beyaz zambaklar ülkesinde

entry86 galeri2
    36.
  1. yobazların hiç hoşuna gitmeyen bir kitaptır.

    kitapta yoksul bir ülke olan finlandiya'nın nasıl adam edildiği anlatılır. atamız hemen çevirisini yaptırmış ve öğrencilere okutulmasını istemiştir.
    1 ...
  2. 35.
  3.  finlandiya'nın bir bataklıkta nasıl bir sıklamen olduğunu anlatır. narin, vakur, sade. gösterişini sadeliğinden alan bir ülke. insan elinde olmadan üzülüyor böyle bir doğuş hikayesini okuyunca kendi ülkesi adına...
    1 ...
  4. 34.
  5. Bataklık alanda, Finlandiya'nın nasıl doğduğuna ışık tutan kitap. Ayrıca okunması gereken kitaplar listesine eklenilesi bir kitap.
    1 ...
  6. 33.
  7. snellman isimli eğitim reformcusunun yaptığı reformlarla finlandiyayı düzlüğe çıkarmasıdır.okunması gereken siyasi kitaptır.
    1 ...
  8. 32.
  9. türkiye de okunması zorunlu tutulması gereken tek kitaptır özellikle siyasetçilerin başucu kitabı olması gereklidir.
    1 ...
  10. 31.
  11. Güzel bir ülkeyi kurmanın anatomisi.
    1 ...
  12. 30.
  13. Verimsiz ve işlenemez topraklara sahip Finlandiyalıların sıfırdan başlayıp nasıl geliştiklerini ve yükseldiklerini anlatan kitap.
    1 ...
  14. 29.
  15. atatürk ün okullarda okutulmasini istegi kitaptir.
    1 ...
  16. 28.
  17. bir başyapıttır, aydınlanmanın başucu kitabıdır. bir devlete bir millete yalnızca finlandiya'nın uyanışını değil kendi ülkesi ve milletinin dışarıdan nasıl göründüğünü ve ekonomik, politik ve kültürel olarak nasıl bir ülke yaratması gerektiğini gösteren kılavuzdur. ayrıca bir önderin ne olduğunu çok güzel anlatır. günümüzde kendini lider sananlara 100 sene öncesinden cevabını verir.

    --spoiler--
    düşüncesiz olmayın! solucanlar gibi kendi küçük işleriniz ve önemsiz kaygılarınız çevresine üşüşerek bunların arasında kaybolmayın! devletinizin temellerini nasıl sağlamlaştırabileceğinizi, halkınızın eğitim ve kültür seviyesini nasıl yükseltebileceğinizi düşünün!
    --spoiler--
    1 ...
  18. 27.
  19. daha ilk haftadan vize icin onem arz edecek bir kitap.
    1 ...
  20. 26.
  21. Atatürk ün okullarda okutulmasını isteği kitap.
    1 ...
  22. 25.
  23. (bkz: kuba gibiyim kendi kendime yet) sayesinde aklıma gelen kitap. Finlandiya'nın isveç sömürüsünden kurtulması ve kalkınma sürecini anlatır. Hoş kitaptır.
    2 ...
  24. 24.
  25. eskiden öğretmen okullarından mezun olanlara hediye edilen kitapmış, öğretmenler yeni nesili şekillendirecek diye veriyorlarmış sanırım. şimdi bence üniversiteden mezun olan tüm öğrencilere dağıtılması gereken kitaptır. gerçekten bir şeylerin değişmesi için kafada fikir yaratan bir kitap, okunmalı.
    1 ...
  26. 23.
  27. yazılmasının üzerinden 90 yıl civarı bir zaman geçmesine rağmen, hala bir çok insana, hangi milletten olursa olsun, kendisi ve milleti için nasıl mücadele edilebileceğini, nasıl zorlukların üstesinden gelinebileceğini, yaşanmış olaylardan örneklerle ve nasihat vermeden anlatan kısa ve öz bir eserdir. yazarı, aslen bir rus olan ancak bolşevik devrimiyle rusyadan kaçarak hayatını çeşitli avrupa ülkelerinde devam eden grigory petrov dur.

