Beynimizi nasıl genç tutarız?: ABDdeki Human Performance Laboratory at Presbyterian Hospital of Dallasın yöneticisi Nöroloji Uzmanı Malcolm Stewart, 80 ila 100 yaş arasında olan rahibeler üzerinde bir araştırma yapmış. Rahibeler hayatları boyunca sigara içmemiş, alkol kullanmamış ve sağlıklı beslenmiş. ilerleyen yaşlarına rağmen çalışmaya devam etmişler ve dua ederek, örgü örerek, müzik dinleyerek, yürüyerek, bahçede çalışarak zihinlerini meşgul etmişler. Bu rahibeler öldükten sonra otopsileri yapılsın diye beyinlerinin incelenmesine izin vermiş. Rahibelerin ileri yaşlarda bile Alzheimer hastalığıyla hiç karşılaşmadıklarını belirten Dr. Stewarts Bunun sırrı, hayatın içinde yer almaları. Bedensel ve zihinsel aktiviteler fiziksel yaşlanmayı engellemez ama hareketlerinizin devam etmesini sağlar. ileri yaşlarda dinç kalmayı ilaçlarla veya pillerle yapamazsınız. Bunu kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak doğru şekillendirdiğinizde başarabilirsiniz diyor.
cevabı "tutamazsın" olan boş arayıştır. şu vücutta kendini yenileyemeyen yegane hücre nöron, yani beyin hücresidir. "genç tutacam" diye yırtınırsan nöronlara daha çok bağlantı yaptırıp şişirirsin, ama bir anlamda bu bağlantıların kontrolü de sende değil, kendi kendine yapıyor zaten. sağlıklı yaşayıp iyi bakarsan daha az sorun yapar, tıpkı antika bir araba gibi. ama nasıl falanca model araba sırf iyi bakılıyor diye sıfır modele dönüşemez ve en fazla "iyi bakılan eski bir model" olarak kalmaya mahkumdur, beynin kaderi de aşağı yukarı böyledir.
ha, birgün beynin nasıl çalıştığı anlaşılırsa suni yollardan sıfır nöron yapar eskiyenin bağlantılarını aktarırsın, hepsi bu...