toplumun çoğunun hissetmediği, çünkü hissedecek kadar çalıştırmadıkları organın aşırı yüklenilmesinden dolayı emrindeki organlara normalden farklı sinyaller gönderme durumu.
Unutkanlık, dikkat eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtileri olan günümüzde sık görülmeye başlanan rahatsızlık. Ekonomik verilerle uğraşan kişilerde, yoğun iş temposuna maruz kalan çalışanlarda, yöneticilerde, öğrencilerde ve buna benzer birçok meslek grubu çalışanında yoğun olarak gözlemlenmektedir.
Belirtileri;
- Uzun süreli stres yaşanması
- Yoğun çalışma temposu
- Büyükşehirlerde sık olan havasız, küçük ve dar ofisler
- Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgalar,
- Cep telefonu sinyalleri, TV ve Radyo Dalgaları, telsiz dalgaları, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları gibi elektromanyetik kirlilik
- Alkol alışkanlığı
- Uykusuzluk, depresyon ve anksiyete sorunları
- Vitamin eksikliği (B 12 folik asit, demir eksikliği ve troid hormonlarının yetersizliği)
Uzmanlar beyin yorgunluğunda beynin kayıtlama merkezinin Alzheimer hastalığındaki gibi bozulmadığını ancak yeni bellek kaydında gecikme ve zorlama olduğunu belirtmektedirler. Örneğin kişi okuduğu şeyleri anlamak için tekrar tekrar okumak zorunda kalabilir.
Beyin yorgunluğu ekonomik verilerle uğraşan kişilerde, yoğun iş temposuna maruz kalan çalışanlarda, yöneticilerde, öğrencilerde ve buna benzer bir çok meslek grubunda yaşanıyor.
Beyin yorgunluğu yaşayan kişiler
- Ekonomik verilerle uğraşan birçok kişide bireyin verimliliği düşer.
- Yeni fikir üretmede güçlük yaşar.
- Sorunlara pratik çözümler getirmez.
- Analitik ve çözümleyici düşüncelerde olumsuz etkilenmeler yaşayabilir.
- Yatırım ve bütçe planlamalarında da hatalar yapılabilir.
- Her zaman başarılı grafik çizen çalışanlarda performans düzeyi düşer.
- Çalışanlanın arkadaşları ile olan ekip ruhu ve diyaloglarında zedelenmeler yaşanır.
- Kişiler daha sinirli ve alıngan davranışlar sergiler.
bir şeyi çok kafaya takarsan olur, birşeye çok yoğunlaşırsanız olur,bilgisayar başında çalışıyorsan olur, stresli bir işte çalışıyorsan olur(lanet olsun turizm), olacak mı olmayacak mı? diye sürekli düşünüp stres yaşarsan olur,sürekli evde yatan bi tipseniz hem vücut hem beyin yorulur. olur da olur. en kısa korunma yöntemi olarak; hiçbirşey için stres yapmayın. kendinizi yormayın.
Bazı kişiler için büyük bir sorun. Bazı kişiler içinde hiç sorun olmayan konu. Beyni olmayan kişi sayısı oldukça fazla olduğu için pek yaygın olmayan bir durum.
sürekli yaşadığım durum. çok farklı hissettiriyor, tek ilacı da uykudur, uyanınca öküz tepmiş gibi yorgun kalkarsınız. en kötüsü de o yorgunlukla birilerine katlanmak zorunda kalmaktır.
anında kendini hissettirendir. mesela beden yorgunluğu oturunca hissettirir kendini ama beyin yorgunluğu öyle mi? beyin yoruldu mu insan bitiyor artık.