    bir kaç kez finlandiya ya gitme şansı bulan petrov, burada gördüklerinden, bir ülkenin neredeyse baskın bir liderleri olmadan *, sadece ve sadece halkının yekpare halde çalışarak şahlanmasından çok etkilenmiş ve bu kitabı yazmıştır.
    3 ...
  28. 22.
  29. mustafa kemal atatürk`ün okuduğunda çok etkilendiği ve askeri okulların eğitim müfredatına sokulmasını istediği kitaptır.
    kitap finlandiya`yı işkal ve gericilikten kurtaran aydınların bütün dünyaya örnek olacak mücadelesini anlatır.
    3 ...
  30. 21.
  31. grigory petrov'un kaleme aldığı, finlandiya'nın esaretten kurtuluşundan sonraki kalkınmasının, medeniyet anlamında yükselişinin nasıl bir örgütlenmeyle gerçekleştiğinin anlatıldığı ibretlik kitap.
    bu kitap atatürk'ün 83 yıl önce okuyup türk gençlerine okumalarını öğütlediği bir kitaptır. yazık ki birçok öğüdü anlaşılmadığı gibi bu kitabında okunup irdelenmediği aşikardır. okurken 83 yılda bunların hiç birini neden güzel ülkem uygulayamadı diye iç geçirmemek elde değil.
    kitapta gençlere, memurlara, doktorlara, öğretmenlere, tüccarlara kısacası her vatandaşa değinilmiş. 83 yıldır okunup irdelenmesi gereken bir eser, hala geç kalınmış değil...
    1 ...
  32. 20.
  33. Finlandiya'nın herşeyi nasıl yoktan vârettiğini anlatan harika kitaptır. Ülkenin kaderi birkaç aydının ülke için uğraşmasıyla köy köy dolaşarak halkı eğitime teşvik etmesiyle değişiyor ve günümüzdeki hâlinin ilk adımlarını anlatıyor. Bana göre her yaştan insanın okuması gereken bir kitaptır. Herşeyin doğal zenginlik olmadığını eğitimin herşeyden önde olduğunu anlatan nadir kitaplardan...
    3 ...
  34. 19.
  35. --spoiler--
    Ve anlamıyorum, krallıkları ve halkları fethedenler hakkında neden saygıyla bahsediyorlar.
    --spoiler--

    bu cümle ve kitabın o bölümünde * bulunan diğer cümlerle ne kadar da güzel anlatmış.. önemli olanın ülke sınırlarını genişletmek olduğu değil, bilakis bulunduğun sınırlar içerisinde sorumluluğunu taşıdığın halka iyi hizmet verebilmek, onu eğitmek, kültür seviyesini mümkün mertebe yükseltmek olduğu ve gelecek nesillere de onları yetiştirmek üzere gerçek anlamda aydınlar bırakmanın kutsal bir görev olduğundan bahsetmiş.

    ve osmanlı'nın 3 kıtaya yayılıp da en çok neyi eksik bıraktığını bu kitaptaki cümleleri okuyarak bir kez daha anlayabiliyor insan sanırsam.
    2 ...
  36. 18.
  37. seneler önce okudugum güzel kitap. petrov'un süper kitabı.
    1 ...
  38. 17.
  39. finlandiya'ya olan sempatimin katlanarak artmasına sebebiyet veren bir kitap oldu. henüz bitirmiş değilim ancak okuduğum kadarıyla bile içimde bir hizmet aşkı doğmuş bulunmakta.* hakikaten tüm liselere dağıtılması, zorla da olsa okutulması gerekiyor bence. bu kitaptan ne kapılırsa kârdır.

    --spoiler--
    finlandiyalılar şöyle diyor: okul bizim en önemli varlığımızdır. bizde ne sizdeki ural madenlerinden, ne de sibir altınlarından var. doğa, nimetlerinden bizi mahrum etmiş, her şeyi kendi gücümüzle yapıyoruz. vatandaşlarımızdan ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istiyoruz. bu yüzden fabrikada çeliği işler gibi okullarda gençleri işliyoruz. her şeyi okullarımıza borçluyuz. okullarımız ellerimizden alınırsa, bizlr mahvoluruz.
    --spoiler--

    eğitime ve kültüre muazzam derecede önem veren finlandiyalılar'ı bu yönleriyle bizim gibi olan tüm ülkelerin örnek alması lazım. kitapta geçen bir bölüme göre kör olan bir kişinin bile kendi toruna okutarak da olsa gazeteden mutlaka yararlandığı geçiyor. bizde ise gazete ekseriyetle cam silme amaçlı kullanılmakta.*
    2 ...
  40. 16.
  41. özellikle müteşebbis ruhla bir yerlere gelmiş reçel, ayakkabı, yumurta krallarının konuşmalarında çalışmanın öneminden, sanat ve futbola bile bir şekilde el atan kitaptır. genelde çalışmak ve birlikte olup bir amaç için bir ülkü uğruna bataklıklar içindeki finlandiya yı alıp beyaz zambaklarla çevirilmesini anlatan kitap. özellikle snellman ve arkadaşlarının başarı hikayeleri gaza getiricidir.
    2 ...
  42. 15.
  43. --spoiler--
    "vatan için yaşamak, vatanın ilerlemesi ve yükselmesi için çalışmak da, vatan için ölmek kadar şereflidir."
    --spoiler--

    türkiye'de yayınlandığı ilk dönemlerde, ülkede kuran ı kerim'den sonra en çok okunan kitap olmuştur.
    3 ...
  44. 14.
  45. finlandiya'nın doğuşunun anlatıldığı kitap. okudukça şaşkınlık seviyeniz yavaş yavaş yükseltiyor. öyle bir ülke olma dileklerini gönülden geçirten bir kitaptır.
    1 ...
  46. 13.
  47. 12.
  48. edebi bakımdan zayıf olsa da hikayesindeki idealist yan, ve sonuçların olumlu olması * kitabı okunur kılar. ülkenin kültürü hakkında çok bir şey anlatmasa da, zaten ince bir kitaptır. çalışma hayatını bir bakıma içgüdüleriyle düzenleyen bir milletin, kendini nasıl kurtardığından çok, yazar kendilerini nasıl kurtarabileceklerini anlatmıştır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük