biat

entry13 galeri1
    1.
  1. 1.Bir kimsenin egemenliğini tanıma.
    2.Osmanlı imparatorluğu'nda padişah öldüğünde tahta geçecek oğlunun devlet yönetimindeki etkili gruplarca kabul edilip onaylanması.
    2 ...
  2. 2.
  3. itaatkar olma, asilik göstermeme, boyun eğme, kabul etme.
    4 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. bir tarikata girmek isteyen kişi için şeyhin yaptığı özel tören.
    0 ...
  7. 5.
  8. Dervişin Mürşidin hakimliğini kabul etmesi.
    0 ...
  9. 6.
  10. mafya ortamında yapılmaması neticesinde masada kellenin kesileceğini öğrenmiş olduğumuz hadise. polat alemdar sağolsun.
    0 ...
  11. 7.
  12. bir adam vardır. önce mecliste kendi partisinin başkan yardımcısı ne derse alkışlar. nedeninini düşünmez. sonra aynı adam memleketine gider. orda tepkileri görüp alkışladığı adamı istifaya davet eder. sonra bu adam geri döner, ordaki tepkilere bakınca tamam yanlış anlaşıldım istifa demedim istifade dedim der. yok yoksa bu akplilerin kışkırtması, yalanı mıydı? neyse baktı toparlayamayacak biz orayı geçtik en iyisi unutalım der.

    adam dediysem sözüm ona. ibrahim tatlıses'in yanında çalışsa bu kadar çok kıvırabilir mi acaba? kim ne derse kabullenip sonrasında bizde biat yoktur diyerek partisine biat etmek de ironi olsa gerek.
    0 ...
  13. 8.
  14. bir anlamda boyun bükmem eylemini gerçekleştirmektir.
    0 ...
  15. 9.
  16. Biat biatı Resûlullahdır. Söz ALLÂHa verilir. Mürşitlere olan biat, Hazret-i Resûlullâha vekâletendir veraset taşıyan mürşitler kıyamete kadar biatı götürmekliği için vazifelidirler!
    0 ...
  17. 10.
  18. Derviş mürşidinin manevî vazifesinde Peygamberine biat eder. Söz ALLAHa verilir, biat Peygamber efendilerimize yapılır. Yaşadığı zamana yetişemedin ise her zaman bu türlü rahmeti ilâhi mevcuddur. Noksan değildir. Veraset taşıyan, izin ve icazet sahibi mürşide biat edilir. Mürşitten gayrısı kendi ismine biat alamaz. Manevî yardımcıları da mürşidine vekaleten biat alır.
    0 ...
  19. 11.
  20. arapça |bey'ah| sözcüğünden gelir. yönetici ve yönlendirici niteliklere sahip dünyevi ve/veya uhrevi bir güce, kendisi için çıkar umarak bağlanma halini betimler.
    0 ...
  21. 12.
  22. islâm dininin en önemli ilkelerinden birisi. rızaya dayalı anlaşma, sözleşme. günümüzde anlamı "itaat" kavramıyla eşdeğer. bu anlam kaymasının sebebini öğrenmek isteyen hz. muaviye'yi araştırabilir.
    0 ...
  23. 13.
  24. Kravata benzer, boynunu sıkar ama takma zorunluluğun vardır ve bu seni "bizci" yaptığı gibi sevimli gösterir. islam dini özelinde kitabi olarak despotça bir zorunluluğu yoktur, fakat müslümanlar için zorakilik münah addedilir. Harama uzak ve farza fazlasıyla yakın ve yılışık. Biat kültürünü anlamak için islam tarihinde büyük bir 'mim' olan peygamberin ölüm sonrasına bakmalısınız. Baktığınız vakit, faraza, birileri ateşi bol olsun dediği kişi karşınıza hazreti bilmem ne olarak çıkabiliyor.

    Biat sünniliğin şah damarıdır. Allah, muaviye ve yezid'i kahretsin!
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük