beşiktaş'ın fenerbahçe ve galatasaray'ın çift haneli şampiyonluk sayısına ulaşıp 2 yıldızı göğsüne takmasından sonra, kıskançlık ve ezikliğinden 1959 da başlayan liglerden önceki 2 adet yerel lig şampiyonluğunu lobisi aracılığıyla lig şampiyonluğu olarak saydırıp 2. yıldızı takması olayıdır. beşiktaş türkiye profesyonel futbol ligi kurulmadan önce yapılan 4 er maç sonucunda şampiyonun belli olduğu 2 şampiyonluğu tescil ettirince fenerbahçe'nin tüm istanbul ligi, marmara ligi, bölge ligleri şampiyonluklarının şerefine 17 yıldızlı formalarla çıktığı maçlardaki formaları da gördüğüm en yaratıcı tepkilerden birisidir.
fenerbahçe'nin bu olayla dalga geçmek için yerel şampiyonluklarının sayısını hesaplayarak maçlara 17 yıldızlı formayla çıkması yaratıcılık adına güzel bir ironidir.
bir beşiktaşlının yazdığı şu yazı umarım bazılarının gözünü açar.
--spoiler--
takip ettiğim kadarıyla yazılı ve görsel basında, beşiktaş'ın kazandığı şampiyonluk 13. şampiyonluk olarak ilan ediliyor.
şu devirleri yaşayanlar olarak hepimiz biliyoruz ki, bu beşiktaş'ın 11. şampiyonluğu.
diğer iki sözde şampiyonluk ise, haluk ulusoy federasyonu zamanında beşiktaş'ın ikinci yıldızı takabilmesi adına uydurulmuş iki şampiyonluktan ibaret.. bilindiği gibi, rahmetli cenk koray'ın öncülüğünde başlatılan bu girişimle, türkiye ligi 1959'da kurulmadan önce, 1958 ve 1957 yılları arasında beşiktaş'ın türkiye'yi şampiyon klüpler kupa'sında temsil ettiği gerekçesiyle iki şampiyonluk daha eklenmiş ve beşiktaş o "şerefli" yıldızı göğsüne takmıştı.
türkiye ligi 1959 yılında kuruldu ve üzerinden 51 sezon geçti..
galatasaray 17, fenerbahçe 17, beşiktaş 11, trabzonspor 6 = toplam 51 sezon.
ancak 51 yıla 53 şampiyonluk sığdırılıp beşiktaş'ın şampiyonluğu 13'e çıkarılmaya çalışılıyor.
türkiye ligi 1959 yılında kurulmadan önce, 1951-59 yılları arasında istanbul profesyonel ligi oynandı. bu ligde galatasaray ve fenerbahçe 3, beşiktaş ise 2 şampiyonluk kazanıyor. beşiktaş'ın şampiyon klüpler kupasına (şkk) gittiği o iki sezonda ise istanbul liginde 1957 yılında beşinci, 1958 yılında ise dördüncü.. peki neden dönemin federasyonu beşiktaş'ı yollamış şkk'na? federasyon bu takımı belirlemek için, 1956-57, 1957-58 sezonlarında bir turnuva düzenliyor. aynı federasyon aynı adlı turnuvayı 1958-59 sezonunda bu sefer türkiye ligine yükselecek takımı belirlemek amacı ile düzenliyor ve o turnuvayı kasımpaşa kazanıyor.
1956-57 ve 1957-58 yıllarında aslında liginde beşinci ve dördüncü olan beşiktaş, bu küçük turnuvaları kazandığı için, yıldız hesabına iki şampiyonluk daha eklendi.
peki ya şampiyonluk sayısına?
ona dokunmaya ulusoy federasyonu dahi cesaret edemedi. o dönemki federasyonun yaptığı açıklamayı aynen kopyalıyorum:
türkiye futbol federasyonu basin bülteni: yildiz taşima hakki
tarih: 25.03.2002
basin bülteni
beşiktaş kulübümüzün ligler statüsünün 29/b maddesinde öngörülen hüküm ile ilgili başvurusu ve yönetim kurulumuzca 21 mart 2002 tarihli toplantıda alınan karar hakkında yanlış anlamalara mahal vermemek ve spor kamuoyumuzun doğru bilgilendirilmesini temin amacıyla açıklamada bulunulması gerekli görülmüştür.
