çukurova üniversitesi 15. tiyatro festivalinin son gününde sahne alan, cem davran, bahtiyar Engin, Selin yaninci, Faruk akgören ve Erkan can ın mükemmel oyunculuklarının yanı sıra son derece zekice işlenmiş ince mesajlarıyla izleyicilerini eğlenirken düşündüren bir istanbul halk tiyatrosu oyunu.
Bolca hukumete cakan finalinde de kapagi kucagimiza koyan tiyatro oyunu.
Ne kadar sahiplenmesekte bu cocuk bizim. Once evlerimize aldigimiz bas kosede oturtup dinleyerek kabullendigimiz. Allah dedikce costugumuz dusuk butceli halk kahramani bizim eserimiz. Var birsuru bezirgan sadece suclu bezirgan basi mi?
Genel itibariyle donuk bir oyun. Ana karekterlerin repliklerinin fazla oldugu ozellikle cem davran in tasidigi, Erkan can in izleyeciyi koparttigi tekrar replikleri de olmasa sikilmaktan patlayacagimiz bir ibret aslinda. Izleyiniz. Finalde utanip kendinizi alkislayiniz.
Not: kuklayla sevisme sahnesindeki performans fena. insan bir kuklayi kiskanabilir mi? Ben kiskandim. Selin hanim.
Ayrica foto icin tesekkurler guzel cikmis.
dücane cündioğlu'nun cemil meriç i konu edinen çalışmasından öğrendiğim kadarıyla; edebiyat dünyasına münekkid olarak adım atan cemil meriç, bezirgan kelimesini ilk olarak ehliyetsiz mütercimler için kullanmıştır. sonraları cemil meriç, edebiyat mabedine saldıran her ehliyetsiz kişi için bu sözcüğü kullanmaya başlamıştır.
o'na göre mabedi yani kutsal olanı bezirganlardan korumak gerekir. bezirganlar, yani mabede girmeye çalışan ehliyetsiz kişiler, yani mabede girmeyi hak ettiğini düşünen ancak gerçekte mabedin kapısında dilenci olmayı dahi hak etmeyen kimseler.
mütercim olduğuna inanan bir bezirgan, goriot baba'yı 20 günde çevirmekle övünür. yaptığı işin içerisinde gayret, çaba, çile hak getire. işte bu kimseler için söylenecek en iyi söz bezirgan. aklı fikri kazanacağı şöhrette olan; sanata, sanatçıya ve okuyucuya saygısı olmayan ve bunların hiçbirine değer vermeyen bir zavallı.
kişinin sadece bencil olması bezigan sayılması için yeterli değildir elbette. bencil ancak ehliyetli kimseler pekala olabilir. ancak unutulmamalı ki, ehil hale gelmeden geldiğini sanan kimseler umumiyetle bencil kişiler arasından çıkar.