ama işte hollanda' da evet propagandası felan daha önemli mevzular. bunlar konuşulmalı. biz allahın biberini alamayız mesele değil. ne desek boş. cidden ben bu toplumu anlamıyorum.
bir kere çok yönlüdür, donanımlıdır, çeşitlidir, kendini geliştirmiştir.
domates değildir. en fazla gelebildiği yer "çeri"lik olmamıştır.
dolmalığı vardır, turşuluğu vardır, acısı vardır tatlısı vardır. çarleston muydu neydi öylesine sofistikesi vardır. cini vardır kırmızısı vardır.
başlı başına "evet abi, ben bir sebzeyim. bunun hakkını vermek için gece gündüz çalışıyorum" der gibidir. benim için öyle ağbi. en sevdiğim nesne de pergel.
patlıcangiller familyasından yeşil renkli bir bitki (Capsicum annuum) ve bu bitkinin, içi boşluklu koni biçimindeki yeşil meyvesi. Bir yıllık otsu bir bitki olan biber, her yıl yeniden üretilen fideleriyle çoğaltılır. Birkaç türü vardır. Dolmalık biber, çarliston biberi, turşuluk biber, vb. Olgunlaşmaya başlayan meyve, zamanında toplanmazsa giderek kırmızı bir renk alır. Bu durumda ya salça yapımında kullanılır ya da kurutularak toz kırmızı biber yapılır. Kafasına sepet geçirmiş köpek figürü Aztek tapınaklarının bir çoğunda rastlanan ve kabul görmüş genel bir kanıya göre bir yarı-tanrıyı temsil eden bir figürdür.
ankara sakarya caddesinde bir bar. gün itibariyle 2 arkadaşımla gayet usturuplu bir vaziyette sınavların yorgunluğu üstüne birer bira içmeye gittiğimiz mekan. isminin musa olduğunu öğrendiğimiz bir garsonu tarafından "burda bacak bacak üstüne atamassınız" diye egosal bir saldırıya uğradık. garsonlarının bir çoğunun çinçinli apaçi edasında olduğu, gidenin pişmanlıkla döneceği, ayrıca kalitesiz olmasına rağmen fiyatları yüksek olan bir yer.
bu bizim bildiğimiz acısıyla ün salmış biber aslında acı değilmiş. acı tatlının tersidir. yani tatlınn tersi olan tat greyfurt, kivi gibi meyvelerin bizim dilimizde bıraktığı tattır. peki ya biberin tadı nedir? biber acı değil aslında yakıcıdır. bunun tersi bir tat olarak nane ve mentol serinleticidir.
içerisinde kapsaisin denilen bir maddeden ötürü yakıcıdır. bu madde biberin tohumlu olan kısımlarında ve etli bölümlerinde bulunur; bu nedenle yedikçe yakıcılığı daha çok artar. ayrıca bu kapsaisin maddesi sadece yakıcı tat vermesiyle kalmaz cilde temas ettiğinde tahriş eder. ve bir çok romatizma ilaçlarında kullanılmışlığı vardır. bir de bu madde yağlı bir maddedir. o nedenle biber yediğimiz vakit su içmek hiç bir işe yaramaz. çünkü su yağa karışmaz. yatıştırıcı olarak ekmek yemek yahut temizlemek için süt içmek daha faydalı olacaktır.
ayrıca yakıcı biberler koyu renkli ve sivri olurlar. hani olur da pazarda seçerseniz dip not şeysi olsun.
Buzdolabimizda bol bol bulunan, tek bulunan sebzedir. tum cesitlerini buzdolabimizda bulabilirsiniz. carliston biber, sivri biber, yesil dolmalik biber, beyaz dolmalik biber, kirmizi dolmalik biber, sari dolmalik biber gibi cesitleri vardir, domatessiz hicbir ise yaramazlar, hepsi olsa da domates olmazsa yemek olmaz. sanirim evde biri bibere takmis.
(bkz: Acikmak)