beyşehir gölü

entry26 galeri3
    26.
  1. göl çevresi 20.02.1993 tarihi itibariyle milli park statüsü'ne alınmış olup, milli park alanı 88.750 hektardır. antalya körfezine 100 - 140 km mesafededir. göl sularını 115 ile 1125 kodları arasında depolar. azami kodlarda göl sathı 800 km2 'ye ve depoladığı su 6 milyon m3'e ulaşır. gölün denizden yüksekliği 1.116 m'dir. eni 10-25 km, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda 42 km boyutlarındadır. suyu tatlı olup tabii göl vasfı taşır. yeraltından manavgat çayı ile akdeniz'e ulaşır. toroslardan akan yağmur suları ve akarsulardan ziyade gelirinin büyük çoğunluğunu yer altı kaynakları oluşturmaktadır. beyşehir gölü kapladığı alan bakımından türkiye'nin 3. ayrıca en büyük tatlı su gölüdür. su seviyesine göre (1.121 - 1.125 m) 615 ila 745 km2 'lik bir alanı kaplar. oluşumu bakımından tektonik meşeyli, karstik bir göldür. uzaydan çekilen fotoğraflardan da bariz olarak görüldüğü gibi kuzey güney yönünde faylanma gölün oluşumunda birinci dereceden etken olmuştur. mada adası'ndan başlayan ve manavgat-köprüçay havzaları arasından inen kepez fayı'nın bu iki havzaya da su kaçırdığı mada adasındaki düdenlerde yapılan boya deneyiyle ispatlanmıştır. gölün kuzeyindeki hamat burnu düdeni'yle küre düdeni ve hacı akif adası civarındaki düdenlerden kaçan sular oldukça ilgi çekicidir. beyşehir gölü taban topoğrafik etüdü yapılmıştır. şimdiye kadar tesbit edilen en yüksek su seviyesin de 1125 kodunda gölün hacmi 5,8 milyar m3 ve 1121 kodunda ise 2,9 milyar m3 olmuştur. güneşin batışı sırasında göl ve anamas dağı'nın birlikteliği sayesinde mükemmel bir manzara ortaya çıkar. öyle ki beyşehir gölü üzerindeki güneş batarken oluşan gurup dünyaca ünlüdür. adalar beyşehir gölü üzerinde ortalama olarak 33 tane irili ufaklı ada vardır. gölde su seviyesine göre ada sayısı da değişmektedir. ancak bu değişim pek önemli değildir. beyşehir gölü ve çevresinde kuş gözlemi de yapılmaktadır. ayrıca gölde olta balıkçılığı yapılmakta, yürüyüş, bisiklet ve diğer doğa sporlarına uygun bölgeler bulunmaktadır.
    0 ...
  2. 25.
  3. gölün derinliği yer yer 10 metreyi aşar. burada olta avcılığı oldukça yaygın olup haziran 15 demesiyle kıyısı olta atan meraklı balıkçılardan geçilmez. sazan, tatlı su levreği, kadife balığı, çok azda olsa turna ve bol miktarda çim sazanı vardır.
    2 ...
  4. 24.
  5. içinde su yılanları ve yengeçlerin fink attığı göldür. şarkikaraağaç'ın yassıbel(fele) ve karayaka köylerinden girin bakalım girebiliyor musunuz göle? bu arada 15-20 yıl kadar önce babamın bu gölde kayıkla meke avladığını hatırlarım. hey gidi günler. çocukluğumun yaz tatillerini, antalya'nın sıcağından kaçan dedemin yanına gelerek geçirdiğim göl. toprağı bol olsun rahmetlinin.
    2 ...
  6. 23.
  7. ısparta, yenişarbademli ve şarkikaraağaç ilçelerine kıyısı olan göldür.

    Kışın donunca köylüler hayvanlarını buradaki adacıklara götürürlerdi.
    5 ...
  8. 22.
  9. gez dünyayı gör konyayı sözüne değer katan manzaraya sahip yarı deniz. çok uzunca sahili ve konya'ya yetecek bir plajı var. dalgalar hafif hafif vuruyor. sakince yüzebilirsiniz.
    1 ...
  10. 21.
  11. konya-antalya otobanı üzerinde kalacak olan mükemmel doğası olan göl. antalya'ya gitmeden buradaki plajda suya girer artık tatilciler. çok güzel sahili var bu arada.
    3 ...
  12. 20.
  13. Gün doğumu manzarası harikadır.
    2 ...
  14. 19.
  15. Güzel memleketim Beyşehir in güzelliği.
    2 ...
  16. 18.
  17. Pek bi nanesi olmayan göl.
    Ayol bu konyalı'ların da iyi ki bi mevlana türbesi bir de gölleri var. Öve öve bitiremediler.
    6 ...
  18. 17.
  19. 16.
  20. türkiye'nin en büyük tatlı su gölü.

    konya için bir şans.

