptığı merkezi Ankara'da olan kendi binasına taşınacak olan federasyon dünya spor arenasındaki ferdi ve takım sporlarında ülkemize en fazla kupa ve madalya kazandıran spor branşı olarak bilinmektedir. Son yapılan 2010 turnuvalarında bir dünya takımlar şampiyonluğu, bir avrupa şampiyonluğu, ferdi klasmanda bir dünya dördüncülüğü, artistik branşta dünya ikinciliği ve hali hazırda genel klasmanda artistik bilardo dünya şampiyonluğu bulunmaktadır. Son yıllardaki bahsi geçen başarıların hiçbirisinde bilardo'nun sihirbazı olarak bilinen Semih Saygıner'in ismi yoktur.
Bazı ülkelerde bilardo masaları havuz kenarında bulunduğu için, ingilizcede "pool table" olarak karşılaşılabilecek, hammaddesi kağıttan, sıkıştırılarak elde edilmiş toplarla oynanan, delikli yada deliksiz masalarda oyunun ismi değişebilen (üç top yada amerikan) bir spordur.
kaliteli, elit bir mekanda oynandığı zaman insanı rahatlatan süper ötesi oyundur.hele ki bir residence nin son katında muhteşem manzaralı camekan bir mekanda dinlendirici bir müzikle ve hafif alkolle oynanırsa tadından yenmez.*
aşırı fiziksel güç gerektirmeden , vücuttaki tüm kasları yormadan çalıştıran , büyük hesaplaşmalara ve düşüncenin yoğunlaştırılmasına dayanan , kişiyi ruhsal gerilimden arındıran bir oyundur.
özellikle üç bant oynaması çok zevkli ve bir o kadar da öğrenmesi zaman isteyen salon oyunudur. analitik düşünme yeteneğini geliştirme üzerinde çok etkisi vardır.
ilk oynanıldığında çok zor gelen oyun. bir kere falso olayı adamı kasıyor 3 topta. sağ tarafa falso verip topun sağ tarafa gitmesi bir türlü kafaya yatmaz.
lisede okuldan kacildiktan sonraki en zevkli ugrastir. uzun parmaklar ve buyuk eller istakayi tutarken daha karizmatik durmaniza ve biraz daha basarili olabilmenize olanak saglar. uzun parmaklarin arasindan istaka iyi gecer, guzel tutmayi da becerirseniz isabetli atislar yapabiliteniz minicik elleri olanlara gore daha fazladir.
türkiye de hala bir spor olarak kabul edilmeyen zevkli spor dalı.
ve öyle ki spor olarak kabul edilmediği federasyonu olmadığı için semih saygıner ile birlikte dünya birincilikleri olan profesyonel bilardocular bir döenm başka ülkeler adına turnuvalara katılmışlardır.
gözlük kullanan miyoptan muzdarip kişinin oynaması zordur bu oyunu. masaya eğilince gözlüğün üzerinden bakmaya başlarsınız ve doğru vuruş için gereken netlik ve derinlik becerileri bir anda yok olur. üzer insanı.
Bilardo sporuna başlarken temel olan bir takım hareketler dizilimlerini ve Temel bilgileri öğrenmek gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda gerekli olan hareketleri ve bilgileri genel olarak anlatmaya çalışacağız.
DURUŞ - TUTUŞ - VURUŞ
Bilardonun en önemli unsurlarının başında gelir. Duruş - tutuş ve vuruş hareketleri Masa içinde topların dağılımına ve vuruşun çesitliliğine göre farklılıklar arz etmektedir. Biz şimdilik genelleme yaparak bu hareketleri göstermeye çalışacağız ve gerekli olan şartları aşagıda şıklar halinde sunacağız.
DURUŞ
Genel olarak ayakların vücudun ve kollarin pozisyonu olarak tanımlayabiliriz. Önce ayakların pozisyonu ile başlayalım. Sağ elini kullananların sol ayak ve sağ ayak arası 30 - 40 cm. aralık ve 45 derece veya buna yakın açıda olmalı bununla beraber sol ayağın pozisyona bakar istikamette olmasi gerekir. Bacaklarda kasılma veya gerilme olmayacak şekilde rahat vücudun ağırlığı da iki ayak üzerinde olmalıdır. Sol el kullananlar bu işlemin tam tersini yapmalıdırlar. Sol kol omuzdan ve beli kırmadan Masaya uzanmalı kol çok gergin olmayacak şekilde bir şey alıyormuşcasına uzatılmalıdır. Istakanın konumu; vücuda çok yakın olmamakla beraber iki kaşımızın ortasında ve burun ile paralel olmalı. Çenemizden 15 - 20 cm. arası biz uzaklık sagğanmalıdır.
TUTUŞ
Sol ve sağ elin genel olarak kullanımı doğrultusunda bir takım hareketler bütünüdür. Sol el avuç içi masaya yapışacak şekilde masaya yerleştirilir. işaret parmağı ile başparmak bir kafes şeklinde tutulur. Oluşturulan kafes içinden ıstaka aşırı çıkartılmamalı çok gevşekte bırakılmamalıdır. Oluşturulan kafes vuruş çeşidine göre değişir (sırt - kleps - normal vuruş vb.). Öte yandan sol kolun düzlüğü bozulmamalıdır (dirsekten itibaren kırma vb.)
VURUŞ
Vuruşun en önemli öğesi istakanın gidip gelme hareketidir (Limage). Bunun sonucu olarak ıstakayı tutan sağ kolun dirsekle 90 derece Açı yapması sağ elin ıstakayı ağırlık noktasından kavraması sağ omuzda hareketsizlik Limage’in düzgün olmasındaki temel şartlardır.
amerikan çeşitinde 1 den 15 e numaralandırılmış çeşitli renklerde 15 top * bulunur her kişinin/takımın deliklere sokması için 7 topu** vardır ve oyunun sonuna kadar sokulmaması gereken top ise siyah top olup 1 ile 15 in ortasındaki rakam olan 8 rakamını almıştır.