yıllarca yapılan bilinçsiz avlanma ve göle dışarıdan atılan balıklar sonucu göldeki balık çeşitliliği ve kerevit varlığı devlet-halk birlikteliği ile bitmiştir.*
su sıkınıtısının yanında artık balık sıkıntısı da yaşayan göl 20 sene öncesine kadar 20 çeşit balık çıkarken bu sayı günümüzde 2 ye düşmüştür. bir çevrekırım felaketinin adıdır. göle üremesi için atılan bir balığın diğer türleri yiyerek yok etmesinin üzerinde hiç kimse durmamış ve kimse bu çevre felaketinin hesabını vermemiştir
kışın kar yağdığı zamanlarda belediye ekiplerinin, kamyonlarla sokaklardan topladığı karı sürekli boşalttıkları göl.. son yıllarda ciddi bir su seviyesi sıkıntısı bulunmakta..
Akdeniz Bölgesinin Göller yöresinde yer alan büyük göl Torosların bir kanadı olan Dedegül Dağları ile Sultan Erenler Dağlan arasındaki olukta bulunur. Yüzölçümü 656 km2dir. Fazla sularını Çarşamba suyu ile Suğla Gölüne akıtır, bu su ile Konya Ova- sının bir kesimi sulanır. Göl çıkışında, suyun düzenli boşaltılmasını sağlayan bir regülatör bulunmaktadır.
kışın karda bile bir başka güzel olan konya'nın mucizesi.
yazın gayet güzel yüzüp, vapura binip, sandalla balık avlayabileceğiniz gibi, kışın da kar eşliğinde güzel manzaralara sahip olabileceğiniz eşsiz mekan.
beyşehir gibi tarihi ve otantik bir yer tam da bu gölün kıyısında kurulmuştur boydan boya. manzara dediğiniz zaten sınırsız. huzura giden efsane bir yer...
selçuk üniversitesi'nde gençlerin genelde araba kiralayıp gittikleri harikulade doğa. yat ve tekne turları ile birlikte su sporları da yapılıyor. konya denizi de burasıdır işte.
konya-antalya otobanı üzerinde kalacak olan mükemmel doğası olan göl. antalya'ya gitmeden buradaki plajda suya girer artık tatilciler. çok güzel sahili var bu arada.
gez dünyayı gör konyayı sözüne değer katan manzaraya sahip yarı deniz. çok uzunca sahili ve konya'ya yetecek bir plajı var. dalgalar hafif hafif vuruyor. sakince yüzebilirsiniz.
içinde su yılanları ve yengeçlerin fink attığı göldür. şarkikaraağaç'ın yassıbel(fele) ve karayaka köylerinden girin bakalım girebiliyor musunuz göle? bu arada 15-20 yıl kadar önce babamın bu gölde kayıkla meke avladığını hatırlarım. hey gidi günler. çocukluğumun yaz tatillerini, antalya'nın sıcağından kaçan dedemin yanına gelerek geçirdiğim göl. toprağı bol olsun rahmetlinin.
gölün derinliği yer yer 10 metreyi aşar. burada olta avcılığı oldukça yaygın olup haziran 15 demesiyle kıyısı olta atan meraklı balıkçılardan geçilmez. sazan, tatlı su levreği, kadife balığı, çok azda olsa turna ve bol miktarda çim sazanı vardır.