    656 km karelik büyüklüğü ile çevresinde muhteşem bir Ekosistem var ediyor.
    3 ...
  21. 15.
  22. 14.
  23. selçuk üniversitesi'nde gençlerin genelde araba kiralayıp gittikleri harikulade doğa. yat ve tekne turları ile birlikte su sporları da yapılıyor. konya denizi de burasıdır işte.
    4 ...
  24. 13.
  25. akşam güneşin batışını izleyebileceğiniz en güzel mekan. konya'ya gelen adamın deniz havası özleyenlerin kesinlikle soluğu alması gereken bir yer.

    plajı da çok güzel yüzmek için.
    3 ...
  26. 12.
  27. kışın karda bile bir başka güzel olan konya'nın mucizesi.

    yazın gayet güzel yüzüp, vapura binip, sandalla balık avlayabileceğiniz gibi, kışın da kar eşliğinde güzel manzaralara sahip olabileceğiniz eşsiz mekan.

    beyşehir gibi tarihi ve otantik bir yer tam da bu gölün kıyısında kurulmuştur boydan boya. manzara dediğiniz zaten sınırsız. huzura giden efsane bir yer...

    http://www.konhaber.com/h...kar_guzelligi-661342.html
    1 ...
  28. 11.
  29. 10.
  30. 9.
  31. Akdeniz Bölgesi’nin Göller yöresinde yer alan bü­yük göl Toroslar’ın bir kanadı olan Dedegül Dağları ile Sultan Eren­ler Dağlan arasındaki olukta bulunur. Yüzölçümü 656 km2‘dir. Fazla sularını Çarşamba suyu ile Suğla Gölü’ne akıtır, bu su ile Konya Ova- sı’nın bir kesimi sulanır. Göl çıkışında, suyun düzenli boşaltılmasını sağlayan bir regülatör bulunmaktadır.

    Kaynak: http://www.yeniansikloped...sehir-golu/#ixzz2ORqSxcW9
    0 ...
  32. 8.
  33. türkiye nin en büyük doğal tatlı su gölüdür.
    0 ...
  34. 7.
  35. tuz golunun son senelerde iyice kuculmesiyle artik turkiye'nin 2. en buyuk golu olmus gol.
    1 ...
  36. 6.
  37. içinden türkiye'deki en leziz sazan balığı çıkan göldür.
    0 ...
  38. 5.
  39. kışın kar yağdığı zamanlarda belediye ekiplerinin, kamyonlarla sokaklardan topladığı karı sürekli boşalttıkları göl.. son yıllarda ciddi bir su seviyesi sıkıntısı bulunmakta..
    0 ...
  40. 4.
  41. son yıllarda sadece balık çeşidinde değil su seviyesinde de önemli bir azalma olan doğa harikası göl. çevresinde iklimi yumuşatan etkisi de vardır.
    0 ...
  42. 3.
  43. su sıkınıtısının yanında artık balık sıkıntısı da yaşayan göl 20 sene öncesine kadar 20 çeşit balık çıkarken bu sayı günümüzde 2 ye düşmüştür. bir çevrekırım felaketinin adıdır. göle üremesi için atılan bir balığın diğer türleri yiyerek yok etmesinin üzerinde hiç kimse durmamış ve kimse bu çevre felaketinin hesabını vermemiştir
    1 ...
  44. 2.
  45. bir kısmı ısparta ili sınırlarında(şarkikaraağaç ve yenişarbademli) bulunan türkiye'nin 3. büyük gölüdür.

    yıllarca yapılan bilinçsiz avlanma ve göle dışarıdan atılan balıklar sonucu göldeki balık çeşitliliği ve kerevit varlığı devlet-halk birlikteliği ile bitmiştir.*

    çevresindeki arazi aynı zamanda milli park olmuştur.
    (bkz: beyşehir gölü milli parkı)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük