buraya on beş dakikada bir otobüsler var. ankamall'in önünden kalkıyor. yol bir buçuk iki saat sürüyor.
burada bana en çok türk geleneklerini yansıtan yaşayan müze ilginç geldi. Gazi halk bilimi bölümünden öğrenciler müzede görevliler. hepsi yerel kıyafetler giymişler. Yaşayan müzedeki etkinlikler çerçevesinde dileyenler bu öğrencilerin eşliğinde Ebru Sanatı öğrenip kendi ebrusunu yapabilir(10 lira), isteyenler kurşun döktürüp bu Türk geleneğini yaşayabilirler(15 lira). bir odada masalcı hanım masal anlatıyor. ayrıca çocuklar Hacivat Karagöz oynatarak eğlenceli vakit geçirebilir.
beypazarı'ndaki konaklarda yemek yemek pahalı. illa konakların içini görecem diyorsanız zaten eski konakları müze yapmışlar hep. müze gezisi sırasında içlerini görebilirsiniz. dolayısıyla konakta yemek yerine ucuz ve kaliteli bir yer olan has değirmencioğlu lokanta ve fırınını tavsiye ederim. bu lokantada kiremitte et sote, köfte, mumbar ve her türlü pide çeşidi mevcut. fırını da olduğundan beypazarı kurusu ve 80 katlı baklavadan da var.
fevkalade güzel bir turistik belde.
evleri safranbolu evleri'ne benziyor çünkü 1800'lü yıllarda ilçede çıkan çok büyük bir yangının sonucunda tüm evler yanıp kül olmuştur. bunun üzerine ilçenin tekrar yapılandırılması görevini, sultan abdülhamit, safranbolulu ustalara vermiştir.
ipek yolu üzerinde bulunan bu beldenin insanları ticarete oldukça yaktındır. aynı zamanda çok kurnazdır. sünnet veya evlilik düğünleri mutlaka birkaç aile tarafından ortak düzenlenir ve bu şekilde maliyetten kaçılır.
kesinlikle gdip görülmesi gereken yerler sıralamasında yukarılarda yer almaktadır. bir rüya şehridir beypazarı, zamanın durduğu bir yerde yürür gibi hissedersiniz kendinizi orada.
ayrıca ilçeye bir kilometre kadar uzaklıkta, tespit edilen en eski yerleşim yerleri bulunur. bunlar dik kayaların üzerine oyulmuş mağaralar şeklindedir ve gidip ziyaret edilmesi çok zordur. ancak uzaktan görülebilir fakat son derece etkileyicidir.
sonuç olarak diyorum ki, beypazarı muhakka gidip görülmelidir. bu hayatta öğrenilecek daha çok şeyin olduğunun çok basit bir göstergesidir.
havucuyla meşurdur
-kocaman havuş heykeli
-her yerde taze sıkılan havuş suları
-havuçlu lokumu onu özel kılıyor
türkiyenin %80 havuç ihtiyacı buradan karşılanıyor...
buralı olmama rağmen, ankara kızılayda bile 1 kahvaltı tabağını 7-8 liraya yiyebiliyorken, ki porsiyonları bile hayvanca oluyor yiyemiyorsun. sadece zeytin peynir domatese 10 lira diyebiliyolar. kendimizden biliyorum. öyle diyoruz. satarken içim acıyor. *
tarihi istanbul-ankara yolunun üzerinde bulunan ve tarihi evleriyle öne çıkmış ilçe. osmanlı döneminde bir dönem bursa'nın merkez olduğu hüdavendigar eyaletinin eskişehir sancağına bağlanmışlığı vardır.
ankara'nın merkezi dışında kalan ilçeleri içerisinde en güzeli.tarihi evleri,bakırcılar çarşısı,kalesi,gümüşçüleri görülmeye;kurusu da yenmeye değer güzide ilçe.
sodası meşhurdur. fabrikasını ziyaret ettiğimizde piyasadaki çok kaliteli sodalardan olduğunu, tamamıyla doğal, el değmeden üretildiğini söylemişti görevli. saatte iki yüz bin şişe kapasiteli bir fabrika bu.
havucu ve havuç suyu meşhurdur. kısa bir çarşı gezmesinde bir kaç adet havuç suyu satıcısı görebilirsiniz.
mesire alanı, çay içmek için çok uygun bir yer. yüksek bir mekandan, dinazor sırtı denilen doğal yapı ve tarihi evler ve sokakların manzarası arasında içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.
müze yapılmış bir konak vardır ki, içinden çıkmak istemedim. 9 ailenin oturabildiği bir konak bu. 3 katlı. ve osmanlı'nın aile ve toplum yapısı hakkında bilgi almamızı sağlıyor. konaktaki eserler oldukça ilgi çekici. 1800'lerde çizilmiş bir haritanın şimdikilerle yüzde yüz benzeşmesi, günlük kıyafetler, osmanlı ve türkiye'nin para kolleksiyonu, milyon küsür yıllık deniz taşları (evet deniz taşları varmış beypazarında), eski silahlar vs. ilgi çekiciydi.
oradan çıkıp yaşayan müzeye gidebilirsiniz. ancak çok ilginç ki ben gidemedim, çünkü müze hafta sonları kapalıymış.
yeşiller bu müzeden çıkıp 1200 yıllık tarihi camide namazını eda edebilir. ahşap işçiliğinin etkili olduğu bu cami etkileyici bir yapıda.
türkiye'nin en büyük kamyon karoseri üreticisi peypazarından kuru, 80 kat baklava yemeden, havuç suyu içmeden dönmeyin.