kulübümüz, türkiye profesyonel ligi henüz kurulmamış iken federasyonumuzca "federasyon kupası şampiyonası" adı altında 1956-1959 yılları arasında üç kez düzenlenen müsabakalar neticesi kazanmış olduğu iki adet birinciliğin lig şampiyonluğu olduğu savı ile şampiyonluk sayısının 9 değil 11 olarak kabul edilerek ile iki altın yıldız taşıma hakkının tanınmasını talep etmiştir.
aynı içerikli bu ikinci talep de kabul görmemiştir. anılan şampiyonalarda alınan birinciliklerin lig şampiyonluğu olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
yapılan incelemeler esnasında "federasyon kupası şampiyonluğu"nun oynandığı yıllarda "türkiye profesyonel ligi" ve "türkiye kupası" organizasyonlarının bulunmadığı, bu müsabakaların federasyonumuzca ülkemizin genelinde düzenlenen ve birincilerine türkiye’yi yurtdışında temsil hakkı tanınan nevi şahsına münhasır organizasyonlar olduğu değerlendirilmiştir.
federasyon kupası şampiyonalarında alınan birinciliklerin türkiye ligi şampiyonluğu olarak kabulü mümkün olmamakla birlikte yukarıda sunulan nedenlerle bu birinciliklerin ligler statüsünün 29/b maddesinde öngörülen sayı hesabı açısından dikkate alınması yönetim kurulumuzca hakkaniyete uygun bulunmuştur.
türkiye profesyonel liglerinin 1959 yılında başlamış olduğundan tereddüt yoktur. bu dönemden önce mahalli ligler ve 1956-1959 yılları arasında da ülke çapında "federasyon kupası şampiyonası" oynanmıştır.
1956-1957, 1957-1958, 1958-1959 sezonlarında gerçekleşen "federasyon kupası şampiyonası"nın 1959 yılından sonra devam eden lig şampiyonası veya türkiye kupası’nın birinin ilk hali olarak kabul etmek mümkün değildir.
bu şampiyona bölgesel yarışmalarda başarılı olan kulüplerin yarıştıkları sui generis (nev-i şahsına münhasır) nitelikli bir şampiyonadır.
bu sebeple bu şampiyonada iki defa birincilik kazanmış beşiktaş jimnastik kulübü ile bir kere birincilik kazanmış kasımpaşa kulübünün bu başarılarının türkiye profesyonel ligi şampiyonluğu olarak kabulü mümkün değildir.
ancak bu müsabakaların federasyonumuzca ülke çapında düzenlenmiş olması, düzenlendikleri dönemde ayrıca ulusal bir lig organizasyonunun mevcut olmaması ve birincilerine ülkemizi uluslar arası yarışmalarda temsil etme hakkı tanınmış olması sebeplerinin hepsi bir arada değerlendirilerek bu kulüplerimizin anılan turnuvalarda aldıkları birinciliklerin ligler statüsünün 29/b (10/1) (2001) fıkrasında ön görülen hak açısından gerekli sayı hesabına dahil edilmesine karar verilmiştir.
spor kamuoyunun dikkatine saygı ile sunulur.
türkiye futbol federasyonu
görüldüğü gibi, beşiktaş'ın şampiyonluk sayısının arttırılmadığı, sadece yıldız takabilmesi için, yıldız hesabına artı iki çentik atıldığı vurgulanıyor tabir-i caizse.. bu gerçek ortadayken ve üzerinden sadece 7 yıl geçmişken, medya dezenformasyon ile bu sayıyı şimdiden 13'e çıkarmış durumda. bizim neslimiz bunu hatırlayacak, ancak bir süre sonra bu unutulacak ve bu artı 2 rakamı doğru bilinen yalanlar sınıfından hayatımızın bir parçası haline gelecek..
o yüzden şimdiden buna bir dur denmeli. beşiktaş'ın şampiyonluğu 11'dir ve eminim ki gerçek beşiktaşlılar da bu "beşiktaşlı duruşu"na yakışmayan sahte şampiyonluklardan kurtulmayı en az bizim kadar temenni ediyorlardır..
