bir başyapıttır, aydınlanmanın başucu kitabıdır. bir devlete bir millete yalnızca finlandiya'nın uyanışını değil kendi ülkesi ve milletinin dışarıdan nasıl göründüğünü ve ekonomik, politik ve kültürel olarak nasıl bir ülke yaratması gerektiğini gösteren kılavuzdur. ayrıca bir önderin ne olduğunu çok güzel anlatır. günümüzde kendini lider sananlara 100 sene öncesinden cevabını verir.
--spoiler--
düşüncesiz olmayın! solucanlar gibi kendi küçük işleriniz ve önemsiz kaygılarınız çevresine üşüşerek bunların arasında kaybolmayın! devletinizin temellerini nasıl sağlamlaştırabileceğinizi, halkınızın eğitim ve kültür seviyesini nasıl yükseltebileceğinizi düşünün!
--spoiler--
finlandiya'nın bir bataklıkta nasıl bir sıklamen olduğunu anlatır. narin, vakur, sade. gösterişini sadeliğinden alan bir ülke. insan elinde olmadan üzülüyor böyle bir doğuş hikayesini okuyunca kendi ülkesi adına...
bu da okunması gereken bir kitaptır.
bir ülkenin nasıl ülke olacağını anlatan bu kitap toplumun ayrı ayrı tüm kesimlerine ne yapması nasıl davranması gerektiğini göstermektedir.
Grigoriy petrov tarafından kaleme alınan; Finlandiya'nın doğuşunu, kendi olanaklarını nasıl kendinin yaratıp her şeye rağmen geliştiğini anlatan; Mustafa kemal Atatürk'ün bir dönem kesinlikle okulların müfredatına konulmasını istediği ve hatta bir ara kur'an-ı kerim'den sonra en fazla okunan kitap olduğu iddiaları dolaşan, benim de iki gün önce alıp sayfa 35'e kadar geldiğim kitap.
Finlandiya'nın yükselişini anlatan bir kitap. Bence 1 kere değil birkaç kere okunması gereken kitaplardan. Bütün yazar dostlarımın da okumasını tavsiye ediyorum.
Mustafa Kemal Atatürk'ün okullarda okutulmasını istediği kitaptır. Kitap Türkiye'yi birebir yansıtır ve gelişmenin açık bir kılavuzu niteliğindedir. Şimdi ise sağolsunlar bilinçli öğretmenler tarafından okutulan kitaptır.
--spoiler--
Ülke halkının çoğunluğunun böyle ilkel, görgüsüz ve eğitimsiz kalmasına seyirci kalmak ayıptır, suçtur. Uygarlık meşalesiyle aydınlanan bir insanın buna duyarsız kalması cinayettir.
--spoiler--
kitap okuma ve kendini geliştirmek, okuyup öğrenmek adını kılını kıpırdatmayanlar için tavsiye edilebilecek bir kitaptır. zira bir toplumun nasıl bir iştahla kendini var ettiğini görmek insanın kendi içindeki ışığı görmesini sağlayabiliyor.
Beyaz Zambaklar Ülkesi bataklıklar ve kayalıklar ülkesi olarak adlandırılan 2 milyon nüfuslu Finlandiya’nın tüm halkın aydınından, köylüsüne, subayından, memuruna, din adamlarından, öğretmenlerine kadar herkesin birleşerek ülkeyi kalkındırmalarını anlatıyor. Beyaz Zambaklar Ülkesi kitabının yazarı Grigory Petrov kitabı baş karakter Snelman’ın ağzından anlatmış ve kitap bölümlerden oluşarak anlatılıyor.