kalbin değil, beynin ölümü esastır. beyin ölünce kalp atıyor sadece. ne yaparsan yap, 7 ile 14 gün arasında kalp de durur. beynin yaşatkan kısmı denilen beyin sapı, işlevini kaybetmiştir. kaybedince de kan basıncını, organların çalışmasını, idrar çıkışını ayarlayan merkez yok oluyor. beyin ölümü gerçekleşmiş biri tamâmen, geri dönüşsüz ölmüştür. dokular kendi başlarına çalışabilirler. kalbi çıkarıp ortaya koysak; kan girişini çıkışını sağlasak, kutunun içinde atmaya devâm eder. pankreas dört saat çalışmaya devâm eder, tırnaklar bir iki hafta uzamaya devâm eder, akciğer dört saat çalışmaya devâm eder. önemli olan beyindir. vücudu yaşatan da beyindir, öldüren de. beyin ölümü tanısı koymak için bir nörolog, bir kardiyolog muayene edip testler yapar. ölümün kesinliğine karar vermeleri için şunlar gereklidir: beynin çalışmaz, beyin sapı refleksleri yok, damardan kan akımı yok, eeg çekilir ve beyin düz, elektrik akım üretmez.
Aslında geri dönülme şekilde hastanın hayatı biterek bitkisel hayata girdiğini gösterir. Çok nadir de olsa beyin ölümü yaşayan hastanın geri döndüğü gözlemlenmiştir.
ornekle gostermek gerekirse ve tabiri caizse chp lideri kemal kilicdaroglunun surekli gaflar yapmasindan ve amacsiz yasamasindan da anlasilacagi uzere beyin olumu gerceklesmistir.
altini bezlemeye baslamadan meclisi prayi burayi pislemeden bi kaseti ciksada gitse chpyi iyice ... etmese diyesimiz gelsede bunun kusi bile otmuyodur.
Organ Nakli yasası'ndaki tıbbi ölüm hali hukukta da ölüm olarak kabul edilir. Nöroloji, Nöoşirurji, anestezi ve kardiyoloji uzmanlarınca oluşturulan kurul tarafından kararı verilir. Beyin fonksiyonlarını gösteren bir "koma skorlama" tabiri vardır. Buna göre sağlıklı bir insanın koma skorlaması 15 puandır. 7-8 puanın altı koma, 5 puan ve altı derin koma, eğer 3 puan ve altı ise artık beyin ölümü gerçekleşmiş demektir. 3 puan tespiti yapıldıktan sonra, her hastanede bulunan "beyin ölümü tespit kurulu" gelir ve vaka incelenip beyin ölümü tanısı konur. Beyin ölümü artık ölümdür, geri dönüş yoktur. Beyin ölümünden sonra kalp atışının hayati anlamı yoktur. Beyin öldükten sonra kalp makineye bağlı olsa da 24-48 saat içinde durur. Bu aşamada organ bağışı yapılabilir. Ama bazı savcılar bu durumdan yani tıbbi ve hukuki konulardaki deneyimleri yetersiz olduğu için organ alınmasına izin vermezler. Bu durumda ölen kişiden organ da alınamaz ve ölen kalanlara hem umut hem de can veremeden toprağa girer. Bu konuda en son örnek Kasım ayının ilk haftasında bir trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 11 yaşındaki Melike'nin organları aile kabul etmesine rağmen Savcı Mustafa Aksu'nun beyin ölümünü gerçek bir ölüm hali olarak kabul etmemesi ve organlarının alınmasına izin vermemesi sonucu yaşandı. Küçük Melike'nin kısa bir süre sonrada kalbi durunca organları alınamadan toprağa verildi. Ülkemizde zaten organ bağışının çok kısıtlı olması yetmezmiş gibi savcılarımızın ilgili kanun hükmünde açıkça belirtilmesine rağmen deneyimsiz ve eğitimsiz olmaları başka canlara da mal oluyor.
tıp dünyasındaki etik tartışmalarının yoğunlaştığı konulardan biridir. hayat ile ölüm arasındaki skalada komadan sonra gelir. karaciğer transplantasyonundan sorumlu bir cerrahın dediğine göre literatürde beyin ölümü gerçekleşmiş kişinin hayata geri döndüğü görülmemiştir. ve genelde beyin ölümü gerçekleştikten sonra birkaç gün içinde ölüm gerçekleşir.
beyin ölümünü etik tartışmalara konu yapan durum ise beyin ölümü deklare edildikten sonra hastanın kullanılabilir organlarının nakli için aileyle görüşmenin yapılması ve ailenin vücudu ölmemiş birine, beyin ölümüne dayanarak ölüymüş gibi muamele etmede zorlanmasından kaynaklanır.
kadavradan yapılan organ nakilleri dediğimizde akıllara anatomi salonlarındaki kadavralardan organ nakli yapılabileceği gelmemeli tabi ki. beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden yapılan organ nakilleri onlar. beyin ölümü gerçekleşen kişlilerde organ nakli kararının alınma zamanlaması da önemlidir. aileler ilk anda olayın şokuyla reddettikleri bu işleme bir gün sonra izin verseler de bu bazen işe yaramayabilmektedir. çünkü o süreçte organlar kötü duruma düşebilir.
konuyla ilgili bir yazı için; http://www.izdiham.com/index.php/page/7?cat=16
Beyinde kan dolaşımının olmaması durumudur.insanın yegane serveti olan beynin işlevini yitirmesiyle ölümün gerçekleşme(me) durumudur nabız vardır ancak birçok uzuv çalışmamaktadır
-malesef beyin ölümü gerçekleşmiş durumda
-alo,, sedat beyin ölümü gerçekleşmiş
-beyin ölümü kardeşim , beyin ölümü
-neyin ölümü?
-neyse boşver dediğin doğru bi yerde
-alo, bi yerde ölmüş ama nerde bilmiyorlar. tamam öptüm bay.
eleştiri içeren formları da vardır: her beyin ölümü gerçekleşen insan hastanelerde bulunmaz, çoğu sokaklardadır.sizin gibi yer, sizin gibi nefes alırlar.