1573 yılında doğduğu kabul edilen beşir ağa ikinci devre melamiliğin son şeylerinden olup 90 yaşında iken şeyhülislam suni zade'nin fetvasıyla, beraberindeki 40 müridiyle beraber boğularak idam edilmiştir..
sarayda bostancılar ocağına girmiş, genç yaşında bir çiftlik sahibi olmuştur.. sütçülük mesleği ile meşgul olduğundan kendisine "sütçü beşir ağa" da denir.. rahmetlik, henüz 20 yaşındayken bir berberin vasıtasıyla dönemin melami şeyhi idrisi muhtefi ile tanışmış ve kendisine mürid olmuştur..
idrisi muhtefi'nin yardımcısı hacı kâbâyî vefat edince bu göreve getirilen beşir ağa'nın, özellikle diğer tarikat şeyhlerinin kıskançlığı sebebiyle hakkında bi takım dedikodular çıkmıştır.. bu durum devlet ricalinin de kulağına gitmiş ve rahatsızlığa sebep olmuştur..
köprüluzade fazıl ahmet paşa avusturya'da seferdeyken idam edilen beşir ağa ve ardından korkusuzca ölüme koşan 40 yiğit müridi istanbul'da çatlak seslerin çıkmasına sebep olunca sadrazam şeyhülislam'ı göreven almak durumunda kalmıştır..
okuma yazma bilmemesine rağmen saflığı ve cezbeli sohbetleriyle gönülleri fetheden hazret, melamiliği geniş bir çevreye yaymıştır..
vefatından sonra şeyhliğe bursalı seyit haşim geçmiştir ancak bu yeni dönemde melamiler kendilerine karşı takınılan sert tutum dolayısıyla gizlenmeyi tercih etmişlerdir..
zaten melamiliğin doğasında gizlilik olayı olduğundan yadırganmamalıdır bu tutum.. gerek osmanlı yönetiminin sert tutumu gerekse diğer tekke ve dergah odaklı tarikatların olumsuz lobi faaliyetleri sebebiyle zaman zaman şeyhleri idam edilen melamiler; sağlam duruş, güçlü inanç ve biçoklarına nazaran daha saf islam aşkları sayesinde varlıklarını günümüze dek sürdürmeyi başarmışlardır.. melami geleneklerine bağlılık gün geçtikçe sağlamlaşmış olduğundan günümüzde dahi melamiler kendilerini saklı tutmayı ustaca becermektedirler..
ayrıca belirtmekte fayda var, melami olmak icin herhangi bi yerde herhangi bi üstada, uluya yahut şeyhe tabi olmak gerekmemektedir.. melamilik her şeyden öte bi yaşam şeklidir..