bütün canlılarda olduğu fakat ebatının ve kullanım işlevinin her canlıda aynı olmadığı ileri sürülen genelde vucudun en üst kısımda bulunan hayati işlevsel önemi olan bir organ
*beynin sadece yüzde 10'unu kullanırız: bu efsane 1930'lu yıllarda ortaya atıldı. cerahi uygulamalar sırasında beynin elektrotlarla incelenmesi sonrasında büyük bir bölümünün 'sessiz' olduğu görüldü. ancak modern beyin taramaları, beynin her alanının etkinliğini kanıtladı.
*beynin sol tarafı mantısal, sağ tarafı yaratıcıdır: beynin işleyişi yanal olduğu için , bu ifadenin doğruluk payı var. sol yarımküre, ayrıntılara odaklanma ve sonuçlandırmada iyiyken ; sağ yarımküre daha geniş ve bağlamsal bakış açısıyla işliyor. ancak düşünme sırasında etkinlik paylaşılıyor.
*tüm insan beyinleri aynı yapıya ve özelliklere sahiptir: gerçekte beyin, çeşitli alanlarda benzerlik göstersede; yüz ya da parmak izi gibi bireysel. dil merkezi ya da diğer kritik bölgeler, boyut ve konum açısından farklı oluşabiliyor. örneğin bir hastanın görme kortesi diğerine oranla üç kat büyük olabiliyor.
*sinir bağlantıları kullanmadıkça azalma gösterir: bebeklerin ilk yıllarda ihtiyacı olandan çok daha fazla sinirsel bağlantı üretmeleri bu görüşü doğurdu. fikir, yoğun uyarımların ek bağlantılara yol açacağı mantığı üzerine kurulmuştu. varolan bağlantıların azalması, daha etkin beyin yollarının ouşmasında gerekli aşamalardan biri. * :)
-iki parçadan oluştuğu söylenir,sağ kısım duygusal olaylar için,sol kısım ise mantıksal ve sayısal veriler için kullanıldığı söylenir.
-bilimsel olarak aklın nerede bulunduğu ve nerede çalıştığı bilinememektedir.bu da bilim adamlarını kıl etmiş bir sorudur.
-az çalıştığı zaman veya az kullanıldığı zaman kişiye aptal diye hitap edilmesini sağlayabilir.Toplumdaki insanların en az kullandığı organ da denilebilir.
-insanın istemdışı kullandığı bir organdır. insan bedeninin %2 veya %3'ü kadar olduğu söylenir.
- yetişkin bir insanda 1500-1600gr civarında olduğu bilinir.
-üzerinde bulunan damarların daralması veya su oluşması çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
buyuk satranc ustasi capablanca'nin hic teori bilmedigi halde,dunya sampiyonu olmasini saglayan organ.oldukten sonra beyni acilip incelendiginde,diger insanlarin beyninden 100 gr daha agir oldugu ve normal tum insanlarinkinden cok daha fazla kivrima sahip oldugu gorulmus.
varlığının farkına varmış ve kendini asla beğenmemiş olan ruh kalıbı. kafatası içinde bir su kitlesi içinde yüzer. fiziksel olarak algısızdır. kafatası açılmış bir insanın beynine ameliyat sırasında dokunulursa veya yakılırsa hiç bir şekilde hissetmez.
allah'ın bize fazladan koyduğu aksesuar. madem bir şeyleri anlamaya çalışıp allah'ın işine karışmamamız gerekiyor. terliksi hayvan olarak yaratsa yeterdi o halde bizi. di mi güntekin?
Hayvan anatomisinde beyin, veya ensefalon (yunanca), merkezi sinir sisteminin yönetim merkezidir. Bir çok hayvanda beyin, kafanın içinde, birincil duyu organlarının ve ağzın yakınında yerleşmiştir. Tüm omurgalılarda beyin olduğu gibi, omurgasızlarda da merkezileşmiş bir beyin veya birbirinden bağımsız ganglionlar topluluğu vardır. Beyin, şaşırtıcı derecede karmaşık ve komplike olabilir. Örneğin insan beyni 100milyar'dan fazla nöron içerir ve bu nöronların her biri, kendi gibi 10.000 tanesiyle bağ yapar.
Beynin tanımı; kafatasının içindeki, tüm elektrokimyasal nöronal faaliyetlerden sorumlu, fiziksel ve biyolojik bir cevher olduğudur. Akıl ise, inanç veya istek gibi zihinsel özniteliklerle ilgili görülmüştür. Bazı görüşlere göre akıl beyinden bağımsız bir şekilde vardır. Bazı teorisyenlere göre ise, akıl bir bilgisayar yazılımına, beyin ise donanımına karşı gelmektedir.*