(1956 yılında türkiye'yi şkk'nda istanbul profesyonel ligi şampiyonu sıfatıyla galatasaray'ın temsil ettiğini ve aynı gerekçeyle galatasaray'a da yıldız hesabında artı bir verilmesi gerektiğine değinmiyorum bile. zira dediğim gibi, biz galatasaraylılar olarak böyle suni artıların peşinde değiliz. gerçek beşiktaşlıların da olmaması gerektiğine inandığım gibi..)
bu vesileyle beşiktaş'ın 11. şampiyonluğunu kutlarım.
--spoiler--
unutulan ama gerçek bir olaydır. sırf beşiktaş'ı sevindirmek ve utandırmamak için, istanbul mahalli liginde alınan son iki şampiyonluk profesyonel ligteki şampiyonluklara katılmış, böylece beşiktaş 2. yıldızını takma şansına sahip olmuştur.
oysaki aynı mahalli ligteki fener şampiyonlukları aynı şekilde hesaba katılsa fener'in şu an 4 yıldızı olacaktı.
hayallerde yasamak buna denır.hakkımız olan sampıyonlukları bılegımız hakkıyla aldı besıktas yonetım kurulu,ayrıca galatasaray ne zaman sampıyon olmusta avrupada turkıyeyı temsıl hakkını kazanıpta sampıyonlugu ılan edılmemıstır.bunların dısında daha dun gıbı ankaragucunu 8-0 yenıp avarajla sampıyon olan galatasarayı unutmus degıldır besıktaslı futbol severler ve tum turkıye.beşiktaşlılar her zaman serefıyle yasamıs ve onlarca sereflı 2.lıklerıylede gurur duymaktadır bunlarda gunu gelınce unutulacaktır ama bı beste varkı o unutulamaz vahap beyaz ahmet çakar serefsızsın g......ray.*
hak edilerek alınmış 2 şampiyonluktur. istanbul ligi denilerek hiç bir araştırma yapılmadığı görülmektedir. bu ligde oynayanların hangi şehirlerden oldukları, ligi şamiyon bitiren beşiktaş'ın türkiye'yi avrupa'da temsil etme hakkı kazandığı es geçilerek yorumlanan bir konudur.
ya milletin başka işi yokheralde, bir yıldız için 50 yıl önceki mevzu açılıyor. iki yıldız olsa nolur olmasa nolur. alın benden size 2 şer yıldız daha onları da takın. amblemin her tarafı yıldızdan çembere alınsa nolur. sanki bir işe yarıyo. italyan takımlarından arak bir gelenek işte, gram faydası veya karizması yok. ekstradan yük işte...
lig tarihçesinin 1959 da başlaması buna rağmen şampiyonluk sayılarının eşleşmemesiyle Türkiye Futbol Federasyonu'nunda kendisiyle çelişmesini sağlayan hibedir...
Beşiktaşlılar kabul edemezler. Lakin cevapta veremezler. Öyle enteresandır. Devlet Bahçeli matematiği ile kurtarmaya çalışırlar durumu.
beşiktaş taraftarını ilgilendirmeyen şampiyonluklardır. takdir ettiğim bir özellikleridir ki iyi gün taraftarı değillerdir. futbolu fabrikaya çevirmeye çalışan yöneticilerin işidir. bursasporluyum.
aynısı galatasaray ın 19. şampiyonluğundan sonra fenerbahçe de yaşandı.
neymiş bizim 11 tane daha şampiyonluğumuz var diye fb tv de ötüp duruyorlardı.
yazık.
helaliyle kazanılmış iki şampiyonluktur. Sen gel benim şampiyonluklarımı doğanlarla, dolarlarla çal sonra hibe de. olur. yıldızları da verelim mi geri?
Türkiye Millî Futbol Takımı'nın 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılması ile birlikte profesyonel bir ligin kurulmasına karar verilmiş, Türkiye Futbol Federasyonu bir Milli Lig'in kurulması fikrini benimsemiştir. Günümüzdeki adı Süper Lig olan Milli Lig'in temelleri 1957 yılında düzenlenen Federasyon Kupası ile atılmıştır. Federasyon Kupası 1957 ve 1958 yılında Lig düzeninde oynanmış, bu iki sezonda kupayı Beşiktaş JK kazanmıştır.